Τον B. Bernanke επέλεξε ο G. Bush στη θέση του προέδρου της Fed

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2005 07:32
UPD:12:05

Ο διάδοχος του Alan Greenspan στη θέση του προέδρου της Federal Reserve, Ben Bernanke αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Harvard το 1975 με Bachelor στα οικονομικά. Πήρε το Doctorat του στα οικονομικά από το Μassachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), το 1979.

Ο Ben S. Bernanke, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, διορίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, George W. Bush, διάδοχος του Alan Greenspan στη θέση του προέδρου της Federal Reserve.

«Ο Ben Bernanke είναι ο σωστός άνθρωπος που θα χτίσει πάνω σε ό,τι θεμελίωσε ο Alan Greenspan», είπε σήμερα ο Bush, καθώς οι άνδρες καθόντουσαν δίπλα-δίπλα στο Oβάλ Γραφείο. Ο οικονομολόγος, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, «κατέχει τον βαθύ σεβασμό της διεθνούς οικονομικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Βernanke, 51 ετών, είπε ότι πρώτος στόχος του θα είναι η συνέχιση του έργου του ανθρώπου, που σήμερα ο Bush, αποκάλεσε «μύθο».

Οι πρώτες του προκλήσεις συμπεριλαμβάνουν την εγκαθίδρυση της αξιοπιστίας μεταξύ επενδυτών και Κογκρέσου. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να δείξει, όπως και ο Greenspan, ότι θα κάνει ό,τι κρίνεται απαραίτητο για τη διατήρηση της οικονομίας σε ισορροπία, κατά τη διάρκεια κρίσεων. Ο Greenspan, 79 ετών, ο οποίος θα φύγει από την Fed στις 31 Ιανουαρίου, με τη λήξη της θητείας του, ενέκρινε τον διορισμό του Bernanke.

O Greenspan, διαχειρίστηκε την οικονομία, μέσα από δύο χρηματιστηριακές κρίσεις, το 1987 και το 2000 και δύο υφέσεις, το 1990-91 και το 2001. Η οικονομική ανάπτυξη μεταξύ αυτών των χρονικών περιόδων, ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία.

«Εάν εδραιωθώ σε αυτήν τη θέση, η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η διατήρηση της συνέχισης της πολιτικής και της στρατηγικής εκείνης που ακολούθησε ο Greenspan κατά τη θητεία του», είπε σήμερα ο Bernanke.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές, με τον δείκτη Standard & Poor's 500 Stock να σημειώνει άνοδο 1,7%. Κέρδη σημείωσαν και οι ιαπωνικές μετοχές, μετά τον διορισμό του Bernanke. Ο Nikkei, σημείωσε άνοδο 1,6% στις 10:52 π.μ. στο Τόκυο, και ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα, αναρριχήθηκε 0,8%. Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 1,3%.

Ο Bernanke αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Harvard το 1975 με Bachelor στα οικονομικά. Πήρε το Doctorat του στα οικονομικά από το Μassachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), το 1979.

«Ηταν ο καλύτερος καθηγητής στο Princeton και τώρα θα χρησιμοποιήσει τις προσωπικές του ικανότητες για να διευθύνει το προσωπικό της Fed και για να συνεργαστεί με τους κυβερνήτες», είπε ο καθηγητής των Οικονομικών του Harvard, Kenneth Rogoff, ο οποίος γνωρίζει τον Bernanke εδώ και 30 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα