Α. Greenspan: «Οι τιμές ενεργείας θα περιορίσουν την ανάπτυξη»

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 08:03

Η ΑΥΞΗΣΗ του κόστους των καυσίμων, «στράγγιξε» τους καταναλωτές από την αγορά ενεργείας και «χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει βάρος», στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, είπε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan, θεωρεί ότι η άνοδος της τιμής ενεργείας, θα περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Οι τιμές για το αργό πετρέλαιο, τη βενζίνη και το φυσικό αέριο, σε επίπεδα ρεκόρ, μετά το πέρασμα των τυφώνων «Katrina» και «Rita», ήταν «ένα ατύχημα που αναμενόταν να συμβεί», επειδή η δυναμικότητα παραγωγής υστέρησε της διεθνούς ζήτησης, είπε ο ηλικίας 79 ετών, πρόεδρος της Fed, κατά την ομιλία του σε ομάδα Ιαπώνων επιχειρηματιών, σήμερα, στο Τόκυο.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να συμπιέσει την οικονομική ανάπτυξη, μετά την άνοδο της τιμής της βενζίνης σε ποσοστό 33%, πέρυσι. Η Fed, αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 3,75%, στις 20 Σεπτεμβρίου. Από τότε, αρκετά μέλη της, είπαν, ότι ανησυχούν για τις αυξήσεις των τιμών περισσότερο, απ ό,τι για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Ο Greenspan δεν αναφέρθηκε στο πώς η Fed θα αντιμετωπίσει το θέμα της συρρίκνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και της ανόδου του πληθωρισμού, κατά τη συνεδρίασή της την 1η Νοεμβρίου.

Τα αμερικανικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο έξι ημερών στην Ασία, μετά τα σχόλια του Greenspan. Το δολάριο αναρριχήθηκε στα 115,27 γιέν στις 12:45 μ.μ. στο Τόκυο, από 114,92 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Νωρίτερα, το αμερικανικό νόμισμα, άγγιξε τα 115,38 γιέν, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα