Market Beat: Οι διεθνείς αγορές νευρικές, εμπόδια στην αξιολόγηση, το νομοσχέδιο των ΑΜΚ έτοιμο

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 09:41
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με ένα παράξενο μίγμα ειδήσεων θα χρειαστεί να αποφασίσουν τη στάση τους οι επενδυτές σήμερα. Τα «ευχάριστα» αφορούν τις ειδήσεις γύρω από τις τράπεζες και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Τα δυσάρεστα είναι σχετικά γνωστά και σχετίζονται με την παλινωδία των κυβερνόντων να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα πρόσφατα με τους πιστωτές και εταίρους. Για άλλη μια φορά το EuroWorking Group των τεχνοκρατών της ευρωζώνης επί των οικονομικών δεν θα εγκρίνει μετά από το έλεγχο επί των πεπραγμένων την εκταμίευση της δόσης που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο. Θα ηχήσει το καμπανάκι από τους εταίρους και φαίνεται πως η κυβέρνηση θα καταφύγει στην τακτική της… «πολιτικής διαπραγμάτευσης» για τα θέματα που στον τύπο χαρακτηρίζονται ως αγκάθια. 

Στην προηγούμενη συνεδρίαση η δυναμική υποδήλωσε την πρόθεση των θεσμικών να αυξήσουν τη θέση τους σε τραπεζικά blue chip για τα καλά. Γιατί προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να τοποθετηθούν σε «φθηνές» τιμές προκαλώντας συνθήκες πίεσης. δεν διστάζουν να αγοράζουν τράπεζες όταν η τιμή τους είναι σε αρνητικό πεδίο, αλλά και όταν οι πωλητές τραβούν τις τιμές ψηλότερα. Δεν τα παρατάνε και επιμένουν αγοραστικά ως το τέλος, ακόμα και μέρες (Τρίτη 27/10) με αρνητικές μεταβολές στους δείκτες των αναπτυγμένων αγορών του ευρώ και του δολαρίου. Χθες οι αγορές στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν κατά μια ποσοστιαία μονάδα λόγω θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων ενώ περίμεναν την ανακοίνωση της Fed. Η αγορά μετοχών της Αμερικής μέσα από θετικά μακροοικονομικά δεδομένα και ρητορική από τη Fed που ενίσχυσε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε μετοχικές αξίες.

Το ΧΑ θα λειτουργήσει με την πληροφορία πως οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών είναι τελικά μικρότερες από όσο υπολόγιζε η αγορά και το σημαντικότερο πως τελειώσανε τα ψέματα το νομοσχέδιο για τις τραπεζικές ΑΜΚ η κατάθεσή του στη Βουλή είναι θέμα ημερών ή ωρών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ  

Μίνι ράλι προκάλεσε στη Wall Street, η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, η οποία μεγεθύνεται με μέτριους ρυθμούς.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,13% στις 17.779,52 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,30% στις 5.095,69 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,18% στις 2.090,35 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Apple σημείωσε κέρδη 4,1%, καθώς τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο 22% στα 51,50 δισ. δολάρια από τα 42,12 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο έναν χρόνο πριν.

Επίσης, η Northrop Grumman έκλεισε υψηλότερα κατά 5,5%, μετά την ανακοίνωσε ότι τελικά πέτυχε να αναλάβει ένα νέο έργο στον αμερικανικό στρατό, ύψους 80 δισ. δολαρίων.

Στο +8,9% και η Diamond Foods, καθώς κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση της Snyder’s-Lance, έναντι του ποσού των 1,9 δισ. δολαρίων. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των χρεών της εταιρείας.

Στον αντίποδα, η Twitter σημείωσε απώλειες 1,5%, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του τετάρτου τριμήνου του έτους θα κινηθεί χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού εγγραφών νέων χρηστών.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητα, κοντά στο μηδέν, τα επιτόκια  όπως ανέμεναν οι αγορές, σημειώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό.

ΕΥΡΩΠΗ

Λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου, καθώς και από τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν την Τετάρτη με κέρδη, διακόπτοντας το διήμερο πτωτικό σερί. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 6.438 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,32% στις 10.832 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,91% στις 4.891 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,06% στις 375,82 μονάδες. 

Στο ταμπλό, η Volkswagen σημείωσε κέρδη 4,2%, ανατρέποντας το πρωινό αρνητικό πρόσημο που προκάλεσε η ανακοίνωση ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου επιβαρύνθηκαν με απώλειες 3,48 δισ. ευρώ, λόγω του σκανδάλου με τους πετρελαιοκινητήρες. Είναι η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες. 

Επίσης, η Heineken σημείωσε κέρδη 3,9%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα και οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων στις αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. 

Στον αντίποδα, απώλειες 4,4% σημείωσε η Lloyds, καθώς τα προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν στα 2 δισ. στερλίνες το τρίτο τρίμηνο του 2015, από 2,2 δισ. στερλίνες το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο στη Γαλλία, από τα υψηλά οκτώ ετών που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 96 μονάδες. 

Πτώση σημείωσε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2015, για τρίτο συνεχές τρίμηνο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 9,4 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, έναντι των 9,6 μονάδων του Σεπτεμβρίου.

ΧΑ

Στα υψηλά ημέρας έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, διευρύνοντας το ανοδικό του σερί στις έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, βρίσκοντας ερείσματα τα θετικά μηνύματα που εκπέμπτονται από τις διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,30% στις 727,38 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 727,38 μονάδες και η χαμηλότερη στις 706,92. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 16,48% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 35,85 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,45 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,15% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,39%. 

Η συνεδρίαση είχε δύο πρόσωπα. Τις πρώτες τρεις ώρες εκδηλώθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις, σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, με την αγορά να κατοχυρώνει μέρος των κερδών μετά από πέντε σερί ανοδικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, το νέο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα είναι καλύτερα των προσδοκιών, ήταν ικανό να αλλάξει την εικόνα της αγοράς, η οποία διατηρήθηκε έως το καμπανάκι λήξης. 

Όπως ανέφερε το Reuters, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτίμησε επίσης ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταφέρουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως αυτές προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν το Σάββατο το πρωί. Μία τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει το ενδεχόμενο κουρέματος των ομολογιούχων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί έως το τέλος της εβδομάδας, καθώς ανοιχτά παραμένουν κρίσιμα ζητήματα σε επίπεδο πολιτικής, εμποδίζοντας την πρόοδο της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις στα πιο δύσκολα προβλήματα που έχει ουσιαστικά η οικονομία, με πρώτο το Ασφαλιστικό, αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει πίσω όλα αυτά τα χρόνια.

Στο ταμπλό τώρα, αξιοσημείωτη ήταν η συμπεριφορά του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος αν και έχανε αρχικά -4,39%, στα επίπεδα των 255 μονάδων αντέδρασε έντονα για να ολοκληρώσει στο +7,61% και τις 287,20 μονάδες. Στο γύρισμα αυτό άλλωστε συνέβαλαν και οι μετοχές των Eurobank (+9,68%), Πειραιώς (+8,70%) και Εθνικής (+8,45%), οι οποίες ανέκαμψαν από το -6% το πρωί. 

Θετικές ήταν και οι παρουσίες των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+5,88%), της Ελλάκτωρ(+5,41%), της Alpha Bank(+4,51%), της ΕΧΑΕ (+3,61%), της Τέρνα Ενεργειακή (+3,52%) και της Τιτάν (+3,03%), ενώ αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-1,53%), της Coca Cola HBC (-0,96%), της Μυτιληναίος (-0,20%) και του ΟΠΑΠ (-0,12%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (7,61%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-1,53%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 64 κινήθηκαν ανοδικά, 30 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Μετά από μια περίοδο αναταράξεων, οι Αγορές μετοχών παγκόσμια φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν ανοδικό βηματισμό, με βάση τις διαθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών ως προς το ενδεχόμενο νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η στατιστική μελέτη αποκαλύπτει πως ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το κοντινό μέλλον. Αφού η έξοδος από την συσσώρευση που εμφάνισε από τις 7/10 ως τις 14/10 είχε χαρακτηριστικά και δομή που διαμορφώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα.

Δεν τόλμησαν να αισιοδοξήσουν για τον 25άρη το Δεκέμβριο οι traders στα παράγωγα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση και δεύτερη της εβδομάδας, οι θεσμικοί οδήγησαν επί 2 1/2 ώρες τον δείκτη των blue chip σε πορεία σε αρνητικό πεδίο, από το άνοιγμα ως τις 13:01. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 10:54 και ήταν οι 213,39 μονάδες. Από τότε ξεκίνησε μια άνοδος σταθερής κλίσης που είχε σαν αποτέλεσμα το μέγιστο μέρας να σημειωθεί μια φορά, στο τέλος των δημοπρασιών και ήταν οι 219,71. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,306 από 5,790 εκατ. ευρώ.

Άλλαξαν χέρια 3151 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ελάχιστο μέρας τις 213,00 και μέγιστο στις 220,00 και έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 218,75, με τον 25άρη στο +1,15% και κλείσιμο στις 219,71 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 1548 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου.

Η τιμή εκκαθάρισης της τρέχουσας σειράς ορίστηκε στις 219,50 μονάδες και σημειώθηκε αύξηση των ανοικτών θέσεων που ανήλθαν σε 8863 από 7987. Η εκκαθάριση της σειράς Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 218,75 μονάδες με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 3653 από 3372.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο οδηγήθηκε ψηλά σήμερα Πέμπτη 29/10, αφού η Federal Reserve των ΗΠΑ αναβίωσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα μπορούσε να είναι σε καλό δρόμο ακόμα, για να αυξήσει τα επιτόκια στο τέλος του έτους.

Ενώ η Wall Street έκλεισε μια συνεδρία με αυξημένη νευρικότητα με υπολογίσιμα κέρδη, προφανώς η δυναμική υποστηρίζεται από την ψήφο εμπιστοσύνης της Fed στην οικονομία των ΗΠΑ. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διεύρυνε τις απώλειες του στο -1%.

Η αντίδραση στην Ασία ήταν χαρακτηριστική της προσφάτως δειλής διαπραγμάτευσης στις αγορές παγκόσμια, γιατί το σκηνικό της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης έκανε τους επενδυτές ανήσυχους πάνω στην εξέλιξη της πολιτικής της Fed.

Τα ΣΜΕ για τον S&P 500 υποχώρησαν περίπου -0,30% στις ασιατικές συναλλαγές στο πρώτο μέρος.

Στη διάρκεια των συναλλαγών τη νύχτα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο αυξήθηκαν, ενώ η Wall Street αρχικά πιέστηκε και στη συνέχεια αντιστράφηκε, αφού στην ανακοίνωση της Fed αναφέρεται ρητά, σε συνθήκες που είναι αναγκαίες «για να αυξήσει το επιτόκιο στην επόμενη συνεδρίασή της». Αναφορά σε συγκεκριμένη συνάντηση είναι σπάνιο για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Ένα άλλο βασικό μήνυμα ήταν η απουσία αναφοράς στις συνθήκες παγκόσμια. Όταν πραγματοποιήθηκε η σύνοδος της FOMC τον περασμένο μήνα, η Fed εξέφρασε την ανησυχία ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές της ανάπτυξης των ΗΠΑ. Οι επενδυτές είδαν την απουσία αυτών των ανησυχιών στην τελευταία δήλωση, σαν να ανοίγει την πόρτα σε μια αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Το δολάριο σήμερα υποχώρησε 0,4% αγοράζοντας 120,70 γιεν μετά τα  121,26 την Τετάρτη από το χαμηλό εκείνης της συνεδρίασης στα 120,02.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, ο οποίος παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων ομολόγων του, έπεσε περίπου 0,2% στο 97,559, αλλά παρέμεινε κοντά στην κορυφή 2-1 / 2 μηνών στο 97,818 που σκαρφάλωσε μετά το μήνυμα της Fed.

Το ευρώ διεύρυνε τις απώλειες του, με ολίσθηση περίπου -0,1% στα 1,0929 δολάρια μετά την ολίσθηση σε ένα χαμηλό 2 - 1/2 μηνών των 1,0826 εν μία νυκτί.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε την ετοιμότητά της να εισφέρει περισσότερα κίνητρα για να ανεβάσουν τις τιμές και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ακολούθησε με την έκτη μείωση των επιτοκίων της σε λιγότερο από ένα χρόνο και τη μείωση του ποσού σε μετρητά που πρέπει να διαθέτουν ως αποθεματικά οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Οι επενδυτές εικάζουν επίσης ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να επεκτείνει τα  βήματα στη διευκόλυνση της για να κρατήσει την οικονομική ανάκαμψη σε τροχιά, αλλά απροσδόκητα ισχυρή στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, την Πέμπτη μείωσαν την πιθανότητα η BOJ να ενεργήσει κατά τη συνεδρίασή της την Παρασκευή.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας εγκατέλειψε τα κέρδη που σημείωνε νωρίς και «κατάφερε» να γλιστρήσει -0,1%, ενώ αργότερα πήγε σχεδόν πάνω στο κλείσιμο της Τετάρτης.

Η Reserve Bank της Νέας Ζηλανδίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά την Πέμπτη όπως αναμενόταν, αλλά επανέλαβε ότι κάποια περαιτέρω χαλάρωση φαίνεται πιθανή τελικά.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,4% περίπου στα 0,6671 δολάρια ΗΠΑ.

Τα futures αργού πετρελαίου ΗΠΑ αδιαφορώντας για το ισχυρότερο δολάριο έδειξαν πως διατηρούνται τα περισσότερα από τα κέρδη τους μετά από έκρηξη πάνω από 6% στη διάρκεια της νύχτας, με ένα σύντομο ράλι που καλύπτει τη ζημιά μετά από τρεις ημέρες απωλειών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η ήπια αποκομιδή κερδών στις μετοχές του εγχώριου Χρηματοπιστωτικού Κλάδου, η οποία απορροφήθηκε σχετικά εύκολα, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των 'stress tests' στις 31/10 και η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τη στήριξη των 708 μονάδων, καταδεικνύουν τη ανοδική τάση της Αγοράς, στην τρέχουσα φάση, με ζητούμενο να παραμένει η αύξηση της αξίας συναλλαγών.

Οι Ξένοι επενδυτές, από την μεριά τους, φαίνεται να τηρούν μια στάση αναμονής, πριν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, την αξιολόγηση των Θεσμών για την Ελληνική Οικονομία και την εκταμίευση των €2 δισ. (βάσει του αρχικού προγράμματος πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο, με τα νέα δεδομένα να τη μεταθέτουν προς το παρόν μέσα στο Νοέμβριο).

Η καθυστέρηση υλοποίησης των προαπαιτούμενων (μόνο 19 από τα 49 έχουν υλοποιηθεί) και η προσπάθεια ανεύρεσης ισοδύναμων εκ μέρους της Κυβέρνησης (η επιστροφή των Θεσμών θα γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου), μπορεί να προβληματίζει τους Ξένους επενδυτές κυρίως, ωστόσο η επιτυχής υλοποίηση των παραπάνω είναι λογικό να οδηγήσει σε μια νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι η τρέχουσα μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται στο "CCC+" με σταθερή προοπτική από την S&P (αναβάθμιση της αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες στις 21/7/15), στο "Caa3" με σταθερή προοπτική από τη Moody's (επιβεβαίωση της αξιολόγησης στις 25/9/15) και στο "CCC" από την Fitch (αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα στις 18/8/15).

Παρατηρώντας τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται το 10ετές Κρατικό χρεόγραφο αναφοράς, δηλαδή με ετησιοποιημένη απόδοση 7,61%, σε αυτά τα επίπεδα βρισκόταν και τον Φεβρουάριο του 2014 (σε περιβάλλον όμως βελτίωσης των συνθηκών για την Ελληνική Οικονομία και υπό την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ) και άξιο υπενθύμισης είναι ότι η Ελλάδα "βγήκε" στις Αγορές τον Απρίλιο του 2014, με νέο 5ετές λήξης 2019 και με τοκομερίδιο 4,75% (το 10ετές είχε απόδοση 6,2%) !!!!

Βέβαια, όταν πραγματοποιήθηκε η έκδοση του 5ετούς είχε ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, δεν υπήρχαν τα εγχώρια capital controls, αλλά δεν υπήρχε και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή, είναι λογικό να συνεχισθούν οι διακυμάνσεις στις εγχώριες Αγορές μετοχών και ομολόγων και βεβαίως δε σημαίνει κατ' ανάγκη ότι αυτές θα κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Από τεχνικής απόψεως, η αντίσταση για το Γενικό Δείκτη οριοθετείται στις 730 και 755 - 760 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η Fed έφερε πάλι στο τραπέζι την άνοδο των επιτοκίων το Δεκέμβριο

Μια πιο επιθετική δήλωση από τη FOMC τον Οκτώβριο οδήγησε σε επαναφορά των προσδοκιών  για αύξηση των επιτοκίων και αύξηση του USD, ενώ οι αμερικανικές μετοχές ανακτώντας τις αρχικές απώλειές τους έκλεισαν στο +1%, στα υψηλά ημέρας. Η πιθανότητα μιας αύξησης τον Δεκέμβριο κερδίζοντας 10 ποσοστιαίες μονάδες  πήδηξε στο 46%, επίπεδο που βρισκόταν πριν την υπέρ χαλάρωσης δήλωση του Σεπτεμβρίου. Το ευρώ υποχώρησε πάνω από 1% από αυτές τις ειδήσεις και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν πάνω από 2% σε σχέση με την απόσταση του χαμηλού ημέρας από το μέγιστο, αλλά ανακτώντας κάποιες απώλειες οι μετοχές του ΝΙΚΚΕΙ και της Σαγκάης τελικά αναπήδησαν.

Οι οικονομολόγοι μας είδαν τη δήλωση της Fed ως μια ενεργό προσπάθεια να αφήσει την πόρτα ανοιχτή για έναρξη της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι  αφαιρέθηκε η πρόταση για κινδύνους από την παγκόσμια ανάπτυξη, δείχνοντας μας την επιθυμία να σταλεί ένα μήνυμα επιθετικό. Πιστεύουμε πως οι δράσεις της PBOC και της ΕΚΤ χαλάρωσαν τις ανησυχίες της FOMC για τους κινδύνους από το εξωτερικό. Επιπλέον, η Fed ενίσχυσε φραστικά το χρονοδιάγραμμά της. Παρά τον επιθετικό τόνο, πιστεύουμε ότι τα στοιχεία για τις αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις και λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές, η Fed θα κρατήσει στάση αναμονής μέχρι τον Μάρτιο το 2016.

Το αποτέλεσμα της δήλωσης της FOMC έγινε αισθητή κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Ασίας, με την ενίσχυση USD έναντι των περισσότερων περιφερειακών νομισμάτων και την εξασθένηση που εμφάνισαν οι μετοχές. Οι Ασιατικές μετοχές ήταν σε γενικές γραμμές χαμηλότερα σήμερα, με τον Kospi κάτω παρά τις θετικές ανακοινώσεις από την Samsung Electronics. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλλά τα άλλα αγαθά μειώθηκαν μετά την Fed.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σημαντική πρόοδο στην αξιολόγηση των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου καταγράφει η Κομισιόν, η οποία ελπίζει ότι σύντομα οι τεχνικές ομάδες θα καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, που θα επιτρέψει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομισιόν σε ερώτηση με αφορμή την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην Αθήνα, για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης και για τις πιθανότητες λήψης απόφασης στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup για την εκταμίευση της υποδόσης την Πέμπτη.

Τα νούμερα που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν θα είναι τόσο ακραία, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Άρης Ξενόφος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο.

Ο κ. Ξενόφος αναφέρει, μιλώντας στο CNN Greece, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι επιτυχής, αποκαλύπτει τους όρους της διαδικασίας και τον νέο ρόλο του Ταμείου στα μετοχικά των τραπεζών και στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η προοπτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Σε υποβολή προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, αλλά και κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) προχωρά η Alpha Bank, στο πλαίσιο της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η Alpha Bank προτείνει στους κατόχους των τίτλων της την ανταλλαγή τους με μετρητά ή με μετοχές, με τους ακριβείς όρους ανά κατηγορία να δημοσιοποιούνται στη συνέχεια. Η προσφορά αφορά σε τίτλους συνολικής ονομαστικής αξίας 1,08 δισ. ευρώ και 3 εκατ. δολαρίων και εντάσσεται σε πρόγραμμα ενεργητικής διαχείρισης του παθητικού που επιτρέπει στις τράπεζες να περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Να μην συνδέονται η προσφυγική κρίση με την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας ζήτησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα δεν θα αφεθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Πρεμιέρα έκανε χθες η ενιαία εμπορική μάρκα COSMOTE για όλα τα προϊόντα σταθερής, κινητής και Internet του ομίλου ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το rebranding θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο, ενώ, παράλληλα, επιλεγμένα κεντρικά καταστήματα αναβαθμίζονται για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μια ξεχωριστή ψηφιακή εμπειρία. Οι αριθμοί τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 13888 για οικιακούς και 13818 για εταιρικούς πελάτες, καθώς και η ιστοσελίδα cosmote.gr θα εξυπηρετούν ενιαία πλέον πελάτες και σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Η Profile Software ανακοίνωσε πως εγκαθιστά το IMSplus Asset Management στην εταιρεία Wasatah Capital, με έδρα την Σαουδική Αραβία, η οποία επέλεξε τη λύση με σκοπό την ολοκληρωμένη υποστήριξη των funds και discretionary portfolio management εργασιών της. Η Wasatah Capital ιδρύθηκε το 2007 και είναι μια joint stock investment εταιρεία που ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχει εξουσιοδοτηθεί από την Γενική Αρχή Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Δεν υπάρχουν «ταμπού» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όταν διερευνά τρόπους αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν υπάρχουν ταμπού», είπε ο Πράετ, ρίχνοντας στο τραπέζι, μεταξύ άλλων θεμάτων, το επίμαχο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση ή QE. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να μην επιστρέψει ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης σε επίπεδα που υποδηλώνουν υγιή οικονομική ανάπτυξη μέχρι το 2017, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Άλμα άνω του 6% κατέγραψε το πετρέλαιο σήμερα, ανακάμπτοντας από την έντονα πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών, ενώ σε υψηλά μίας εβδομάδας έκλεισε και ο χρυσός, μετά την επιβεβαίωση της απόφασης της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,9%, στα 1.176,10  δολάρια η ουγγιά.

Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 6,3%, κλείνοντας στα 45,94 δολάρια το βαρέλι.

Αμετάβλητα, κοντά στο μηδέν, άφησε τα επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), όπως ανέμεναν οι αγορές, σημειώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό.

Η Fed παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνται θέσεις εργασίας έχει επιβραδύνει όμως υπογράμμισε τη σταθερή αύξηση των δαπανών των καταναλωτών και των επενδύσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Η Volkswagen μπήκε στο κόκκινο το τρίτο τρίμηνο του 2015 και κατέγραψε την πρώτη της τριμηνιαία ζημιά σε 15 χρόνια, εξαιτίας των χρηματοοικονομικών προβλέψεων που έγιναν για να καλυφθούν τα πρώτα κόστη από το σκάνδαλο της παραποίησης των εκπομπών ρύπων. Η γιγάντια γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο κατέγραψε καθαρή ζημιά 1,67 δισεκ. ευρώ. Το αποτέλεσμα οφείλεται στα 6,7 δισεκ. ευρώ που μπήκαν στην άκρη για την αντιμετώπιση του σκανδάλου.

Αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου κατά 4,1 εκατ. βαρέλια κατεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Πετρελαίου της χώρας. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο των αποθεμάτων μόλις κατά 3,7 εκατ. βαρέλια.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Οκτωβρίου.

Κατά 31% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Apple κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, δεχόμενα ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για iPhones στην Κίνα. Συνολικά, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 11,12 δισ. δολάρια έναντι 8,47 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα