Σύγκλιση μισθών με το μέσο όρο της Ε.Ε. των «15» ζητεί η ΓΣΕΕ

Κατήγγειλε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 15:48
UPD:15:57

Την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατήγγειλε σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), εγκαινιάζοντας έτσι επισήμως τη διαπραγμάτευση και τη διεκδίκηση για τη σύμβαση του 2006.

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια των εργαζομένων που θα διασφαλίζουν μέσα στην επόμενη πενταετία τη σύγκλιση με το μέσο όρο εργατικού εισοδήματος των «15» της Ε.Ε..

Ο στόχος αυτός, εκτιμάται ότι οδηγεί τα συνδικάτα σε τροχιά αντιπαράθεσης τόσο με τους εργοδότες όσο και με την κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος ξεκινάμε τη διεκδίκηση νωρίς, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τονίζοντας ότι τα συνδικάτα είναι πανέτοιμα για τη διεκδίκηση μιας σύμβασης που θα απαντά θετικά στις ανάγκες των εργαζομένων.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε, ότι οι αυξήσεις που θα διεκδικηθούν περιλαμβάνουν τέσσερις περιπτώσεις:

α. κάλυψη της απώλειας από τον πληθωρισμό (από τα συνδικάτα υπολογίζεται ότι τρέχει με 3 ως 3,5%,

β. κάλυψη του μεριδίου των εργαζομένων από την αύξηση της παραγωγικότητα (2-2,5%),

γ. αναπλήρωση του εισοδήματος που απωλέσθηκε από την αύξηση του ΦΠΑ (1%),

δ. ενισχυτική αύξηση ώστε να διασφαλιστεί η σύγκλιση (ποσοστό 7% που αν μοιραστεί στην πενταετία οδηγεί σε αίτημα αύξησης στο μέσο μισθό κατά 1,2% ετησίως).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι αποφεύγει να προσδιορίσει το ποσοστό επειδή τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να διεκδικήσουν μεγαλύτερη ενίσχυση στους κατώτερους μισθούς απ'ότι στους μέσους, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους χαμηλόμισθους είναι πλέον ανυπόφορη. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε όλα τα συνδικάτα να ξεκινήσουν άμεσα τη διεκδίκηση των κλαδικών συμβάσεων, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλατύ εργατικό μέτωπο διεκδίκησης αυξήσεων στους μισθούς.

Ως προς τα θεσμικά, ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ θα διεκδικήσει συμφωνία για να παραμείνει αμετάβλητο το ποσοστό αμοιβής των υπερωριών και προειδοποίησε ότι τα συνδικάτα ουδέποτε θα δεχθούν να συμφωνήσουν με το νόμο που κατάργησε το οκτάωρο.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας στους χώρους εργασίας, υπογραμμίζοντας επίσης ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της ΟΚΕ.

Ιδιαίτερα για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε, ότι η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να ανεχθεί διαχωρισμό των εργαζομένων σε παλιούς και νέους και έκανε λόγο για εγκληματικές ευθύνες απέναντι στην κοινωνία όποιου προωθεί ανάλογες πολιτικές.

Στα ζητήματα της σύμβασης θα περιληφθούν τα θέματα της διοίκησης του ΙΚΑ, της μετανάστευσης των επιχειρήσεων, των αυξήσεων στα επιδόματα, της εξίσωσης της αποζημίωσης απόλυσης μεταξύ εργατών και υπαλλήλων, της αύξησης της ετήσιας άδειας μετ'αποδοχών και άλλα.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στα συνδικάτα είναι η καταληκτική δήλωση του κ. Πολυζωγόπουλου: «Ηρθε η ώρα το συνδικαλιστικό κίνημα να πρωταγωνιστήσει ώστε να περιοριστεί και τελικά να καταργηθεί η ελαστικοποίηση της εργασίας, ήρθε η ώρα για μεγάλες υπερβάσεις αφού πρέπει να οριοθετηθεί με σαφήνεια το τι εννοούμε ως κοινωνική συνεννόηση και να σταματήσει να κουκουλώνεται η κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί αρκετά σκληρή για τους εργαζόμενους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης προειδοποίησε τους επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων ότι αν προσέλθουν στη διαπραγμάτευση της σύμβασης με στείρα άρνηση, θα αναλάβουν την ευθύνη ότι θα δυναμιτιστεί το κλίμα κοινωνικής ειρήνης των τελευταίων χρόνων.

Στέλνοντας ανάλογο μήνυμα προς την κυβέρνηση ο κ. Πουπάκης σημείωσε ότι ο νόμος 3385 (νόμος για τη μείωση των υπερωριών και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας) δίνει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις που οδηγεί σε αύξηση της κερδοφορίας μέχρι και κατά 12% ετησίως.

Ο κ. Πουπάκης, κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε απόπειρα συκοφάντησης και υπονόμευσης της ΓΣΕΕ, δηλώνοντας ότι τα συνδικάτα είναι υποχρεωμένα να υπερασπιστούν δυναμικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων.

Σε αυτό το κλίμα οι αποφάσεις διεκδίκησης για τη σύμβαση ελήφθησαν στη ΓΣΕΕ με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ η απόφαση για την απεργία της 14ης Δεκεμβρίου ελήφθη ομόφωνα.

Θα προετοιμάσουμε συστηματικά και μαζικά αυτή την απεργία, τόνισε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, και προειδοποίησε ότι η εισοδηματική πολιτική της τάξης του 2,5-2,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του κ. Αλογοσκούφη, οδηγεί σε μείωση το εργατικό εισόδημα, κάτι που δεν πρόκειται να επιτραπεί από τα συνδικάτα.

Σημειώνεται επίσης, ότι τα συνδικάτα επαναφέρουν το αίτημα για το επίδομα θέρμανσης στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και ότι έχουν ήδη ζητήσει συναντήσεις με τους υπουργούς Απασχόλησης, Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και Ανάπτυξης για να συζητήσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.

Η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2006 κοινοποιήθηκε με εξώδικη γνωστοποίηση στις εργοδοτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση http://www.gsee.gr/news/news_dt_download.php?id=526 .

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες ενεργοποιούνται και προσανατολίζουν τη δράση τους για την αγωνιστική διεκδίκηση του παραπάνω πλαισίου αιτημάτων, με αρχή την απεργία και το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα