Ινδονησία: Στο 17,9% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2005 08:00

ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ ο πληθωρισμός της Ινδονησίας τον περασμένο μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει περισσότερο από δύο φορές τις τιμές των καυσίμων την 1η Οκτωβρίου.

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναρριχήθηκαν 17,9% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους κατά 9,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας στη Τζακάρτα. Η αύξηση, ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και προέβλεπαν αύξηση 13,3%.

Στις 24 Οκτωβρίου η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, αναθεώρησε προς τα πάνω τη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2005 στο 14% από το 12%, η δεύτερη πρόβλεψη αυτού του μήνα.

Το νόμισμα τη χώρας σημείωσε άνοδο 6,2% από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών τον Αύγουστο, μετά την υπόσχεση της κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Η ρουπία υποχώρησε 8,8% φέτος και είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 15 νομισμάτων Ασίας-Ειρηνικού που παρακολουθεί το Bloomberg.

O πληθωρισμός άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 26 μηνών και το 8,8% τον Μάρτιο, μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων από την κυβέρνηση κατά μέσον όρο σε ποσοστό 29%, προκειμένου να μειώσει τις επιδοτήσεις. Ο πληθωρισμός 17,9% τον Οκτώβριο ήταν ο υψηλότερος από τότε που η Στατιστική Υπηρεσία άλλαξε τη βάση έτους για τη σύνταξη του δείκτη τιμών καταναλωτή το 2002.

Αλλη έκθεση έδειξε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 7,28 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο από 7,24 δισ. δολ. πριν από ένα χρόνο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 2,38 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο, από 1,63 δισ. δολ. τον Αύγουστο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα