Τήρηση των δεσμεύσεων ζητεί ο Μοσκοβισί

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 15:35
UPD:16:28
europa.eu

Στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων και υιοθέτησης των προαπαιτούμενων εστίασε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα γιατί, όπως είπε, έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για να λάβει τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο πρόγραμμα.

«Είναι κοινό μας συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα αποφευχθεί ένα νέο δράμα, μια νέα τραγωδία, ένα νέο σίριαλ με την Ελλάδα».

Ακόμη ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Υπενθύμισε πάντως ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να ικανοποιηθούν και ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να υιοθετηθούν και να ψηφιστούν. Σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι η ισχυρή δημόσια διοίκηση και η ισχυρή πολιτική βούληση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω προσφυγικής κρίσης, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι το θέμα αυτό δε θα συζητηθεί στο Eurogroup. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπουν ότι υπό «εξαιρετικές συνθήκες» θα μπορούσε να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση.

Η Επιτροπή εξετάζει, κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «εξαιρετική συνθήκη» για να υπάρξει ευελιξία, εξήγησε, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια νομικής και οικονομικής φύσεως δουλειά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα