General Motors: Συμφωνία με την ένωση εργαζομένων

Για τις δαπάνες τις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 07:43

ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την ένωση εργαζομένων – United Auto Workers (UAW) – για να μειώσει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά 1 δισ. δολ., έκλεισε η General Motors Corp., η εταιρεία με το μεγαλύτερο ιατρικό κόστος στον κόσμο, ενώ ενδέχεται να πουλήσει και το μερίδιο ελέγχου που κατέχει στο τμήμα πιστωτικών καρτών για καταναλωτές.

Η συμφωνία με την UAW, μειώνει το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνταξιούχων και τις υποχρεώσεις της, κατά περίπου 15 δισ. δολ., μία μείωση, που όπως είπε ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Rick Wagoner, είναι απαραίτητη για τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, προκειμένου να μειώσει τις ζημίες 3,8 δισ. δολ., φέτος. Η GM εμφάνισε ζημίες 1,6 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές και τα ομόλογα της εταιρείας, μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία.

Οι μετοχές της σημείωναν άνοδο 7,5%, φθάνοντας στα 30,09 δολ. η μία, στις 4:02' μ.μ. στη Ν. Υόρκη και τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μία ημέρα, από τις 10 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεών της με τους εργαζομένους για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο Wagoner, 52 ετών, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της GM πριν από πέντε χρόνια, απέτυχε φέτος να σταματήσει τη μείωση 2,9% του μεριδίου αγοράς της εταιρείας στις ΗΠΑ, μετά την παρουσίαση νέων μοντέλων και την προσφορά των εκπτώσεων των υπαλλήλων, σε όλους τους καταναλωτές για τέσσερις μήνες.

Η GM προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 1,1 εκατ. ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι το κόστος αυτό θα αυξηθεί στα 5,6 δισ. δολ.. φέτος και η εταιρεία θέλει από την ένωση των εργαζομένων να πληρώσει περισσότερα για τις δαπάνες αυτές. Οι 38.000 μισθωτοί της εταιρείας θα πληρώσουν περίπου το 31% των συνολικών δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το επόμενο έτος, μια αύξηση, από το περίπου 27% που κατέβαλαν φέτος, σύμφωνα με την General Motors.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα