Τόκυο: Ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις στο Χρηματιστήριο

Το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, λόγω βλάβης στα κομπιούτερ
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2005 07:18
UPD:07:29

ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ σήμερα τις διαπραγματεύσεις όλων των μετοχών το Χρηματιστήριο του Τόκυο, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, για πρώτη φορά, από το 1997, μετά από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα των κομπιούτερ.

Το Tokyo Stock Exchange, με μέσο όρο διαπραγμάτευσης τα 2,1 τρισ. γιέν (18 δισ. δολ.) το τελευταίο τρίμηνο, σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις το δίωρο της πρωϊνής συνεδρίασης και σχεδιάζει να τις αρχίσει και πάλι στη 1:30' μ.μ. ώρα Τόκυο, αφού νωρίτερα είπε ότι θα τις αρχίσει 10 λεπτά νωρίτερα από αυτήν την ώρα. Την τελευταία φορά που η αγορά δεν μπόρεσε να ανοίξει στην ώρα της, ήταν την 1η Αυγούστου το 1997, όταν περιορισμένες συναλλαγές έγιναν χωρίς κομπιούτερ. Η διαπραγμάτευση των ανταλλάξιμων ομολόγων, η οποία επίσης ανεστάλη, θα αρχίσει και πάλι στη 1:30' μ.μ., σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το πρόβλημα προκλήθηκε από ένα αναβαθμισμένο σύστημα που τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο μήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των συναλλαγών και ενδέχεται να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα ενός ακόμη αναβαθμισμένου συστήματος για τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης Nikkei, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 24% το τελευταίο εξάμηνο.

Παρόμοιες αναστολές διαπραγματεύσεων έχουν γίνει και σε άλλα μεγάλα Χρηματιστήρια του κόσμου. Τον Απρίλιο του 2000, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθυστέρησε να ανοίξει εξ αιτίας προβλήματος που παρατηρήθηκε στα στοιχεία των τιμών, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωσή του. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις στην αγορά των ΗΠΑ, τέσσερα λεπτά πριν από το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης, εξ αιτίας προβλημάτων που προκλήθηκαν στα συστήματα επικοινωνιών και τα οποία δεν αποκαταστάθηκαν πριν από την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Web site του New York Stock Exchange (NYSΕ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα