«Θαύμα» στη Γουόλ Στριτ

Ανάκαμψη έπειτα από δύο εβδομάδες πτώσης
Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2005 00:01

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ και πετρέλαιο έκαναν το θαύμα τους επιδρώντας καταλυτικά στη Wall Street με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να ανακάμπτουν μετά από δύο πτωτικές εβδομάδες και τους επενδυτές να «αρπάζουν» μερικές ελκυστικές μετοχές στο τέλος μιας περιπετειώδους εβδομάδας.

Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας εξασθένησε τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού από το 1980 θα επιμείνει ροκανίζοντας τα εταιρικά κέρδη και περιορίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις της αγοράς είναι: πληθωρισμός και πετρέλαιο. Οταν οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου υποχωρούν αυτό είναι μια καλή ένδειξη για την οικονομία. Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση στα κατώτερα πενταμήνου πριν ανακτήσουν αρχικές απώλειες. Τον τρέχοντα μήνα ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 υποχώρησε κατά 3,9%, ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειες του είναι της τάξης 1,2%.

Για την εβδομάδα ο Dow Jones έχασε 0,5% και ο Nasdaq 1,8%. Το κοκτέιλ των γεγονότων συνιστούν ότι η θεμελιώδης εικόνα είναι ασθενής αλλά οι αγορές δεν ακολουθούν ευθεία γραμμή. Οι μετοχές αντιμετώπισαν δύο δύσκολες εβδομάδες με ανησυχίες για τον πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια που πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις σε ορισμένους τομείς που είχαν ευνοηθεί το τρίτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων μετοχών ενέργειας, κατασκευών και μια ποικιλία μετοχών τεχνολογίας.

Ο χαμηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανακούφισε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κατέβασε την αδρεναλίνη των επενδυτών για τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και οι ανακοινώσεις συγχωνεύσεων συνέβαλαν στα κέρδη. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,2% στις 1.195,01 μονάδες κλείνοντας την εβδομάδα χαμηλότερα περίπου κατά 1%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αναδίπλωσαν τις ανησυχίες τους στις τελευταίες συνεδριάσεις ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι ένα ισχυρό μέγεθος πληθωρισμού θα εντείνει αυτές τις ανησυχίες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε για τρίτη συνεχή ημέρα στις 13.420, 54 μονάδες με απώλειες 0,21%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα