Χρόνιες αδυναμίες και αβεβαιότητα κρατούν «δέσμια» την αγορά ακινήτων

Prodexpo: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις στελεχών του Real Estate για τις προοπτικές - Πώς θα επιτευχθεί η προσέλκυση επενδύσεων
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 12:58
UPD:13:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Τη δημιουργία οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής (Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης) στην περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης κατά την ομιλία του στο 16ο Συνέδριο Prodexpo για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, το οποίο ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με χορηγούς τη «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr.

Οπως είπε μιλώντας στην ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Μεγάλα έργα ανάπτυξης και υποδομής - πρόοδος και προσκόμματα» και συντονιστή τον γενικό διευθυντή της «Ναυτεμπορικής» Γιάννη Περλεπέ, η Περιφέρεια «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία θεσμικά και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα επιχειρησιακή, διοικητική και οικονομική, με σκοπό στο τέλος της θητείας της η βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων να είναι Πρότυπη Βιομηχανική Πόλη χωρίς περιβαλλοντικές συνέπειες. Ενας πόλος μεγάλης τοπικής, αλλά και εθνικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

EUROKINISSI
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης προανήγγειλε τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου σε Οινόφυτα- Σχηματάρι.

Ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε πως η χρηματοδότηση του Επιχειρηματικού Πάρκου θα προέλθει από ίδια συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή και των συμμετεχόντων στον φορέα υλοποίησης, με κονδύλια του ΕΣΠΑ και με δανεισμό. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την υλοποίηση του πρώτου σταδίου του έργου που είναι η εκπόνηση της μελέτης και η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναγνώρισης της περιοχής ως Ατυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης και παράλληλα θα ηγηθεί για τη δημιουργία του φορέα υλοποίησης.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή που θα αναμορφωθεί είναι περί τα 8 με 10 χιλ. στρέμματα και σήμερα είναι άναρχα δομημένη, χωρίς τις βασικές υποδομές ούτε καν βιολογικό καθαρισμό, με τις γνωστές συνέπειες στο νερό και όχι μόνο.

H oλοκληρωμένη πρόταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συμβουλίων του διοικητηρίου στη Λιβαδειά.

Στη ενότητα αυτή του συνεδρίου έγιναν στη συνέχεια τα «αποκαλυπτήρια» του έργου της Reds (όμιλος Ελλάκτωρ) στο κτήμα Καμπά στα Σπάτα, επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ. Ο Γιάννης Μωραΐτης, γενικός διευθυντής της Reds, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που η εταιρεία προσπαθεί να αναπτύξει εδώ και 15 χρόνια και το οποίο πλέον χρειάζεται το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα για να βγει η οικοδομική άδεια, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του ανέφερε: «Και ναι, υπάρχουν επενδυτές για τα καλά ακίνητα». Θα πρόκειται για μια ανάπτυξη 90.000 τ.μ. με χρήσεις εμπορίου και ψυχαγωγίας η οποία θα είναι επισκέψιμη ουσιαστικά από ολόκληρη την Αττική και όλες τις μέρες του χρόνου, όπως είπε ο επικεφαλής της δημιουργού εταιρείας.

Προηγουμένως ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων είπε ότι «το 2015 θα είναι μια χαμένη χρονιά για τα έργα και τις επενδύσεις. Και πλέον το στοίχημα μας αφορά τη διάσωση της επόμενης χρονιάς, το 2016». Πρόσθεσε πως με βάση τα στοιχεία από την ΤτΕ, το α’ εξάμηνο του 2014 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 1,19 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν μόλις 33,4 εκατ. ευρώ!

Στην ίδια συζήτηση ο Αρις Συγγρός, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας, είπε πως κατά την άποψή του δεν είναι η πολιτική αστάθεια που εμποδίζει τις επενδύσεις ούτε η γραφειοκρατία, αλλά η έλλειψη ισχυρού τραπεζικού συστήματος και χωρικού σχεδιασμού.

Η CEO Ελλάδας και Σερβίας της Colliers International, Ana Vukovic, έκανε λόγο για απουσία ανταγωνιστικού επενδυτικού προϊόντος.

Το 16ο συνέδριο Prodexpo ξεκίνησε το πρωί με την πρώτη συζήτηση στο Εxecutive Breakfast, όπου συμμετείχαν ανώτατα στελέχη της αγοράς Real Estate και αναλύθηκε η κατάσταση σήμερα στην αγορά. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν το real estate διαχρονικά συνεχίζουν να υπάρχουν (έλλειψη σταθερού φορολογικού συστήματος και εμπιστοσύνης γενικότερα των επενδυτών λόγω των μακροοικονομικών) έχουν προστεθεί και νέα όπως είναι η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αυτό παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει ρευστότητα στην παγκόσμια αγορά και μέρος αυτής θα μπορούσε να επενδυθεί και στη χώρα μας.

Η Λίλα Πατεράκη, Business Development Director, Zeus Capital Partners, σημείωσε σχετικά με το τελευταίο ότι τη διετία 2013 - 2014 επενδύθηκαν στην Ευρώπη 163 δισ. ευρώ και έχουν εξασφαλιστεί άλλα 74 δισ. για νέες επενδύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι παρατηρείται μια γενικότερη διάθεση των επενδυτών να επενδύσουν και σε χώρες με περισσότερο ρίσκο. «Δυστυχώς μένουμε απέξω από το επενδυτικό ενδιαφέρον», σημείωσε και συμπλήρωσε πως είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Η Ana Vukovic, διευθύνουσα σύμβουλος, Greece & Serbia, Colliers International, αναφέρθηκε στην απουσία επενδυτικού προϊόντος και σημείωσε πως πρέπει να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικό προϊόν, π.χ. να ανακατασκευαστούν τα παλιά γραφεία. Πρόσθεσε πως από έρευνα που έχει κάνει η εταιρεία της παγκόσμια φαίνεται ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να πάρουν παραπάνω ρίσκο και αυτό σημαίνει ότι κοιτάνε και την Ελλάδα. Οπως επίσης είπε, η χρονιά φέτος είναι δύσκολη για την αγορά των ακινήτων, αλλά πράξεις γίνονται και όχι με δεδομένα distress (εξαιρετικά χαμηλές τιμές).

Ο διευθύνων σύμβουλος της CBRE Atria, Γιάννης Περρωτής, επεσήμανε πως τα χρόνια προβλήματα στην αγορά δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ συντονισμένα.

Ο Γιώργος Φράγκου, γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας Τράπεζας και Ομίλου, της Εθνικής Τράπεζας, πρότεινε την αξιοποίηση ακινήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον αγροτικό τομέα καθώς έτσι θα κινηθεί ο πρωτογενής τομέας.

Ο Γιάννης Περρωτής, διευθύνων σύμβουλος, CBRE Atria, αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα στην αγορά των ακινήτων, τα οποία ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν συντονισμένα, όπως αυτό της αργής δικαιοσύνης, ενώ μίλησε και για το μη σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Ορισε τρία βασικά ζητήματα που αποθαρρύνουν τους επενδυτές στην παρούσα φάση, όπως τα capital controls, η αργή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αβεβαιότητα υλοποίησης του προγράμματος διάσωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφεί - χαθεί αξία ύψους 2 τρισ. ευρώ, εννοώντας τη μείωση της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας ιδιωτών και Δημοσίου, από τα 3 τρισ. πριν από την κρίση στο 1 τρισ. ευρώ σήμερα.

Ερχονται νέοι διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ

Την έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών το αμέσως επόμενο διάστημα για πέντε νέα ακίνητα προανήγγειλε η εντεταλμένη σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου από το βήμα του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • Εκταση 137.771 τ.μ. στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης με εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια 62.000 τ.μ. Το ακίνητο είναι παραθαλάσσιο, διαθέτει χώρους camping και άμεση πρόσβαση στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Νέας Μηχανιώνας.
  • Εκταση 120.044 τ.μ., με πρόσοψη στην παραλία 750 μέτρων. Διαθέτει χώρους camping και ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση.
  • Εκταση 615.000 τ.μ. στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας με απόσταση από την παραλία 300 μέτρων. Η επιφάνεια προς δόμηση που μπορεί να αδειοδοτηθεί είναι 97.500 τ.μ. Η αξιοποίησή της προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ εννέα οπών, ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπως και ιδιωτικού αεροδρομίου.
  • Εκταση 950.000 τ.μ. στο Βαρθολομιό της Ηλείας, με επιφάνεια προς αδειοδότηση για δόμηση 40.736 τ.μ. Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί με Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και προβλέπει την υλοποίηση γηπέδου γκολφ και τουριστικών εγκαταστάσεων.
  • Εκταση 230.779 τ.μ. στην Ιερισσό της Χαλκιδικής με πρόσοψη στην παραλία 1.700 μέτρων. Η ανάπτυξή της θα μπορούσε να περιλαμβάνει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, όπως και τουριστικές κατοικίες.

Οπως είπε επίσης η εντεταλμένη σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του 2016 θα προχωρήσουν διαδικασίες τιτλοποίησης ενός πακέτου ακινήτων.

Αναφορικά με το παλιό αεροδρόμιο στην περιοχή του Ελληνικού σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2016, ενώ όπου υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις εξετάζονται.
Αναφορικά με τα ακίνητα του Δημοσίου που έχουν διατεθεί με τη μέθοδο του sales and lease back απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο καθώς υπάρχει εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη.    

Σταθερό πλαίσιο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) Γιώργος Χρυσικός μετέφερε την εμπειρία της εταιρείας του λέγοντας ότι το σταθερό πλαίσιο που ισχύει για τις ΑΕΕΑΠ είναι αυτό που προσέλκυσε τους ξένους μετόχους οι οποίοι κατέχουν στην Grivalia το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αναφέρθηκε ακόμη στην αναβάθμιση του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ, όπου μεταξύ άλλων έχουν διατεθεί 7 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του κτηρίου που στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα