Σε δύο μήνες απόφαση για διαπραγμάτευση των ομολόγων της Κύπρου στην κοινή πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2005 20:34

Εντός των επομένων δύο μηνών θα ξεκαθαρίσει εάν στο ενιαίο σύστημα συναλλαγών Ελλάδας - Κύπρου που αναμένεται να ξεκινήσει από 1ης Ιανουαρίου 2006, θα τεθούν σε διαπραγμάτευση και τα κυβερνητικά ομόλογα της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), Ακης Κλεάνθους, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, η εισαγωγή των κυβερνητικών ομολόγων της Κύπρου στο κοινό σύστημα συναλλαγών των δύο χωρών θα αποτελέσει πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων, αφού, όπως διευκρίνισε, είναι τα πιο ελκυστικά σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι την ένταξη της νήσου στην ευρωζώνη, τα επιτόκια κυμαίνονται στο 5% με 6%, διευκρίνισε ο ίδιος, ενώ ανέφερε ότι οι πρόσφατες εκδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων υπερκαλύφθηκαν κατά δέκα, ακόμα και 20 φορές.

Αναφερόμενος στη συνεργασία των αγορών της Σοφοκλέους και του ΧΑΚ, ο κ. Κλεάνθους επισήμανε ότι εξετάζεται η αναβάθμιση και η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων των δύο αγορών.

Πρόσθεσε ότι αλλάζει τελείως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΧΑΚ και γίνεται πλήρης εναρμόνιση των διαδικασιών με τη Σοφοκλέους, γεγονός που, όπως διευκρίνισε, σημαίνει ευκολία πρόσβασης για τα ξένα κεφάλαια, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλη έμφαση δίνεται στη διαφάνεια και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την εμπέδωση της εταιρικής διακυβέρνησης στις εισηγμένες.

Σχετικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες διαχειρίστριες ναυτιλιακών εταιρειών βρίσκονται στο νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα