Υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου το ταχύτερο θέλει ο Σαπέν

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 14:52
UPD:15:16
EPA/JULIEN WARNAND

Ο κ. Σαπέν (φωτ. αρχείου) δήλωσε ότι οι εταίροι της χώρας θέλουν να δουν «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και εντός του σωστού χρονικού πλαισίου».

Υλοποίηση των δεσμεύσεων όσο το δυνατόν ταχύτερα ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ώστε στη συνέχεια οι πιστωτές της Ελλάδας να προχωρήσουν σε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της.

Εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι οι εταίροι της χώρας θέλουν να δουν «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και εντός του σωστού χρονικού πλαισίου».

Όπως είπε, όσο ταχύτερα εφαρμοσθεί η συμφωνία, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, το βήμα αυτό πρέπει ολοκληρωθεί, ώστε να προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

«Είναι ζωτικής σημασίας, γιατί το ΔΝΤ έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα και μπορεί να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμά του όταν θα έχουμε συμφωνήσει στην ελάφρυνση του χρέους», κατέληξε ο Σαπέν. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργου, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.

Στη συνέχεια θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup (16:00 ώρα Ελλάδας), στην οποία θα πάρει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Κατά τη συνεδρίαση, η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα αναμένεται να αποσπάσει την τυπική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στόχος είναι η ψήφισή τους έως τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε αμέσως μετά να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ. 

Στη συνέχεια μένει να συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και ένα δεύτερο, δυσκολότερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, η εφαρμογή του οποίου -το αργότερο ως αρχές Νοεμβρίου- θα ξεκλειδώσει τη δεύτερη υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, στη συνεδρίαση του Eurogroup -που θα είναι σύντομη σε διάρκεια (περίπου τρεις ώρες)- οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να παροτρύνουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το συντομότερο τον πρώτο κατάλογο των προαπαιτούμενων, ώστε να πάρει το συντομότερο σειρά το δεύτερο πακέτο.

Επισήμως σήμερα δεν θα συζητηθεί το θέμα του χρέους, ωστόσο είναι προφανές ότι η συζητήση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο και θα συνεχιστεί επισης παρασκηνιακά στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης τους προγράμματος, ενώ θα βρεθεί και επίσημα στο τραπέζι πιθανότατα τον Νοέμβριο ή περί τα τέλη του χρόνου. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα