Stat Bank: Τα «διαμάντια» του εμπορίου και της βιομηχανίας

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 16:09

Τα «διαμάντια» του ελληνικού Εμπορίου και της Βιομηχανίας παρουσιάζει σε έρευνά της η Stat Bank. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στην έρευνα, παρά τις δυσκολίες της αγοράς, κινούνται σε αναπτυξιακή τροχιά, υλοποιούν σημαντικά επενδυτικά σχέδια και βελτιώνουν ταυτόχρονα τη χρηματο-οικονομική τους διάρθρωση.

Στο χώρο του εμπορίου το 2004 καταγράφηκε συνολικά σημαντική αύξηση των κερδών, με αποτέλεσμα ο πήχης να τεθεί αρκετά ψηλά. Συγκεκριμένα, τα όρια ήταν τα εξής:

Πρώτον, η αύξηση των πωλήσεων 2004/2003 να είναι μεγαλύτερη από 12%.

Δεύτερον, οι εταιρίες να είναι κερδοφόρες τόσο το 2003 όσο και το 2004.

Τρίτον, τα προ φόρων κέρδη του 2004 να είναι άνω των 160.000 ευρώ.

Τέταρτον, η αύξηση των προ φόρων κερδών 2004/2003 να υπερβαίνει το 12%.

Πέμπτον, το καθαρό περιθώριο κέρδους (κέρδη προ φόρων / πωλήσεις) να είναι μεγαλύτερο του 0,4%.

Εκτον, να εμφανίζουν αύξηση των πάγιων κεφαλαίων.

Εβδομον, η δανειακή επιβάρυνση να είναι μικρότερη του 90%.

Ογδοον, η ρευστότητα υψηλότερη της μονάδας.

Ενατον, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να είναι περισσότερο από 5%.

Δέκατον, να εμφανίζουν αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

Διαφορετικά είναι τα κριτήρια στο χώρο της βιομηχανίας. Το ζητούμενο για τις εταιρίες ήταν ο κύκλος εργασιών να έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 5%. Οι δυο τελευταίες οικονομικές χρήσεις να είναι κερδοφόρες και τα κέρδη του 2004 να υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ. Αύξηση κερδών το 2004 κατά τουλάχιστον 10% και περιθώριο καθαρού κέρδους πάνω από το 1% ήταν δυο ακόμα κριτήρια. Ζητούμενο ήταν επίσης να έχουν γίνει επενδύσεις και το σύνολο ενεργητικού να είναι το 2004 υψηλότερο έναντι αυτού του 2003. Το ανώτατο όριο για τη δανειακή επιβάρυνση ήταν το 80%, η ρευστότητα να υπερβαίνει το 1,1 και η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων να είναι τουλάχιστον 10%.

Η ανάλυση έγινε με βάση τα αποτελέσματα των μητρικών εταιριών και όχι των ομίλων. Το γεγονός αυτό εξηγεί την απουσία ορισμένων επιχειρηματικών σχημάτων, που κινούνται μεν ιδιαίτερα δραστήρια στο εξωτερικό (μέσω θυγατρικών), αλλά εμφανίζουν στασιμότητα στο εσωτερικό.

Επισυνάπτονται οι πίνακες για τη βιομηχανία και το εμπόριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα