N. Κορέα: Στο 1,8% η αύξηση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

Με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε δύο χρόνια
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2005 07:48
UPD:08:07

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ν. Κορέας το τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες εξαγωγές προϊόντων, όπως τα κινητά τηλέφωνα της Samsung και τα αυτοκίνητα της Hyundai. Ανοδικά κινήθηκαν οι νοτιο-κορεατικές μετοχές και πτωτικά τα ομόλογα.

Το ΑΕΠ, εποχιακώς προσαρμοσμένο, αυξήθηκε 1,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν αναρριχήθηκε 1,2%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στη Σεούλ. Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη, από το τέταρτο τρίμηνο του 2003 και υπερέβη τις προβλέψεις των 15 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν, ότι το ΑΕΠ θα αυξανόταν 1,4%.

Η μείωση των φόρων και τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, αναζωογόνησαν τις δαπάνες των καταναλωτών και στήριξαν την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, ωθώντας τον δείκτη των μετοχών σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα. Ο σταθερός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες χώρες προορισμού των νοτιο-κορεατικών προϊόντων, ωθεί επίσης τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics Co., να επεκτείνουν την παραγωγή τους.

Ο Kospi σημείωσε άνοδο 1,7%, ενώ το νόμισμα της χώρας, γουόν, σημείωνε άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στο 1.054,40 στις 11:10' π.μ., σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd.

Η οικονομία ύψους 680 δισ. δολ. της Ν. Κορέας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το τρίτο τρίμηνο, μετά την ανάπτυξή της, κατά 3,3%, το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα, κατέδειξαν, ανάλογη αύξηση του ΑΕΠ, στο 3,6%, το 2,1% και το 9,4% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα