Market beat: Πιθανή συνέχιση της υπομονετικής συσσώρευσης με ανοδικό κλείσιμο

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 10:07
UPD:10:07
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Μόνο με βάση τη στατιστική προϊστορία είναι δυνατό να δικαιολογηθεί η δυναμική των ημερών. Αφού ως προς τις επιλογές των θεσμικών ανά ημέρα εμφανίζεται το φαινόμενο τη μια να υπάρχει συνεχώς προσφορά μετοχών μιας εταιρίας με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας και να γράφει ζημιές, την επόμενη δε, να εκτινάσσεται το αγοραστικό ενδιαφέρον και η τιμή.

Για τη στήλη λοιπόν αντίσταση εμφανίστηκε μόλις ο δείκτης των θεσμικών πέρασε τις 202 μονάδες και στήριξη της ζώνης εμφανίζεται μεταξύ των 195 και 198 μονάδων. Αν στη βδομάδα ο FTSE25 περάσει κάτω από τις 195 μονάδες η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 185. Στόχος είναι η υπέρβαση των 202 μονάδων και επόμενη οροφή οι 207,3 μονάδες από την κορυφή του Σεπτεμβρίου. Θεωρούμε πως αυτά τα επίπεδα τιμών του δείκτη επιλέγουν οι ξένοι θεσμικοί και δεν κινούνται με βάση μια συγκεκριμένη ανάλυση των θεμελιωδών κάθε συγκεκριμένης εταιρίας. Όταν όμως σε ενδιαφέρει η ζώνη τιμών του δείκτη πρώτιστα, τότε για την κατάλληλη διαμόρφωση της τιμής του, την μια μέρα μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΤΙΤΚ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ βουλιάζουν, και την επόμενη εκτινάσσονται, αναλόγως του «ημερήσιου ρόλου» των τραπεζικών blue chip.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Κάποιοι χθες στις 11:05, μάζεψαν την προσφορά, για να δουν αν θα συντονιστεί η πλειονότητα σε ένα rebound, αφού ο 25άρης είχε πατήσει στις 200 μονάδες. Η αντίδραση των υπολοίπων ήταν να τον ωθήσουν ως τις 200,95 και μετά… κουράστηκαν. Ακολούθησε βουτιά ως τις 199,68  μονάδες και επιστροφή, έστω και οριακά, σε ζώνη τιμών που γεννά την αρνητική προσδοκία  να εμφανιστεί πιθανώς μια μετάβαση, μέσα στη βδομάδα, ως τη στήριξη στις 195 μονάδες. Μετά από 4 ώρες συναλλαγών, ο τζίρος ίδρωσε για να ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ και συνεπώς, η ταχύτητα αύξησης του ήταν 1 εκατ. ευρώ στο 20λεπτο. Αυτή διατηρήθηκε ως το τέλος. Την κάθοδο τελικά οδήγησαν οι Τράπεζες και βοηθούσαν σε αυτό οι απώλειες στο Εμπόριο, της Πρώτες Ύλες και τα Ταξίδια Αναψυχή.

Οι ανοδικές μετοχές του 25άρη στο κλείσιμο είχαν αυξηθεί αριθμητικά, αφού εμφάνισαν κέρδη οι ΓΡΙΒ +3,7%, ΕΕΕ +3%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,2%, ΕΥΔΑΠ +0,5%, ΜΕΤΚ +0,4% και ΤΙΤΚ +1,8%. Παράλληλα βάθυναν οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών, με την ΑΛΦΑ στο -3,6%, την ΕΤΕ -1,9%, ΕΥΡΩΒ -13% και ΠΕΙΡ -9,1%. Σε αυτή την επιδείνωση συνέβαλλε η ειδοποίηση, πως με απόφαση του ΧΑ, από Δευτέρα οι τραπεζικές μετοχές δεν θα υπολογίζονται στα margin accounts. Προμηνώντας την έλευση δύσκολων ημερών για τους ριψοκίνδυνους επενδυτές, που πιθανά σήμερα θα αντιδράσουν. Καλό κουράγιο. Μετά από τρεις συνεδρίες οι βασικοί δείκτες επέστρεψαν εκεί όπου έκλεισαν την Παρασκευή. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, καθώς και τα αντιφατικά μηνύματα από τα αποτελέσματα των εισηγμένων άσκησαν σημαντικές πιέσεις χθες στους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με απώλειες. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,92% στις 16.924,75 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,29% στις 4.782,85 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,47% στις 1.994,24 μονάδες.

Στο ταμπλό, η JPMorgan σημείωσε απώλειες 2,5%, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε κέρδη 6,8 δισ. δολαρίων ή 1,68 δολαρίων ανά μετοχή έναντι κερδών 5,57 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,36 δολαρίων ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, η SanDisk σημείωσε κέρδη 11,2%, καθώς έγινε γνωστό ότι εξετάζει τις δυνατότητες που έχει σχετικά με την πώλησή της σε άλλη εταιρεία.

Στο +2,4% έκλεισε τελικά η Intel, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό πρόσημο που προκλήθηκε από την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία των εσόδων τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,1 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,5% υποχώρησαν οι τιμές χονδρικής για τον μήνα Σεπτέμβριο, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής των καυσίμων. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξης του 0,2%. Επίσης, κατά 0,1% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο. Εξαιρουμένων των κλάδων των αυτοκινήτων και του αερίου, οι πωλήσεις λιανικής παρέμειναν αμετάβλητες.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά και χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά την ενδοσυνεδριακή προσπάθεια περιορισμού της πτώσης, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της κινεζικής ανάπτυξης αποτυπώνονται πλέον σε αρκετά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο.  

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 1,14% στις 6.270 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,16% στις 9.916 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,74% στις 4.609 μονάδες. 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,74% στις 355,81 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει ακόμη και στο -1,1%. 

Στο ταμπλό, η ASML Holding υποχώρησε κατά 4,4%, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσε για τις πωλήσεις του προηγούμενου τριμήνου. Οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 1,55 δισ. ευρώ.

Στο -8,9% βρέθηκε η Skanska, καθώς ανακοίνωσε ότι θα εγγράψει διαγραφές ύψους 630 εκατ. κορονών, εξαιτίας του υψηλότερου λειτουργικού κόστους σε δραστηριότητες στις ΗΠΑ. Ακόμη, απώλειες που έφτασαν το 19% σημείωσε η Draegerwerk, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της κερδοφορίας στο σύνολο του τρέχοντος έτους, εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης των οικονομιών της Ασίας. 

Στον αντίποδα, η Deutsche Wohnen σημείωσε κέρδη 2,5%, καθώς η Vonovia κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της, σε περίπτωση που η σχεδιαζόμενη συγχώνευσή της με την LEG Immobilien δεν τελεσφορήσει.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της μείωσης που κατέγραψαν οι τιμές στους κλάδους πετρελαίου και τουρισμού. Επίσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 υποχώρησε την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,4% έναντι 5,5% της περιόδου Απριλίου – Μαΐου, αν και οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

ΧΑ

Ήπια πτωτικά κινήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές του όμως να εξακολουθούν να κινούνται στον ίδιο άτονο ρυθμό της εβδομάδας, χωρίς να δίνονται σήματα διαμόρφωσης της τάσης από τις μετοχές σηματωρούς της αγοράς.  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,32% στις 676,13 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 677,41 μονάδες και η χαμηλότερη στις 672,15. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 17,90% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 23,49 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,49 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,08% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,01%. 

Η συνεδρίαση δεν έκρυβε «εκπλήξεις» για τους επενδυτές, με τις συναλλαγές να κινούνται για ακόμη μία ημέρα σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και τα πρόσημα δεν μεταβλήθηκαν ιδιαίτερα από την αρχική τους κίνηση. 

Η αγορά παρακολουθεί τις κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία δείχνει να βρίσκει σιγά -σιγά τους ρυθμούς της, στοχεύοντας στη θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιτυχή ολοκλήρωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Άλλωστε, αυτά θα είναι μερικά από τα αντικείμενα στη σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής. 

Το μεγάλο γεγονός που αναμένει η αγορά είναι, επίσης, και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών και του πορίσματος πορίσματος από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού AQR, τα οποία και θα προσδιορίζουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, εξέλιξη που θα κλείσει έναν μεγάλο κύκλο επενδυτικής αβεβαιότητας.

Μπορεί όμως, η κεφαλαιαγορά να βρίσκεται σε μια φθοροποιό στάση αναμονής από την αρχή της εβδομάδας, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και για τα warrants των τραπεζών, τα οποία από τις 12 Οκτωβρίου, όταν και βρέθηκαν στα ιστορικά χαμηλά τους έχουν καταγράψει εντυπωσιακές αποδόσεις. Ειδικότερα, από τα 0,0040 ευρώ το warrant της Πειραιώς, έκλεισε σήμερα στα 0,0080 ευρώ, δηλαδή κατά 100% υψηλότερα. Της Alpha Bank από τα 0,0060 ευρώ (στις 12/10) έκλεισε σήμερα στα 0,0140 ευρώ και στο +167,6%. Τέλος, από τα 0,0130 ευρώ το warrant της Εθνικής, στα 0,0260 ευρώ σήμερα και στο +100%.

Στο ταμπλό τώρα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Grivalia Properties (+3,66%), της Coca Cola HBC (+2,96%), της Τιτάν (+1,82%), της Ελλάκτωρ  (+1,17%) ,της ΕΥΔΑΠ (+0,53%) και της ΜΕΤΚΑ  (+0,37%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-13,04%), της Πειραιώς (-9,09%), της Alpha Bank (-3,64%), της Viohalco (-3,00%), του ΟΠΑΠ (-2,27%), των ΕΛΠΕ (-1,89%), της Folli Follie (-1,81%) και της Εθνικής (-1,79%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-4,22%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+5,48%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 40 κινήθηκαν ανοδικά, 54 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Μόνο με βάση τη στατιστική προϊστορία είναι δυνατό να δικαιολογηθεί η δυναμική των ημερών. Αφού ως προς τις επιλογές των θεσμικών ανά ημέρα εμφανίζεται το φαινόμενο τη μια να υπάρχει συνεχώς προσφορά μετοχών μιας εταιρίας με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας και να γράφει ζημιές, την επόμενη δε, να εκτινάσσεται το αγοραστικό ενδιαφέρον και η τιμή.

Στις παρατηρήσεις με βάση την τεχνική ανάλυση όμως υπάρχει λογική που δεν ανατρέπεται τουλάχιστον ως σήμερα. Εξηγούμε: Από τις 14/8 ως τις 19 Αυγούστου  ο δείκτης των θεσμικών, των blue chip, των τραπεζών ή των παραγώγων της Αθηναϊκής αγοράς μετά από κλείσιμο στις 13/8 στις 202,54 μονάδες εμφάνισε κλεισίματα στις 199,29 μονάδες στις 14/8, στις 201,36 στις 17/8, στις 199,45 στις 18/8, και στις 200,44 στις 19/8. Από τα ελάχιστα εκείνων των ημερών το κατώτερο ορίστηκε στις 14/8 και ήταν οι 195,59 μονάδες, με μέγιστο των ημερών τις 204,10 μονάδες στις 17/8.

Στην συστοιχία που σχηματίζουν οι τελευταίες συνεδριάσεις έχουμε στις 7 Οκτωβρίου το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 200 μονάδες μετά την συνεδρίαση της 21/9. Όταν κορυφώθηκε η άνοδος μετά την εγγραφή της κατώτερης τιμής του δείκτη στις 24/8, με τον 25άρη να κλείνει στις 204,07 με μέγιστο μέρας τις 207,28 μονάδες. Από τις 8 Οκτωβρίου ο δείκτης έκλεισε στις 200,73 μονάδες, με κατώτερη στις 198,11 που είναι και η χαμηλότερη τιμή της τρέχουσας συστοιχίας. Στις 9/10 έκλεισε στις 200,80, στις 12/10 έκλεισε στις 202,51 με ανώτερη στις 202,53 στις 13/10 έκλεισε στις 201,04 και χθες στις 200,87. Διαπιστώνεται εύκολα πως τα μέγιστα των ημερών (202,53 μονάδες) δεν ξεπέρασαν αυτά της προηγούμενης συστοιχίας με συσσώρευση στην ίδια ζώνη τιμών. Αντίθετα η κατώτερη τιμή είναι περίπου δυόμιση μονάδες ψηλότερα (198,11 αντί 195,59).

Για τη στήλη λοιπόν αντίσταση εμφανίστηκε μόλις ο δείκτης των θεσμικών πέρασε τις 202 μονάδες και στήριξη της ζώνης εμφανίζεται μεταξύ των 195 και 198 μονάδων. Αν στη βδομάδα ο FTSE25 περάσει κάτω από τις 195 μονάδες η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 185. Στόχος είναι η υπέρβαση των 202 μονάδων και επόμενη οροφή οι 207,3 μονάδες από την κορυφή του Σεπτεμβρίου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σε υψηλά 2 μηνών, σήμερα Πέμπτη και το δολάριο πάλεψε κοντά σε χαμηλά πολλών εβδομάδων μετά από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει την έναρξη της ανόδου στα επιτόκια.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,6% οδηγημένος στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Αυγούστου. Ο δείκτης είχε πέσει την προηγούμενη ημέρα, μετά από τις χαμηλές μετρήσεις του πληθωρισμού στην Κίνα που είχαν προστεθεί στις ανησυχίες σχετικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι μετοχές της Αυστραλίας ενισχύθηκαν κατά +0,67%. Οι μετοχές στη Σαγκάη εμφάνισαν άνοδο 1,44% και ο Kospi της Νότιας Κορέας εκτινάχθηκε +1,2%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας περιόρισε τις αρχικές απώλειες και κέρδιζε +0,90%.

Στη Wall Street, ο Dow έχασε -0,9% και ο S&P 500 -0,5% χθες τη νύκτα μετά την αδύναμη πρόβλεψη κερδών της Wal-Mart και τα απογοητευτικά τραπεζικά κέρδη. Τα futures μετοχών των ΗΠΑ αυξήθηκαν +0,5% στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο σταθερή ελαφρώς ανοδική έναρξη αργότερα μέσα στην ημέρα.

Στις ΗΠΑ η εικόνα των  δεδομένων από τις λιανικές πωλήσεις και τις τιμές παραγωγού την Τετάρτη ήταν ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν, υποστηρίζοντας τις απόψεις ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει την άνοδο στα επιτόκια μέχρι το 2016.

«Με τον πληθωρισμό να μειώνεται και τις καταναλωτικές δαπάνες σε στασιμότητα, θα είναι πολύ δύσκολο για την Federal Reserve να τραβήξει τη σκανδάλη εντός του τρέχοντος έτους. Η οικονομία θα μπορούσε να ανακτήσει την ορμή της, το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, αλλά θα χρειαζόταν μια σημαντική μεταστροφή για να μετατοπίσει τις προσδοκίες της αγοράς» έγραψε η Kathy Lien , της BK Asset Management.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Vitor Constancio, δήλωσε η αύξηση των επιτοκίων από την Fed θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο από ό, τι στο παρελθόν, επειδή η οικονομία έχει αλλάξει και οι κεντρικές τράπεζες έχουν μικρή εμπειρία στο πώς απομακρύνονται από τα μηδενικά επιτόκια.

Η προοπτική μιας καθυστερημένης αύξησης των επιτοκίων ενίσχυσε τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, η απόδοση στο 10ετές εμφάνισε πτώση σε χαμηλό 6-μηνών ήτοι στο 1,85%.

Το δολάριο αγόραζε 119,03 γιεν, μετά το χτύπημα σε ένα χαμηλό 5-εβδομάδων των 118,56 γιεν. Το ευρώ στάθηκε κοντά σε ένα υψηλό 7-εβδομάδων αγοράζοντας 1,1489 δολάρια.

Ο δείκτης δολαρίου κινήθηκε κοντά στο 93,845, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Με τις επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών (stress tests, ύψος ζητούμενων κεφαλαίων και αποτελέσματα 6μήνου) και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή να βρίσκονται στο προσκήνιο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο φαίνεται να τηρεί μια υποτυπώδη στάση αναμονής, στην τρέχουσα φάση.

Μπορεί να μην υπάρχει η αβεβαιότητα, σχετικά με την υπερψήφιση, ή μη, του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου, καθώς τα νέα επώδυνα μέτρα εμπεριέχονται σε περισσότερα από ένα άρθρα αυτού, ωστόσο θα φανεί κατά πόσο ο Κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει αρραγής και βεβαίως κατά πόσο θα υπάρξει θετική ψήφος για αυτά από την Αντιπολίτευση. Αυτόν άλλωστε το λόγο, θα είχε και η επίσκεψη του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου στην Χώρα, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, προκειμένου να πειστεί μέρος της Αντιπολίτευσης να υποστηρίξει τις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου ενέκριναν στις 16 Ιουλίου 229 βουλευτές, τη στιγμή που σήμερα ο Κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 155 βουλευτές. Επιστρέφοντας στο Ελληνικό χρηματιστήριο και βάσει τα στοιχεία από 01/10 μέχρι και τις 13/10, η μέση συναλλακτική δραστηριότητα παρουσιάζεται αυξημένη κατά 11,9% στα 33,67 εκατ. έναντι της μέσης συναλλακτικής δραστηριότητας για το σύνολο του Σεπτεμβρίου, με την κεφαλαιοποίηση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα €39 δισ., ήτοι σε 21,8% του ΑΕΠ (σε τρέχουσες τιμές).

Από τεχνικής απόψεως για το ΓΔ, η ουσιαστική αντίσταση εντοπίζεται στις 707 μονάδες, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στις 640 μονάδες.

Σημείο αναφοράς της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε στις 24/08, είναι η περιοχή των 632 μονάδων, η οποία προβάλλει ως η επόμενη ουσιαστική στήριξη. Για τον FTSE/LargeCap η αντίσταση εντοπίζεται στις 211 μονάδες και η στήριξη στις 184 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι μετοχές της Ασίας ενισχύθηκαν, πιθανότατα από αδύναμα στοιχεία για τις ΗΠΑ

Οι Ασιατικές μετοχές διαπραγματεύονται υψηλότερα σήμερα, παρά τις απώλειες διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Αυξήθηκαν γιατί τα δεδομένα για τις  λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο ήταν ασθενέστερα από τα αναμενόμενα, τα οποία ζωγράφισαν μια πιο ήπια εικόνα στις κατά κεφαλή καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και η  μείωση στις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ υποστήριξαν τις προσδοκίες πως η Fed θα διατηρήσει στάση αναμονής ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι αγορές προεξοφλούν τώρα αύξηση μόνο 0,25% στο επιτόκιο της Fed μέχρι τον Ιούλιο του 2016. Οι προοπτικές της καθυστερημένης εφαρμογής της πολιτικής σύσφιξης της Fed έχουν ωφελήσει το χρυσό, που είναι +4% ψηλότερα σε μια εβδομάδα, και σταθμίζονται στο δείκτη του δολαρίου Dxy σήμερα αφού οδηγήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Αυγούστου. ΟΙ αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν 5-7bp στις ΗΠΑ και τη Γερμανία χθες. Η δημοσίευση Δεδομένων για τον ΔΤΚ των ΗΠΑ (σήμερα), μαζί με την εβδομαδιαία έκθεση για τις νέες αξιώσεις για επίδομα ανέργων θα είναι σημαντικές.

Στην Ασία-Ειρηνικό, ο Topix αυξήθηκε +1,4% και στην Κίνα οι μετοχές αναρριχήθηκαν +2.7% στην πρωινή συνεδρίαση. Στην Κίνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την αναδιοργάνωση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, αυξάνοντας τις εικασίες ότι ως προς τη χάραξη πολιτικής θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις των κρατικών επιχειρήσεων. Στην Ιαπωνία, τα αποτελέσματα της έρευνας του Οκτωβρίου Reuters Tankan έδειξε ότι το κλίμα βελτιώθηκε στους τομείς που αφορούν στα παραγόμενα προϊόντα, επιδεινώθηκε τους κλάδου που σχετίζονται με τις πρώτες ύλες.  

Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5% m / m, τον Αύγουστο, με εν μέρει διαγραφή στα κέρδη κατά τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Περιμένουμε η βιομηχανική παραγωγή να παραμείνει περιορισμένη στο γ τρίμηνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έκθεση επί της αγοράς εργασίας τον Αύγουστο ζωγράφισε μια γενικά θετική εικόνα, αλλά παρ 'όλα αυτά απαιτεί προσοχή.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Προς το τέλος του μήνα –στην καλύτερη περίπτωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα- αναμένεται η κατάθεση του νομοσχέδιου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τον νέο ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που εξουσιοδοτείται να προετοιμάσει και να καταθέσει το νομοσχέδιο.

Σχετικά με τον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε σήμερα, ότι σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο προτιμητέος επενδυτής Fraport AG – Slentel Ltd και οι αναπληρωματικοί υποψήφιοι CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε. και VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. ανανέωσαν τις προσφορές τους.

Πόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία του ΕΣΠΑ αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο ΑΜΠΕ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι αυτά τα κονδύλια αποτελούν προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014 – 2020, ενώ διαμήνυσε ότι από τις 16 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή των κανόνων παροχής ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα.

Αύξηση τόσο σε τριμηνιαία όσο και ετήσια βάση σημείωσαν τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς,  σύμφωνα με την συνοπτική επικαιροποίηση των βασικών οικονομικών στοιχείων β’ τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα. Συγκριμένα, ανήλθαν σε €275 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο 2015, αυξημένα κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ για το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε €545 εκατ., αυξημένα κατά 11% σε ετήσια βάση.

Συνοπτική επικαιροποίηση των βασικών οικονομικών της στοιχείων (trading update) για το δεύτερο τρίμηνο του 2015 θα δημοσιεύσει η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-9,09% μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τα πλήρη οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2015 θα δημοσιευθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου, σημειώνει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Αύξηση τόσο σε τριμηνιαία όσο και ετήσια βάση σημείωσαν τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς,  σύμφωνα με την συνοπτική επικαιροποίηση των βασικών οικονομικών στοιχείων β’ τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα. Συγκριμένα, ανήλθαν σε €275 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο 2015, αυξημένα κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ για το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε €545 εκατ., αυξημένα κατά 11% σε ετήσια βάση.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Δισεκατομμύρια λίρες πρόσθετων κεφαλαίων χρειάζονται οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προκειμένου οι βρετανικές τράπεζες να ευθυγραμμιστούν με τους αυστηρότερους κανόνες της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το 2019, θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια, αρκετών δισεκατομμυρίων λιρών.

Οι τράπεζες που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι Barclays, HSBC, Lloyds, Royal Bank of Scotland και Santander.

Ο επικεφαλής του ισπανικού, αριστερού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας επέκρινε σε συνέντευξή του τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την οικονομική πολιτική που επιβάλλει στις ευρωπαϊκές χώρες, κατηγορώντας την ότι προκαλεί αστάθεια.

«Η Άγκελα Μέρκελ ζητεί από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας μέτρα λιτότητας τα οποία δεν θα επέβαλε ποτέ στους πολίτες της», δήλωσε ο Ιγκλέσιας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Με αυτόν τον απολυταρχισμό προκαλεί μια αστάθεια που είναι πολύ επικίνδυνη», εκτίμησε ο Ισπανός πολιτικός.

Κατά 0,5% υποχώρησαν οι τιμές χονδρικής για τον μήνα Σεπτέμβριο, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής των καυσίμων.

Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση της τάξης του 0,2% Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, οι τιμές χονδρικής υποχώρησαν κατά 0,3%. Οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν πτώση 1,2% και των υπηρεσιών τέλος, 0,4%.

Κατά 0,1% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Στους επιμέρους κλάδους, οι πωλήσεις αυτοκινήτων εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο (1,7%) ενώ στον αντίποδα, οι πωλήσεις αερίου σημείωσαν τις υψηλότερες απώλειες (3,2%), λόγω της πτώσης της τιμής του. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και του αερίου, οι πωλήσεις λιανικής παρέμειναν αμετάβλητες.  

Τουλάχιστον 30 διευθυντικά στελέχη της Volkswagen εμπλέκονται στο σκάνδαλο χειραγώγησης εκπομπής ρύπων, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε, ο εκτελεστικός διευθυντής της αυτοκινητοβιομηχανίας, Μίκαελ Χορν κατηγόρησε δύο μηχανικούς για την εγκατάσταση του επίμαχου λογισμικού, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απόφαση της εταιρείας».

Η διοίκηση της Volkswagen απέφυγε να τοποθετηθεί επί του γερμανικού δημοσιεύματος.

Οριακή άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη της Wells Fargo κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας ανήλθαν στα 5,8 δισ. δολάρια ή στα 1,05 δολάρια ανά μετοχή έναντι κερδών 5,73 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 1,04 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 21,9 δισ. δολάρια, αν και οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στα 21,76 δισ. δολάρια.

Κατά 9,3 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (ΑΡΙ). Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά μόλις 1,8 εκατ. βαρέλια. Την Τετάρτη, τα συμβόλαια πετρελαίου παράδοσης τον Νοέμβριο υποχώρησαν κατά 0,02 δολάρια, κλείνοντας στα 46,64 δολάρια ανά βαρέλι.  

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το πετρέλαιο χθες, μετά από δύο ημέρες σημαντικών απωλειών, ενώ ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 1,2%, στα 1.179,80  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά μόλις 2 σεντς, κλείνοντας στα 46,64 δολάρια το βαρέλι.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα