Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Διαδικασία για τη διάθεση ενός πακέτου μετοχών της Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) ξεκίνησε, πριν από λίγες μέρες, η Τράπεζα Πειραιώς.
Το ενδιαφέρον από την κίνηση αυτή είναι ευρύτερο. Πρόκειται για ένα κρίσιμο τεστ για την αγορά των ακινήτων και πιο συγκεκριμένα των επαγγελματικών και αυτό γιατί θα εξελιχθεί σε μια συγκυρία όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά, καθώς στην αγορά επικρατεί στασιμότητα με ελάχιστες πράξεις να ολοκληρώνονται.
Η όλη διαδικασία εντάσσεται στις υποχρεώσεις που έχει η Πειραιώς στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης και οι οποίες επιβάλλουν την πώληση στοιχείων του ενεργητικού που δεν αποτελούν βασικές δραστηριότητες (non core business) έως τα τέλη του 2015.
Το ενδιαφέρον
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το ποσοστό που θα διατεθεί στον επενδυτή θα είναι τουλάχιστον 33,5%. Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι έχουν κληθεί να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους στις αρχές του δευτέρου 10ημέρου του τρέχοντος μήνα και με βάση αυτό θα καταρτιστεί η short list. Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στη διαδικασία πώλησης πακέτου μετοχών της ΑΕΕΑΠ είναι η Deloitte.
Η διαδρομή
Η Trastor είναι μία από τις δύο μικρότερες, με βάση την αξία του χαρτοφυλακίου τους, ΑΕΕΑΠ.
Οταν απέκτησε την άδεια να λειτουργεί ως ΑΕΕΑΠ, το 2003, ήταν η πρώτη που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με αυτή τη δραστηριότητα και ήταν και τότε θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, γι’ αυτό και η πλειονότητα του χαρτοφυλακίου της αποτελείται από ακίνητα τα οποία είναι μισθωμένα στην Πειραιώς. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο από το 2005, αρχικά με την επωνυμία Πειραιώς ΑΕΕΑΠ.
Το 2008 η Pasal Development, εταιρεία επίσης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποκτά κυρίαρχη συμμετοχή στην εταιρεία αποκτώντας το 37,1% του μετοχικού της κεφαλαίου και το 2009 η εταιρεία αλλάζει την επωνυμία της σε Trastor ΑΕΕΑΠ.
Η Τράπεζα Πειραιώς το 2015 εξαγόρασε το ποσοστό της Pasal και στη συνέχεια, καθώς υποχρεώθηκε και σε δημόσια πρόταση, έφθασε να έχει ποσοστό στην εν λόγω ΑΕΕΑΠ πάνω από 91%.
Και αύξηση μ/κ
Η διαδικασία για τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Trastor είχε προαναγγελθεί όταν η Πειραιώς εξαγόρασε το ποσοστό της Pasal, ενώ εκτιμάται ότι πέρα από την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή η εταιρεία θα προχωρήσει στη συνέχεια και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προκειμένου να πετύχει τη διασπορά των μετοχών της, κάτι για το οποίο υποχρεούται ως ΑΕΕΑΠ.
Σήμερα η μετοχή της διαπραγματεύεται στην κατηγορία της χαμηλής διασποράς (η τιμή της μετοχής της ήταν χθες στο ταμπλό της Σοφοκλέους 1,160 ευρώ).
Ελπιδοφόρος κλάδος
Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ, με σύμμαχο το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί, θεωρείται ένας από τους πλέον ελπιδοφόρους. Είχε (αν και όχι την αρχικά προσδοκώμενη) επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα και κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ εκτιμάται ότι είναι σε θέση να αναπτυχθεί περαιτέρω, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στη χώρα. Κατά καιρούς έχει συζητηθεί η δημιουργία και άλλων ΑΕΕΑΠ, μάλιστα στέλεχος της επίσης θυγατρικής της Πειραιώς και συγκεκριμένα της Piraeus Real Estate, είχε μιλήσει πριν από λίγους μήνες για τη δημιουργία νέας ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο ξενοδοχεία.
Προφανώς οι εξελίξεις στα μακροοικονομικά της χώρας καθυστερούν τις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ, με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων είναι στενά συνδεδεμένη με το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων θα αποτελέσει την πρώτη που θα εκκινήσει, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, με τις ΑΕΕΑΠ να πρωταγωνιστούν.
Τα χαρτοφυλάκια και οι επενδύσεις
✔ Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Trastor (25 τον αριθμό) με βάση την τελευταία αποτίμηση (Ιούνιος 2015) είναι 71,143 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από μισθώματα ήταν 2,068 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ζημιές προ φόρων ύψους 2,463 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στην αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογες αξίες της τρέχουσας περιόδου.
✔ Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ σε τουριστικά ακίνητα σχεδιάζει σε πρώτη φάση η νέα θυγατρική της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, Grivalia Hospitality S.A. Βασικός μέτοχος της Grivalia είναι η καναδική Fairfax Financial Holding, η οποία κατέχει σημαντικό ποσοστό και στην Eurobank. Η Grivalia από άποψη αξίας χαρτοφυλακίου (725,8 εκατ. ευρώ) είναι η δεύτερη ΑΕΕΑΠ. Εχει ανακοινώσει επενδύσεις της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ - 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια σε νέα ακίνητα στην Ελλάδα και σε αναβαθμίσεις του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου.
✔ Τον Νοέμβριο, εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου η εικόνα της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συγχώνευση διά απορρόφησης της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ από την, κατά 100% θυγατρική της, Mig Real Estate ΑΕΕΑΠ. Η Εθνική Πανγαία είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ από άποψη αξίας χαρτοφυλακίου (1,4 δισ. ευρώ). Στον σχεδιασμό της περιλαμβάνεται η αύξηση κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχός της είναι η Invel με δεύτερο μεγαλύτερο την Εθνική Τράπεζα. Αναφορικά με την Εθνική Πανγαία με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα δοθεί συνέχεια στη δικαστική διερεύνηση που αφορά την πώληση ποσοστού της από την Εθνική στην Invel.
✔ Εκκρεμότητα με την εισαγωγή της στο Χ.Α. έχει η νεότερη ΑΕΕΑΠ, η Intercontinental International Real Estate Investment Company (ICI) του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αρη Χαλικιά, η οποία έχει περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και πιθανότατα να μπορεί να λάβει και νέα παράταση. Την πρόθεσή της να δημιουργήσει ΑΕΕΑΠ έχει εκδηλώσει η Alpha Bank, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το μελετά και η Dolphin Capital.