IBM: Μείωση των κερδών το γ' τρίμηνο

Μετά το υψηλό κόστος επιστροφής κερδών από το εξωτερικό
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 07:26

ΜΕΙΩΣΗ 2,4% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ στον κόσμο, International Business Machines Corp. (IBM), καθώς η εταιρεία δαπάνησε περισσότερα για να επαναφέρει τα κέρδη που πραγματοποίησε στο εξωτερικό.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,52 δισ. δολ., 94 σεντς ανά μετοχή, έναντι 1,55 δισ. δολ. ή 92 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 7,8%, φθάνοντας στα 21,5 δισ. δολ., μετά την πώληση του τμήματος προσωπικών υπολογιστών.

Εξαιρουμένων των δαπανών για φόρους, ύψους 525 εκατ. δολ., τα κέρδη της ΙΒΜ, υπερέβησαν τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Τα κέρδη της τονώθηκαν από την πώληση του τμήματος προσωπικών υπολογιστών, που ήταν ζημιογόνο, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Sam Palmisano, να μειώσει τις θέσεις εργασίας και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της εταιρείας, σε πιο κερδοφόρες υπηρεσίες και σε δραστηριότητες λογισμικού.

Οι μετοχές της IBM, που σημείωσαν φέτος απώλειες 16%, σημείωναν άνοδο 1,60 δολ., φθάνοντας στα 84,19 δολ. η μία, κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Νωρίτερα, σημείωναν άνοδο 24 σεντς, φθάνοντας στα 82,59 δολ. η μία, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYSE).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα