Market beat: Με τις δυο πρώτες συνεδριάσεις θα ξεκαθαρίσει η τάση της εβδομάδας

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 09:44
UPD:09:45
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας έχει κρατήσει χαρακτήρα που δεν αντιστοιχεί στην ελληνική νοοτροπία. Γιατί η επιμονή και η υπομονή που αποτυπώθηκε στην πορεία των τιμών των blue chip τον Οκτώβριο, σπάνια συναντάται σε σύνολα με πολλούς Έλληνες. Είναι γνωστή η εύκολη αγανάκτησή τους όταν υποχρεώνονται να περιμένουν σε κάποια ουρά για να εξυπηρετηθούν. Συνεπώς, η υπομονή και η επιμονή των επενδυτών αποκαλύπτει  την κυριαρχία των ξένων θεσμικών συναλλακτικά, που δεν αγανακτούν περιμένοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αντίθετα προσπάθησαν και προσπαθούν  να διατηρήσουν τη συνολική κεφαλαιοποίηση κοντά στα 40 δις ευρώ, χρησιμοποιώντας την τεχνική ανάλυση για να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους, κάθε μέρα και μάλιστα με επιτυχία.

Η εβδομάδα που πέρασε «χρησιμοποιήθηκε» για να αποτυπωθούν οι διαφορές των προσδοκιών που τρέφουν οι θεσμικοί για τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες.

Οι αριθμοί δηλώνουν μια καθαρή εύνοια των ισχυρών θεσμικών για τις ΑΛΦΑ και ΕΤΕ, επιφυλακτικότητα για την ΠΕΙΡ και δυσμένεια για την ΕΥΡΩΒ. Σταμάτησε η γενικευμένη αντιμετώπιση του κλάδου, από την ώρα που φάνηκε ότι πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Θυμίζουμε ότι μέσα στη βδομάδα, μια κίνηση από την πλευρά της ΠΕΙΡ πυροδότησε έντονο συναλλακτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του κλάδου, γιατί θεωρήθηκε ως προθάλαμος της διαδικασίας για τις απαραίτητες ΑΜΚ. Πιθανά οι θεσμικοί να αποτυπώσανε στο ταμπλό τις εκτιμήσεις τους, για το για ποιες από τις τράπεζες του 25άρη η ΑΜΚ θα είναι ευκολότερη έναντι των υπολοίπων. Πάντως 12 blue chip εμφάνισαν μεταβολές υποδηλώνουσες συσσώρευση.

Τα θέματα που κρατούν σε επιφυλακή και προσμονή το επενδυτικό κοινό μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είναι η πρώτη (επιτυχής) αξιολόγηση από τους πιστωτές της χώρας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου και την εφαρμογή των capital control. Η ψήφιση από τη βουλή ενός πακέτου εφαρμοστικών νόμων είναι γεγονός που έφερε πιο κοντά την ημερομηνία της άφιξης των ελεγκτών. Ενώ οι θεσμικοί, εξέλαβαν την προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς για ομόλογα ύψους 1,1 δις ευρώ, ως έναρξη των ενεργειών των Τραπεζών ενόψει των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Την Πέμπτη λοιπόν η Αγορά αντέδρασε θετικά στην κίνηση της ΠΕΙΡ, ενώ οι φήμες για μειωμένες κεφαλαιακές ανάγκες εκτόξευσαν τις τιμές των Τραπεζικών μετοχών, μετά το μεσημέρι, στην πιο ανοδική συνεδρίαση της βδομάδας. Ο ΓΔ τότε, με μέγιστο στις 695,38 μονάδες, έκλεισε στις 694,48 και την αμέσως επόμενη μέρα, μετά από την εγγραφή μέγιστου στις 699,65 μονάδες, απέκτησε σταθερής κλίσης καθοδική πορεία κλείνοντας στις 685,95. Θα λέγαμε πως το επίπεδο των 700 μονάδων λειτούργησε ξανά ως οροφή στην περίοδο της λειτουργίας του ΧΑ «υπό την σκέπη» των capital control.

Φυσικά αρκετοί θα υποστηρίξουν, ότι δεν ολοκληρώθηκε η τρίτη προσπάθεια να περάσει ο ΓΔ πάνω από αυτά τα επίπεδα. Η δυναμική της Παρασκευής, οδήγησε τη στήλη στο συμπέρασμα, πως μειώθηκαν οι πιθανότητες για υπέρβαση μιας επιβεβαιωμένης δυο φορές οροφής.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας  

ΗΠΑ Ευρώπη Κόσμος

Η τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου σφραγίστηκε από τις εντυπώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ έφερε μικρή άνοδο στα περισσότερα χρηματιστήρια. Πιθανά για αυτό επήλθε και αλλαγή στα επιχειρήματα εκείνων που ειδοποιούν πως έρχεται περίοδος σημαντικής διόρθωσης. Αναφέρονται συχνότατα στην ύπαρξη  «μαύρων κύκνων», αφού διαπίστωσαν ότι τα επιχειρήματά τους γύρω από την επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών δεν επηρέασαν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και δεν πήραν την κατηφόρα οι δείκτες της Wall Street. Οι «μαύροι κύκνοι» στις αγορές σχετίζονται με κινδύνους που ενώ υπάρχουν, οι άνθρωποι δεν τους λαμβάνουν υπόψη, ως την ώρα που ξεσπούν καταστροφικά και ανατρέπουν το φρόνημα των επενδυτών.

Πολλοί ωστόσο αναλυτές ωστόσο θεωρούν, ότι απληστία έχει επιστρέψει στη Wall Street. Μόλις πριν από έξι εβδομάδες οι επενδυτές ήταν στα πρόθυρα της εκδήλωσης πλήρους πανικού. Οι φόβοι για οικονομική αναταραχή της Κίνας και η αόριστη πολιτική της Federal Reserve, είχαν παρασύρει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε συντονισμένη κάθοδο.

Μια έρευνα πολλά συμπεράσματα

Η βαθιά ανησυχία, προκάλεσε στο Dow μια άνευ προηγουμένου βουτιά κατά 1.000 μονάδες στις 24 Αυγούστου. Αλλά ο φόβος, στη Wall Street, ξεθώριασε γρήγορα. Ο Dow έκλεισε πάνω σε ένα υψηλό δύο μηνών και ο S​​&P 500 βρήκε το δρόμο της επιστροφής πάνω από το όριο των 2.000 μονάδων. Επιπλέον, για πρώτη φορά από τις αρχές του Ιουλίου, οι επενδυτές τοποθετήσανε ξανά κεφάλαια σε αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων και μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America Merrill Lynch που βασίζεται στα εβδομαδιαία στοιχεία για τις ροές κεφαλαίων. «Οι αγορές στοιχηματίζουν για κέρδη σε περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, και ότι τα επιτόκια ήρθαν για να μείνουν, αλλά δεν ποντάρουν σε ύφεση», σημείωνε ο Michael Hartnett, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης επενδύσεων  της BofA-Merrill Lynch.

Γι 'αυτό, ο Δείκτης του φόβου και της απληστίας, του CNNMoney, έχει τώρα σταματήσει σε «ουδέτερο» έδαφος. Είναι μια τεράστια βελτίωση από μόλις ένα μήνα πριν, όταν ήταν στη θέση που αντιστοιχούσε σε «ακραίο φόβο». Ακόμα και οι αγορές Ομολόγων junk (ομολογίες πολύ υψηλού ρίσκου) αισθάνθηκαν κάποια επενδυτική… αγάπη. Αφού βιώσανε  εβδομαδιαία εισροή 2,6 δις δολαρίων, τη μεγαλύτερη αύξηση σε οκτώ μήνες.

Οι αναδυόμενες αγορές, πέρασαν μεγάλη αναταραχή, λόγω της βουτιάς του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών και από τους φόβους ότι οι κεφαλαιούχοι, όταν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, θα τραβήξουν χρήματα από τις επενδύσεις στο εξωτερικό. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα, οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις επιφυλάξεις τους και έριξαν 400 εκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα αναδυόμενων οικονομιών. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση σε 12 εβδομάδες και η μεγαλύτερη σε διάστημα πέντε μηνών, δήλωσαν από την BofA.

Δεν καταγράφηκε επίσης τάση φυγής των κεφαλαίων προς αναζήτηση επενδυτικής ασφάλειας. Αφού η  BofA διαπίστωσε ότι επενδυτές δείχνουν επίσης μια προθυμία να κάνουν ένα βήμα μακριά από τη σχετική ασφάλεια του δημόσιου χρέους, όπως τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Η BofA διαπίστωσε,  ότι τα αμοιβαία που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ είχαν εκροές, για πρώτη φορά σε 15 εβδομάδες.
Τι οδήγησε την αλλαγή του κλίματος; Χαλάρωσαν κάπως οι φόβοι για μια ανώμαλη προσγείωση στην οικονομία της Κίνας. Ο Shanghai Composite έχει σημειώσει άνοδο 8% σε σχέση μόνο με τον περασμένο μήνα. Ταυτόχρονα, τα εμπορεύματα έχουν σταματήσει να καταρρέουν. Οι τιμές για Χαλκό και ασήμι έχουν εμφανίσει άνοδο αυτό το μήνα και το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε πρόσφατα πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο. Οι επενδυτές επίσης άρχισαν το κυνήγι των ευκαιριών στα χρηματιστήρια. Ενώ οι τιμές των μετοχών δεν θα χαρακτηριζόντουσαν φθηνές, είναι σαφές ότι οι ρευστοποιήσεις στο τέλος του καλοκαιριού δημιούργησαν αγοραστικές ευκαιρίες που ορισμένοι θέλησαν να αρπάξουν.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2033,11 μονάδες είχε επίδοση +0,90%, περιορίζοντας την αρνητική του απόδοση το 2015 στο -2,35%. Ενώ ο Dow κέρδισε +0,77% και πλέον αποδίδει -4,29% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε -0,56% με επίδοση -2,37% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε οριακή πτώση -0,26%, με επίδοση έτους -3,52%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή +1,16%, αύξησε τα κέρδη του για το 2015 αποδίδοντας +2,01%. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά +1,88% στα 1177,30 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο βούτηξε -4,51% από τα 49,49 στα 47,26 δολάρια το βαρέλι.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έπεσε -0,80% και η ετήσια επίδοσή του είναι +4,82%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κρατήθηκε, μετά το +5,69% της δεύτερης βδομάδας του Οκτώβρη, με οριακή μεταβολή +0,08% και με θετική απόδοση το 2015 +3,05% και ο CAC  ακολούθησε με +0,03% και απόδοση φέτος +10,77%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε, μετά το +7,35% της καλύτερης βδομάδας του για το 2015, -0,76% και στο τρέχον έτος υποχωρεί πλέον -0,47%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε άνοδο +0,36% και στο 2015 κερδίζει 17,49%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε κατά -4,26%, με απώλειες το τρέχον έτος -5,54%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού δεν ακολούθησε, αφού είχε  οριακή εβδομαδιαία πτώση -0,03% και κρατήθηκε στα κέρδη το 2015, κατά +2,82%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά +0,53%, με επίδοση για φέτος +5,99%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ενισχύθηκε +0,50%, και στο 2015 αποδίδει -1,04%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πρόσθεσε +2,71% και το 2015 υποχωρεί -2,28%. Συμπερασματικά, οι αγορές μετά από μια λαμπρή δεύτερη εβδομάδα τον Οκτώβριο του 2015, την τρίτη βδομάδα με την εκπνοή των παράγωγων προϊόντων πολλών και διαφόρων αξιών, ούτε γέλασαν ούτε έκλαψαν.

Κίνα

Η Κίνα πρέπει να επιταχύνει τις επενδύσεις στα έργα υποδομής για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης, δήλωσε το Σάββατο  ο σύμβουλος Yu Bin, επικεφαλής του Συμβουλίου του τμήματος έρευνας για την Κινεζική μικρο-οικονομία στο Κρατικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης. «Η Κίνα χρειάζεται να επιταχύνει τα 172 υδροηλεκτρικά έργα της, να αναπτύξει 53 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης υψηλού επιπέδου και να αυξήσει τις επενδύσεις σε αγροτικούς δρόμους». Υποστήριξε μια μέρα πριν την ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ της για το τρίτο τρίμηνο. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν η Κίνα να παρουσιάσει στο διάστημα  Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ανάπτυξη κάτω από το 7%, για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ (Li Keqiang) δήλωσε το Σάββατο ότι με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη να επιβραδύνει τους ρυθμούς της, η επίτευξη εγχώριας ανάπτυξης της τάξης του 7%, δεν είναι "εύκολη υπόθεση". Ο δε Πρόεδρος Ξι Γιανπίνγκ (Xi Jinping) αναγνώρισε επίσης «τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία», αλλά προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές  σε γραπτή συνέντευξή του στο Reuters.

Τη Δευτέρα από τα παραπάνω φαίνεται, πως η κινεζική κυβέρνηση θα προσπαθήσει και πάλι να πείσει τον κόσμο πως η προβληματική οικονομία της δεν πάει τόσο άσχημα. Η δημοσίευση των δεδομένων του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη της συνεχιζόμενης ανθεκτικότητας της οικονομίας, άσχετα αν οι ρυθμοί ανάπτυξης ξεπεράσουν ή υστερήσουν από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βούληση των αρμοδίων θα βοηθήσει περαιτέρω στην ενίσχυση της ηρεμίας των επενδυτών, των οποίων οι χειρότεροι φόβοι σχετικά με την Κίνα υποχώρησαν πρόσφατα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο από την Bank of America-Merrill Lynch, μόνο το 39% των ερωτηθέντων διαχειριστών κεφαλαίων θεωρεί ότι η Κίνα θα βρεθεί σε φάση περιδίνησης, από ενισχυμένους  κίνδυνους. Μια μέτρηση σημαντικά κάτω από το 54% τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδυτές σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές δεν πρέπει να αισθανθούν πάρα πολύ άνετα. Ο πανικός στη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να ήταν υπερβολικός. Αλλά οι πραγματικοί κίνδυνοι για την οικονομική ευημερία της Κίνας είναι μακροπρόθεσμοι, και δεν έχουν μειωθεί. Στην πραγματικότητα, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για μια πιο δύσκολη προσγείωση αργότερα.

ΧΑ

Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, όπως όλες οι αντίστοιχες, περιλάμβανε κινήσεις που θα εξυπηρετούσαν την μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ του 25άρη και τα options του. Το διεθνές κλίμα ήταν ευνοϊκό για τις αναδυόμενες αγορές και λειτούργησε θετικά, ενώ και από το πεδίο της πολιτικής οι εξελίξεις, που έφεραν πιο κοντά την αξιολόγηση από τους πιστωτές επίσης συνέβαλλαν θετικά.

Εκ του αποτελέσματος δε, αποκαλύπτεται ότι οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν, αλλά διαφορετικά από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Αφορμή για την συναλλακτική αύξηση δόθηκε από την ουσιαστική έναρξη του τρίτου κύκλου ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, με την ανακοίνωση της δημόσιας προσφοράς για την εξαγορά των ομολογιών της Τράπεζας Πειραιώς. Η φημολογία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών κάτω από την αρχική εκτίμηση της Αγοράς των 15 δις ευρώ βοήθησε στην βελτίωση της ψυχολογίας και αναπτέρωσε το ηθικό των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο. Άρα, η περασμένη βδομάδα ήταν αφιερωμένη στην αποτύπωση της διαφορετικότητας των επενδυτικών προσδοκιών που γέννησαν οι λεγόμενες «συστημικές» Τράπεζες.

Η στατιστική εικόνα των βασικών δεικτών με εβδομαδιαία άνοδο του ΓΔ κατά +1,33%, του 25άρη κατά +2,22% και του FTSEM με οριακές απώλειες -0,24%, δεν θα λέγαμε πως βελτιώθηκε αισθητά, αλλά επίσης δεν χειροτέρευσε. Οι ΓΔ και 25άρης έκλεισαν στο μέσο και λίγο πάνω από την εβδομαδιαία τους διακύμανση που ήταν σφικτή. Οι επενδυτές επιχείρησαν για άλλη μια φορά να φέρουν τον μέσο όρο του ΧΑ κοντά και αν είναι δυνατό, πάνω από τις 700 μονάδες. Κάτι ανάλογο σημειώθηκε στις 11 Αυγούστου και στις 21 Σεπτεμβρίου και τις δυο φορές ακολούθησε κάθοδος σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.  

Για τη συναλλακτική δραστηριότητα την περασμένη εβδομάδα σημειώνουμε ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος πλησίασε τα 36 από τα 40 εκατ. ευρώ της προηγούμενης βδομάδας, ήτοι υποχώρησε κατά 10%. Παράλληλα, η μέση ημερήσια αξία των πακέτων διαμορφώθηκε στα 6,5 από τα 11 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζοντας την συνέχεια στη διάθεση των θεσμικών για σημαντικές κινήσεις.

Τη Δευτέρα το ΧΑ ξεκίνησε με άνοδο του ΓΔ κατά +0,56% και του 25άρη κατά +0,85% με τον FTSEM με απώλειες -0,22%. Οι τράπεζες, με πτώση πάνω από -2,7%, αποτέλεσαν αρνητικό πρωταγωνιστή. Την επόμενη, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,36% με τον 25άρη στο -0,73% και τον FTSEM στο -0,64%. Αλλά οι τράπεζες εμφάνισαν κλαδικά άνοδο +4,26% με τους περισσότερους κλάδους καθοδικούς. Την Τέταρτη το κλείσιμο βρήκε τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα ίδια με της Παρασκευής 9/10. Αφού ο ΓΔ έπεσε -0,32%, ενώ οι FTSE25 και FTSEM εμφάνισαν οριακές μεταβολές  στο -0,08% και +0,01% αντίστοιχα. Οι σημαντικότερες συνεδριάσεις για την τάση της τρέχουσας εβδομάδας ήταν η ανοδική της Πέμπτης και η πτωτική της Παρασκευής, αμφότερες με τζίρο κοντά στα 48 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ κέρδισε +2,71% και την επόμενη έχασε -1,23%. Ενώ ο 25άρης κέρδισε 3,30% και έχασε στην τελευταία συνεδρίαση -1,08%, με τις μεταβολές του FTSEM στο +0,83% και στο -0,21% αντίστοιχα. Οι τράπεζες σε καμιά δεν εμφάνισαν απώλειες αλλά την Πέμπτη ανέβηκαν +13,91% και την Παρασκευή +1,55%.

Ο ΓΔ έγραψε το ελάχιστο (670,9 μονάδες) τη Δευτέρα και το μέγιστο βδομάδας την Παρασκευή (699,56). Απέχει +2,2% από το ελάχιστο μετά την πτώση της Παρασκευής και -2% από το μέγιστο βδομάδας, ενώ έχει αντίδραση από τα χαμηλά των τελευταίων 30 ημερών +7,10%. Ο 25άρης έγραψε το ελάχιστο (199,05 μονάδες) τη Δευτέρα και το μέγιστο βδομάδας την Παρασκευή (209,22). Απέχει +3,1% από το ελάχιστο και -2% από το μέγιστο βδομάδας, ενώ έχει αντίδραση από τα χαμηλά των τελευταίων 30 ημερών +10,70%.

Τα blue chip που ξεχωρίζουν με βάση την καλύτερη του 25άρη αντίδραση από τα χαμηλά των 30 ημερών και για την επίδοσή τους τον Οκτώβριο, είναι αλφαβητικά: ΑΛΦΑ +61,8% και από τα ελάχιστα εβδομάδας +38,46%. ΕΛΛΑΚΤΩΡ  +26,43% και από τα ελάχιστα εβδομάδας +6,63%, μια ένδειξη εξάντλησης του ανοδικού momentum. ΕΤΕ +68,3% και από τα ελάχιστα εβδομάδας +15,49%. ΕΧΑΕ +14,41% και από τα ελάχιστα εβδομάδας +4,67%. ΜΕΤΚ +12,34% και από τα ελάχιστα εβδομάδας +3,00%. ΟΤΕ +18,24% και από τα ελάχιστα εβδομάδας +2,07% μια ένδειξη εξάντλησης του ανοδικού momentum. ΠΕΙΡ +21,74% και από τα ελάχιστα εβδομάδας +21,74% άρα το ελάχιστο βδομάδας ήταν για αυτή και ελάχιστο τελευταίων 30 ημερών και αυτό υποδηλώνει φρέσκο ανοδικό momentum. Είναι λίγα τα blue chip με άνοδο πάνω από αυτή των δεικτών. Ήτοι ΑΛΦΑ +30,9%, ΠΕΙΡ +12%, ΕΤΕ +9,1%, ΕΕΕ +4,02% και ΜΠΕΛΑ +3,3%. Ενώ με μεταβολή εβδομάδας από +0,10% (ΟΛΠ, και ΜΟΗ) ως +2,6% (ΕΧΑΕ) συναντάμε τις ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΜΕΤΚ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ. Για τις υπολογίσιμες απώλειες σε ανοδική εβδομάδα ξεχώρισαν οι ΕΥΡΩΒ -12,50%, ΕΥΔΑΠ -4,8%, ΒΙΟ -3,8%, ΟΠΑΠ -3%, ΛΑΜΔΑ -2,6% και ΦΦΓΚΡΠ -2,2%. Τα παραπάνω ενισχύουν την άποψη πως αυτή τη βδομάδα θα χρειαστεί οι τιμές να υποχωρήσουν πριν επιχειρηθεί η άλωση της αντίστασης των 700 μονάδων για τον ΓΔ και των 205 για τον 25άρη. 

Τεχνική ανάλυση

Η δυναμική της Παρασκευής, οδήγησε τη στήλη στο συμπέρασμα, πως μειώθηκαν οι πιθανότητες για υπέρβαση μιας επιβεβαιωμένης δυο φορές οροφής. Θυμίζουμε ότι τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου, του μήνα που ξεκίνησε, μετά την αναγκαστική αργία ενός μηνός, η διαπραγμάτευση των μετοχών στην αγορά της Ελλάδας, ο ΓΔ για μια μέρα στις 11/8 πέρασε ως τις 708,29 μονάδες και έκλεισε στις 705,0. Αλλά αμέσως μετά, άρχισε μια πορεία καθόδου που κατέληξε στην εγγραφή του κατώτερου για το 2015 στις 562,87 μονάδες με κλείσιμο στις 568,38, τη Μαύρη Δευτέρα 24 Αυγούστου, με ημερήσια πτώση -10,54%. Από τότε ως το διήμερο στις 18/9 και 21/9, ο μέσος όρος της αγοράς  σκαρφάλωνε άλλοτε νευρικά και άλλοτε γλυκά και στις 18/9 έκλεισε στις 697,57 μονάδες. Πάνω στο μέγιστο μέρας και την επόμενη στις 21/9, αφού σημειώθηκε μέγιστο μέρας στις 703,01 ο ΓΔ έκλεισε στις 693,54 με απώλειες -0,58% και άρχισε πάλι να κατρακυλά χαμηλότερα, ως τις 640 μονάδες, που ήταν το κλείσιμο στις 2 Οκτωβρίου.

Άρα την Παρασκευή, αν και δεν εμφανίστηκαν τιμές πάνω από τις 700 μονάδες, η ανατροπή της ανοδικής δυναμικής από την Πέμπτη και το κλείσιμο στα ελάχιστα μέρας, είναι ένδειξη πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συνεχιστεί η πτώση, για τρίτη φορά, μετά από την προσέγγιση σε μια δυο φορές βεβαιωμένη αντίσταση. Οι εγχώριοι αναλυτές πάντως, βλέπουν καλύτερες προοπτικές για το άμεσο μέλλον της αγοράς. Ενώ ορισμένοι τονίζουν, ότι ως η μέρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής είναι στο τέλος του μήνα (τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου) και ως τότε, μεσολαβούν αρκετές συνεδριάσεις.

Η θέση μας είναι: Τεχνικά η αγορά μπορεί να προσεγγίσει πάλι τις 650 μονάδες για να πάρει φόρα και να περάσει όχι μόνο τις 700 μονάδες αλλά να κινηθεί γρήγορα και άνετα ως τις 780, με βάση τη στατιστική προϊστορία στο τέλος του μήνα. Δηλαδή να επανέλθει στα επίπεδα τιμών που οδηγήθηκε πριν το δημοψήφισμα και τα capital control. 

Επιμονή στη στάση επιφυλακτικής ουδετερότητας από τους traders των παραγώγων

Η τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σφραγίστηκε από την εκπνοή των σειρών Οκτωβρίου και μια άνοδο του FTSE25, κατά +2,22%. Η τρέχουσα είναι η πρώτη της κυριαρχίας των σειρών Νοεμβρίου. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη διπλασιάστηκαν λόγω μετακύλησης θέσεων. Η συνολική έκθεση των επενδυτών στα futures του δείκτη των παραγώγων διαμορφώθηκε στα 11.568 συμβόλαια.

Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν στις 10.320. Ενώ για την επόμενη  διαμορφώθηκαν στις 1248. Ο μέσος ημερήσιος όγκος της τρέχουσας σειράς (Νοεμβρίου) ήταν 2630 ΣΜΕ τη μέρα, ενώ της σειράς επόμενης ανήλθε στα 295. Οι προσδοκίες των traders είναι ουδέτερες, με 1 μονάδα προ-πορεία  στο ΣΜΕ Νοεμβρίου.

Η τεχνική εικόνα του 25άρη

Για να αντιληφθεί κάποιος τα κρίσιμα δεδομένα για τον 25άρη αυτή την εποχή, χρειάζεται να ανατρέξει σε τρεις διαφορετικές περιόδους του ΧΑ. Η πρώτη έγινε πριν τα capital control και αφορά σε τρεις συνεδριάσεις του Ιουνίου.

Αυτές έλαβαν χώρα στις 17 στις 18 και στις 19 Ιουνίου, με κλεισίματα στις 206 τις 207,78 και στις 208,19 μονάδες, που όρισαν με τα ελάχιστά τους τον τοπικό πυθμένα  στις 196,83 μονάδες ήτοι το χαμηλό στις 18/6. Άρα, όρισαν μια ζώνη τιμών από τις 208 ως τις 197 μονάδες, εντός της οποίας βρίσκεται, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, ο 25άρης σήμερα.  Από αυτά τα χαμηλά στις 26/6, ο δείκτης έφθασε στις 244,21 μονάδες και έκλεισε στις 241,22.

Η επανέναρξη των συναλλαγών τον Αύγουστο, έφερε ένα νέο τοπικό ελάχιστο για τον 25άρη στις 184,59 μονάδες στις 5/8 και από εκεί, άρχισε ένα rebound. Τον οδήγησε στη δεύτερη περίοδο επιστροφής σε ανώτερα επίπεδα, η οποία σφραγίστηκε από δυο συνεδριάσεις στις 11/8 και 12/8. Στην πρώτη ο 25άρης έφθασε ως τις 212,13 μονάδες, για να κλείσει στις 210,91 και στην επόμενη, έπεσε στις 204,84 βάζοντας μπροστά την πτώση που έφερε την κατώτερη τιμή έτους για τον 25άρη στις 24/8. Τότε που έγραψε κατώτερη ημέρας στις 161,85 μονάδες και κλείσιμο στις 163,12. Άρα, ο πυθμένας του Ιουνίου, τον Αύγουστο λειτούργησε ως οροφή  στην άνοδο του 25άρη, με μικρή απόκλιση, καθώς ξεπεράστηκε μόνο για μια μέρα το επίπεδο των 208 μονάδων.

Μετά δε την εγγραφή του ελάχιστου έτους, η ανοδική πορεία των τιμών του, στην καλύτερη και μεγαλύτερη χρονικά ανοδική περίοδο της αγοράς μετά τα capital control, τον έφερε ξανά στη, ζώνη που είναι και σήμερα, στις 18, 21 και 22 Σεπτεμβρίου. Αρχικά,  στις 204,8 μονάδες (κλείσιμο και μέγιστο ημέρας) κατόπιν στις 204,07 κλείσιμο και μέγιστο ημέρας στις 207,28 και στις 22 άρχισε η κατηφόρα. Αυτό τόνισε πως οι θεσμικοί αναγνώρισαν την ισχύ της οροφής της ζώνης μεταξύ των 204 και 208 μονάδων.

Το τέλος του πρόσφατου κατήφορου γράφτηκε στις 2/10 και ήταν το ελάχιστο μέρας στις 185,41 με κλείσιμο στις 185,9. Από εκεί, την Παρασκευή έφθασε στις 209,22 μονάδες. Αλλά, αφού χτύπησε μέγιστο μέρας, ξέσπασαν πιέσεις με αποτέλεσμα να κλείσει με απώλειες.

Μια άνοδος σήμερα, θα αποτελέσει σημαντική βελτίωση στην διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αφού θα δείξει πως η πολλαπλά ορισμένη  αντίσταση έχασε την ισχύ της. Αντίθετα, μια καθοδική δυναμική θα ανεβάσει τις πιθανότητες για μια υπολογίσιμη κάθοδο, ώστε να πάρει τέτοια φόρα η αγορά, που δεν θα μπορεί την να διακόψει η στατιστική της προϊστορία.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν παραμένοντας ωστόσο κοντά σε επίπεδα υψηλών δύο μηνών τη Δευτέρα μετά από μια παρτίδα των κινεζικών στοιχείων που έδειξαν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει παρουσιάσει περαιτέρω επιβράδυνση, αλλά δεν κινδυνεύει από μια ανώμαλη προσγείωση.

Μερικά νομίσματα αναδυόμενων αγορών μάζεψαν τις ζημίες που εμφάνιζαν νωρίς μετά τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας το τρίτο τρίμηνο που έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύσσεται ελαφρώς γρηγορότερα από τις προσδοκίες της αγοράς κατά 6,9%.

Προσθέτει στην αισιοδοξία, το γεγονός ότι αυξάνονται τα στοιχήματα πως η Federal Reserve των ΗΠΑ θα μπορούσε να καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2006 έως το επόμενο έτος, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να κυνηγούν ευκαιρίες σε ασιατικές μετοχές.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αναπήδησε γύρω από ένα μικρό εύρος, σήμερα Δευτέρα στον απόηχο των στοιχείων Κίνας. Ήταν την τελευταία πάνω -0,1% και σε καλό δρόμο για την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2012.

Ο ΝΙΚΚΕΙ υποχωρούσε κατά -0,8% χαμηλότερα, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης των μετοχών αυξήθηκε 0,02%. Οι κινέζικες μετοχές του SSEC εμφάνισαν άνοδο 0,5% που στο τέλος έγινε οριακή, ενώ στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές υποχώρησαν -0,62%.

Μια περαιτέρω ένδειξη της ενθάρρυνσης των επενδυτών για τις ασιατικές μετοχές, ήταν τα στοιχεία της Τράπεζας επί της ροής κεφαλαίων BofA- Merrill Lynch που δείχνουν ότι τα αμοιβαία κεφάλαια για τις αναδυόμενες της αγοράς είδαν εισροές για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

Εντός της Ασίας, οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στους πιο κυκλικούς κλάδους, όπως βιομηχανίες, καταναλωτικών ειδών και των μετοχών τεχνολογίας σε βάρος των υπόλοιπων στροφή που δείχνει την αισιοδοξία των επενδυτών.

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE .VIX, υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών στο 15,05 τοις εκατό.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων άλλων, μετά την ανακοίνωση των δεδομένων για την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή και το ευρώ και το γιεν πιέστηκαν ελαφρά από την κερδοσκοπία πάνω στο στοίχημα για εκτύπωση περισσότερου χρήματος.

Οι τιμές του πετρελαίου επιταχύνθηκαν στις αρχές των συναλλαγών της Δευτέρας, σε μια επέκταση της ανάκαμψης την Παρασκευή μετά από μια σχεδόν εβδομάδα παρακμής.

Τα futures του Brent ήταν στα 50,59 δολάρια το βαρέλι, ψηλώτερα 0,3% από τα επίπεδα που έκλεισε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η ψήφιση του πρώτου πακέτου των μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ ευρώ, αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη της αξιολόγησης του προγράμματος της Ελληνικής Οικονομίας.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να ανοίξει ένα σημαντικό παράθυρο: Η ΕΚΤ θα θεωρήσει ότι η Ελληνική Οικονομία έχει επιστρέψει σε πρόγραμμα και ως εκ τούτου θα επαναπροσδιορίσει την στάση της (waiver) έναντι των Ελληνικών ομολόγων, εντάσσοντας τα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ύπαρξη αγοραστή για τα Ελληνικά χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου, με την σειρά της θα συμπιέσει τις αποδόσεις, δίνοντας αφορμές αναθεώρησης του ασφάλιστρου κινδύνου με το οποίο αποτιμώνται οι Ελληνικές αξίες. Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί τον άμεσο βασικό καταλύτη διαμόρφωσης τάσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο μετά από αρκετό καιρό πλάγιων διακυμάνσεων βρήκε ρυθμό και ανέβασε αισθητά το τζίρο προς το τέλος της εβδομάδας.

Η αφορμή για την συναλλακτική αύξηση δόθηκε από την ουσιαστική έναρξη του τρίτου κύκλου ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, με την ανακοίνωση της δημόσιας προσφοράς για την εξαγορά των ομολογιών της Τράπεζας Πειραιώς. Η φημολογία των διαχειρίσιμων κεφαλαιακών αναγκών κάτω από την αρχική εκτίμηση των 15 δισ ευρώ της Αγοράς βοήθησε στην βελτίωση της ψυχολογίας και αναπτέρωσε το ηθικό των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι έως τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου, όποτε και θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των "τεστ αντοχής", μεσολαβεί αρκετό διάστημα και ενδεχομένως να αναμένονται και άλλες κινήσεις στο πλαίσιο της μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών, είτε αυτές αφορούν πωλήσεις παγίων στοιχείων και συμμετοχών, είτε εξαγορών ομολογιών.

Επιπλέον ο τρόπος και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δείχνουν ακόμα να μην έχουν οριστικοποιηθεί, γεγονός που μπορεί να μεταβάλει τις φημολογούμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα κληθούν να καλύψουν οι Ιδιώτες Επενδυτές.

Τεχνικά, η στάση της ανόδου έγινε στο όριο της ζώνης των 700 μονάδων, ένα αναμενόμενο επίπεδο αντίστασης που θα χρειαστεί κάτι καλύτερο από 30 εκατ. ευρώ, σε μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για να διασπασθεί. Από την άλλη πλευρά η τρίτη προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στην εν λόγω περιοχή, μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της Αγοράς από τον Αύγουστο, γίνεται με καλύτερες προϋποθέσεις και σύμφωνα με την παράδοση μια αντίσταση –όπως και μια στήριξη- όσο περισσότερο "χτυπιέται" αυξάνονται οι πιθανότητες διάσπασης της.

Κατά τα άλλα οι πλάγιες διακυμάνσεις που προηγήθηκαν ήταν ενδεικτικές της άρνησης να πληρωθούν χαμηλότερες τιμές και να διατηρηθούν κάποια επίπεδα εκκίνησης ανέπαφα, ώστε η διαγραμματική εικόνα να αποκτήσει και οπτικά περισσότερο ενδιαφέρον.

Έχοντας λοιπόν μια νέα βάση στις 650 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης έχει "πλειοψηφικό ρεύμα" πιθανοτήτων να ξεφύγει από την τρίμηνη συσσώρευση τιμών και να δει τις 797 μονάδες. Οι ταλαντωτές υποδηλώνουν σημαντικό ανοδικό περιθώριο, ενώ τα σήματα των ΚΜΟ των 30 και 50 ημερών έχουν ενισχυθεί αποκτώντας απόσταση από το σημείο καμπής.

Όλα τα θετικά μηνύματα της τεχνικής εικόνας συνάδουν και με τα περισσότερα διαγράμματα των μετοχών του FTSE-25 τα οποία είτε διανύουν φάσεις διαφυγής (Διυλιστήρια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζες) είτε βρίσκονται σε σχηματισμούς συσσώρευσης.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το ΑΕΠ της Κίνας για το τρίτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας το 3ο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 6,9% y / y από 7,0% το 2ο τρίμηνο, και εξέπληξε αφού η πρόβλεψη κατόπιν αγοραίας συναίνεσης  ήταν για + 6,8%. Ο Σεπτέμβριος είχε μικτά μηνιαία στοιχεία με τις λιανικές πωλήσεις σε επιτάχυνση έως + 10,9% y / y, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ήταν χαμηλά (+ 5,7%) και επενδύσεις παγίου ενεργητικού (YTD, + 10,3%), αμφότερα απογοήτευσαν με την πτωτική τάση που τους διέκρινε.

Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου μετοχές και junk bonds κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα με μια ισχυρή δυναμική, που υποστηρίζεται από τις προσδοκίες της καθυστερημένης απογείωσης επιτοκίων από τη Fed και από την χαλάρωση της ΕΚΤ, οι αγορές ασιατικών μετοχικών τη Δευτέρα είχαν μικτές επιδόσεις. Στα χρηματιστήρια της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας οι μετοχές συνέχισαν να ανεβαίνουν, αλλά σε άλλες ασιατικές αγορές μετοχών, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, είναι ελαφρώς προς τα κάτω.

Η ΕΚΤ θα κυριαρχήσει στην κεντρική σκηνή αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αγορές αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά τους προσεχείς μήνες. Περιμένουμε περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πριν από το τέλος του έτους, η οποία θα πρέπει να δώσει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στο ευρώ.

Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών που είναι σε εξέλιξη από το τέλος του Σεπτεμβρίου, έχει ακόμη δρόμο. Η πρόβλεψη μας για για τον Stoxx 600 στο τέλος του έτους είναι οι 390 μονάδες. Παρά το γεγονός ότι η ροή από τα τελευταία δεδομένα στις ΗΠΑ είναι στην καλύτερη περίπτωση μεικτή, η ευρωπαϊκή ροή δεδομένων παραμένει συνεπής με την οικονομική ανάκαμψη. Υποψιαζόμαστε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τις αναδυόμενες οικονομίες και τα χρηματιστήρια μπορούν να βελτιωθούν ακόμα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στις αμέσως προσεχείς ημέρες καθορίζεται το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών, αφού οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους, με στόχο οι ανάγκες που θα προκύψουν να έχουν καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στην Βουλή το σχεδίου νόμου που θα καθορίζει τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης. Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση επεξεργάζονται σε συνεργασία το ΤΧΣ, το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ-0,74% οι θεσμοί και ο ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Αρχίζουν να αξιοποιούν το «οπλοστάσιό» τους οι ελληνικές τράπεζες, 14 ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, και ήδη χθες η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση ομολόγων της με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το σύνολο του κλάδου. Η χρηματιστηριακή αγορά φάνηκε να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις, αν και οι επαφές του διημέρου στον SSM έδειξαν ότι ακόμη πολλά θέματα είναι ανοικτά.

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρατηρείται στην ΕΥΔΑΠ τον τελευταίο χρόνο, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή να καταγράφεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι οποίοι τιμολογούν οι ίδιοι τους δημότες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ από τους ΟΤΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο φέτος σε σχέση με έναν χρόνο πριν (Αύγουστος 2014) κατά 59% και από 21,5 εκατ. ευρώ έφθασαν τα 34 εκατ. ευρώ.

Στις 23/10/2015 θα ξεκινήσει η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,10 ανά μετοχή στους μετόχους του ομίλου Μυτιληναίος,  σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η Α' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 18.05.2015, αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 11.691.586,20 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας των 116.915.862 μετοχών της από 1,07 ευρώ σε 0,97 ευρώ ανά μετοχή, με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Αντιμέτωπη με τους επικεφαλής των ελεγκτών του «κουαρτέτου», που αναμένεται να φτάσουν αύριο στην Αθήνα, θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση. Οι επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών θα αφορούν την πορεία υλοποίησης του συνόλου των μέτρων του μνημονίου. Εντός της εβδομάδος, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ για την οποία είχαν τεθεί ως προαπαιτούμενα τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Παρασκευή.

Στην απόφαση για μετάβαση της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα φέρεται να έχει προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Μαζί με την αποστολή του ΔΝΤ, της οποίας ηγείται η Ντέλια Βελκουλέσκου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των υπόλοιπων Θεσμών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το ΑΕΠ της Κίνας έπεσε κάτω από το 7% καθώς ανακοινώθηκε στο 6,9% για πρώτη φορά μετά την π0αγκόσμια κρίση αλλά ήταν πάνω από το 6,8% που προσδοκούσαν οι αγορές.

Πτώση της τάξης του 4% κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι παγκόσμιες πωλήσεις της Volkswagen, εν μέσω του σκανδάλου χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Νότια Αμερική, όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 35,8% ενώ στη Βόρεια Αμερική κατά 1,9%. Στη Δυτική Ευρώπη αντίθετα, η Volkswagen εμφάνισε αύξηση των πωλήσεων κατά 4,2%.

Μια νέα εμπορική και επενδυτική στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανταποκρίνεται στη νέα οικονομική πραγματικότητα και στα δεδομένα της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. και στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές - αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αξίες - προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα αυτή προσέγγιση αξιοποιεί τις εξαιρετικές επιδόσεις που έχει σημειώσει η Ευρώπη στον τομέα του εμπορίου. Οι εξαγωγές που πραγματοποιούν οι εταιρείες της Ε.Ε. στον υπόλοιπο κόσμο είναι σχεδόν ίσες με αυτές της Κίνας και περισσότερες από αυτές των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Volkswagen στη Γαλλία, πραγματοποίησαν σήμερα οι γαλλικές αρχές, στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων. Οι αρχές κατάσχεσαν έγγραφα και υλικό πληροφορικής από τα κεντρικά γραφεία, τα οποία βρίσκονται στα προάστια του Παρισιού. Η έρευνα της γαλλικής δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του μήνα, όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο, το οποίο γρήγορα έλαβε διεθνείς διαστάσεις. Εκτός της Γαλλίας, ανάλογες έρευνες πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Μ. Βρετανία και στην Ιταλία.

Την αξιολόγηση της Ρωσίας, της Νορβηγίας, της Τσεχίας και του Ισραήλ επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch. Πιο αναλυτικά, ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» της Ρωσίας, διατηρώντας το outlook σε «αρνητικό». Σύμφωνα με τον Fitch, παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, λόγω της πτώσης του πετρελαίου, η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος (ρούβλι) ασκεί ευεργετικές πιέσεις στην οικονομία, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να διαμορφώνεται σε πλεόνασμα της τάξης του 5% με 6%. Όσον αφορά στη Νορβηγία, ο Fitch επιβεβαίωσε την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ», διατηρώντας το outlook σε σταθερό. Η επιβεβαίωση αντανακλά το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το ισχυρό ανθρώπινο, εργατικό δυναμικό, τις εύρωστες μακροοικονομικές προοπτικές και την υγιή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε και την αξιολόγηση «Α+» της Τσεχίας, με το outlook να παραμένει σε «σταθερό». Η τσεχική αξιολόγηση εδράζεται στις ισχυρές δημοσιονομικές βάσεις της οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, ως απόρροια της ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Τέλος, ο Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Α» του Ισραήλ (σταθερό outlook), λόγω της υψηλής χρηματοδοτικής ευελιξίας και των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών κατέγραψαν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ οι ανοιχτές θέσεις εργασίας, οι οποίες υποχώρησαν στις 5,37 εκατ. έναντι 5,67 εκατ. τον Ιούλιο. Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στο δημόσιο μειώθηκαν κατά 33.000 ενώ στον κλάδο της μεταποίησης κατά 25.000.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα