Ανοδικά κινείται και πάλι η τιμή του πετρελαίου

Καθώς υπάρχει κίνδυνος για νέο τυφώνα στον Κόλπο του Μεξικό
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2005 07:15

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό σχεδόν 2%, σημείωσε το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι ένας τυφώνας από την Καραϊβική ενδέχεται να οδεύει προς τον Κόλπο του Μεξικό και να διαταράξει την παραγωγή του καυσίμου.

Η παραγωγή στον Κόλπο, πηγή του περίπου 1/3 της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, βρίσκεται 67% χαμηλότερα από το φυσιολογικό, μετά το πέρασμα των τυφώνων «Katrina» και «Rita», που έπληξαν την περιοχή τους δύο τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, νοτιοδυτικά της Τζαμάϊκα υπάρχει καταιγίδα η οποία θα είναι η πιο ισχυρή από το 1933.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, σημείωσε άνοδο 1,23 δολ., φθάνοντας στα 63,86 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Ο μαύρος χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 63,60 δολ. το βαρέλι, 1,6% υψηλότερα, στις 11:14' π.μ. στη Σιγκαπούρη και 16% υψηλότερα από πέρυσι.

Τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησαν 45 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 62,63 δολ. το βαρέλι, στις 14 Οκτωβρίου. Συνολικά, έχουν υποχωρήσει 10%, από τις 30 Αυγούστου, όταν αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ, των 70,85 δολ. το βαρέλι, μία ημέρα μετά την έλευση του τυφώνα «Katrina», στην ξηρά.

Η υποπίεση στην Καραϊβική έχει ανώτατη ταχύτητα ανέμων 35 μίλια την ώρα και οδεύει δυτικά, βορειοδυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων στο Web site του, στις 11 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Αναμένεται να ισχυροποιηθεί σε τροποική καταιγίδα, μέσα στο επόμενο 24ωρο. Ο τυφώνας βρίσκεται στα νησιά Cayman, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή ενδέχεται να βιώσει συνθήκες τυφώνα μέσα στις επόμενες 36 ώρες.

Το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 5% στη Ν. Υόρκη, έχοντας τη μεγαλύτερη διακύμανση από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα, σήμερα. Η παραγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή ήταν στο 44% της φυσιολογική στις 14 Οκτωβρίου, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Rita» από την περιοχή τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ζημιές στις πλατφόρμες και στους υποθαλάσσιους αγωγούς, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία, Minerals.

Το φυσικό αέριο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, αυξήθηκε 6,66 σεντς, φθάνοντας στα 13,885 δολ. ανά βρετανική θερμική μονάδα, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση στο Nymex. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 13,82 δολ., στις 11:22' π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 4 σεντς, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στο 1,99 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 4,69 σεντς, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στο 1,95 δολ. το γαλόνι στις 14 Οκτωβρίου κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Σεπτεμβρίου. Σήμερα οι τιμές του καυσίμου, βρίσκονται 28% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 5,14 σεντς, ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στο 1,80 δολ. το γαλόνι. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 0,93 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στο 1,7486 δολ. το γαλόνι στις 14 Οκτωβρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από την 1η Αυγούστου. Σήμερα οι τιμές του καυσίμου, βρίσκονται 27% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα