Κίνα: Στο 9,4% η αύξηση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

Υψηλότερη απ' ό,τι αναμενόταν
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 07:11

ΤΑΧΥΤΕΡΑ, απ' ό,τι αναμενόταν, αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα και οι επενδύσεις στα ορυχεία άνθρακα και τους σιδηροδρόμους αυξήθηκαν.

Το ΑΕΠ, αυξήθηκε 9,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή του 9,5% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Δεκαεπτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν 9,2%.

Οι επενδύσεις στα ορυχεία άνθρακα αυξήθηκαν 77% το εννεάμηνο του έτους και στους σιδηροδρόμους σε ποσοστό 41%, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Συνολικά οι επενδύσεις σε υποδομές, που αποτελούν περισσότερο από το 1/3 της οικονομίας της Κίνας, αυξήθηκαν 26,1%, φθάνοντας στα 5,71 τρισ. γιουάν (704 δισ. δολ.).

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 16,5% τον Σεπτέμβριο και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο και οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 12,7%, καθώς οι υψηλότεροι μισθοί, ώθησαν τα νοικοκυριά στην αγορά αυτοκινήτων, κομπιούτερ και κινητών τηλεφώνων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα