Προγραμματικές με «μήνυμα» ταχείας εφαρμογής της συμφωνίας

Θα περιγράψει σήμερα στη Βουλή τους στόχους για το χρέος, την έξοδο στις αγορές και τις μεταρρυθμίσεις
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 12:36
UPD:12:41
SOOC/Nick Paleologos

Ο κ. Τσίπρας θα αναγνώσει απόψε στις 19:30 από τα έδρανα της Βουλής τις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησής του σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ομιλία του Φεβρουαρίου.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των προβλέψεων της συμφωνίας με τους εταίρους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις αγορές αλλά να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το άχθος του δημοσίου χρέους, θα υπογραμμίσει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας θα αναγνώσει απόψε στις 19:30 από τα έδρανα της Βουλής τις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησής του σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ομιλία του Φεβρουαρίου, έχοντας λάβει πλέον εντολή από τους πολίτες για εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τους τρεις κύριους στόχους της νέας κυβέρνησης, που αφορούν την απομείωση του χρέους, την επιστροφή στις αγορές και στην ανάπτυξη, καθώς και τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, οι οποίοι, όμως, έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεσή τους την εφαρμογή του συνόλου των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε μάλιστα μια πρώτη γεύση των προθέσεών του στην ομιλία του το Σάββατο στην Κ.Ο. του κόμματος, όπου διεμήνυσε ότι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων χαρακτηρίζεται εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου έθεσε στο υψηλότερο διπλωματικό επίπεδο, ήτοι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την ανάγκη απομείωσης του τεράστιου χρέους, που δεν επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει.

Ο πρωθυπουργός τονίζει μάλιστα ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το ζήτημα του χρέους είχε θετικά αποτελέσματα. «Η προσπάθειά μας ήταν εξαιρετικά αποδοτική» ανέφερε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το ζήτημα του χρέους δεν είναι ένα απλό αριθμητικό ζήτημα, καθώς από την επίλυσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή της χώρας στην κοινωνική και οικονομική σταθερότητα που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος». Αναμένεται, μάλιστα, να καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την απομείωση του χρέους και να υπενθυμίσει τη στάση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου η οποία χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο.

Επιστροφή στις αγορές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στο ζήτημα της επιστροφής στις αγορές, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά το μέσο για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Αναμένεται, πάντως, να δώσει έμφαση στον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, διαχωρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης από εκείνες των προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα, θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει «νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη» μέσω κοινωνικής ισοπέδωσης, αλλά μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στην κοινωνία και θα έχει ως εργαλεία της τον αναπτυξιακό νόμο, το φορολογικό σύστημα και την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση όμως και στον στόχο που έχει τεθεί για την προώθηση των αναγκαίων τομών στη δημόσια διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου που θα αλλάξει θεμελιωδώς την Ελλάδα μέσα στην τετραετία και θα βοηθήσει τη χώρα να εξέλθει από την επιτροπεία.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και η διαπραγμάτευση των «ανοιχτών σημείων» της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στην ομιλία του μάλιστα στην Κ.Ο. ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διασφαλίσει: α) την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, β) την υιοθέτηση ισοδυνάμων ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γ) την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να μπει τέλος στην κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας, δ) το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, με την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Στη σημερινή πρώτη ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων έχει δικαίωμα παρέμβασης μόνο ο πρωθυπουργός. Αύριο θα αναγνώσουν τις προγραμματικές δηλώσεις τους και οι υπουργοί, ενώ θα μπορούν να τοποθετηθούν και οι βουλευτές όλων των πτερύγων. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν την Τετάρτη προ του πρωθυπουργού, ο οποίος θα λάβει τελευταίος τον λόγο. Η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Διαβεβαίωση για το παράλληλο πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διαβεβαιώσει σήμερα στη Βουλή, μεταξύ άλλων, για την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και το οποίο στοχεύει στην «ανακούφιση των πλέον αδύναμων».

Στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα βρεθεί, όμως, και το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και ο πόλεμος κατά της διαπλοκής. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σχεδιασμοί «της ολιγαρχίας και του πολιτικού κατεστημένου».

«Τώρα γνωρίζουν και εκείνοι καλά ότι όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού μας για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε: «Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την προσπάθειά μας να ανασάνει η Δικαιοσύνη και να χτυπηθεί στη ρίζα του το καθεστώς της γενικευμένης διαπλοκής και της διαφθοράς στο δημόσιο βίο και την προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τα πελατειακά δίκτυα του δημόσιου τομέα».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα