Ινδία: Αύξησε τα επιτόκια δανεισμού η Κεντρική Τράπεζα

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2005 10:44

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, μετά την αύξηση του κόστους των καυσίμων, σε συνδυασμό με τη ζήτηση των καταναλωτών, που ώθησε τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας.

Η Reserve Bank of India αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 5,25%, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της νομισματικής της επιτροπής, στο Μουμπάϊ. Την κίνηση προέβλεψαν οι 11 από τους 14 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H αύξηση του κόστους δανεισμού, ενδέχεται να περιορίσει τον δανεισμό ρεκόρ της τράπεζας, που βοήθησε την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους, το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου και τόνωσε τον πληθωρισμό. Επίσης θα της δώσει τη δυνατότητα, να προλάβει τις αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης, μετά από την υποχώρηση της ρουπίας σε ποσοστό 1,7% έναντι του δολαρίου, αυτόν τον μήνα.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, φθάνοντας το 4,62%, την εβδομάδα που έληξε στις 8 Οκτωβρίου και έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Μαΐου. Πιο αδύναμο νόμισμα ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό, καθιστώντας τα εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου, πιο ακριβά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα