Βιετνάμ: Η πρώτη πώληση ομολόγων 500 εκατ. δολ.

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2005 07:48

ΟΜΟΛΟΓΑ ύψους 500 εκατ. δολ., σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση του Βιετνάμ, στην πρώτη πώληση χρέους στο εξωτερικό, στοιχηματίζοντας ότι μπορεί να προσελκύσει επενδυτές σε μία οικονομία που διπλασίασε το μέγεθός της την τελευταία δεκαετία.

Το Βιετνάμ, που περιμένει να μπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) τον Ιούνιο, θα προσφέρει αυτόν τον μήνα ομόλογα σε δολάρια, 10ετούς διάρκειας, σύμφωνα με μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την Credit Suisse First Boston. Η κυβέρνηση, προσέλαβε από το σκέλος της Credit Suisse Group, για να διαχειριστεί την πώληση.

Οι επενδυτές, που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενδέχεται να αγοράσουν τα ομόλογα της οικονομίας της χώρας, η ανάπτυξη της οποίας – σύμφωνα με την κυβέρνηση – προβλέπεται στο 8% το 2005.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα παρουσιάσουν την πώληση στους επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, τη Ν. Υόρκη και τη Βοστώνη από τις 20 έως τις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα μηνύματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της χώρας, Le Thi Bank Tam, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της πώλησης των ομολόγων, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Bloomberg News στις 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κυβέρνηση του Βιετνάμ, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την πώληση των ομολόγων στη βελτίωση των λιμανιών και των δρόμων της χώρας, ενώ μπορεί να διαθέσει μέρος τους, στις κρατικές εταιρείες.

Η χώρα θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέλος του ΠΟΕ τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη στις 10 Οκτωβρίου. Το ΑΕΠ του Βιετνάμ αυξήθηκε 8,1% το εννεάμηνο του 2005 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 21%.

Στην πώληση των ομολόγων θα συμμετάσχουν, Citigroup Inc., Nomura Holdings Inc., Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co., Merrill Lynch & Co. και Morgan Stanley, σύμφωνα με τα μηνύματα που εστάλησαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα