Ωθηση στα blue chips από το πετρέλαιο

Ελπίδες για πρωτοχρονιάτικο ράλι μετοχών
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:25

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των τιμών του πετρελαίου πάνω από 2% έδωσε ώθηση στα αμερικανικά blue chips διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας γεγονός που πυροδότησε ελπίδες στους επενδυτές για ένα πρωτοχρονιάτικο ράλι μετοχών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 55,47 μονάδες, ποσοστό 0,53%, φθάνοντας στις 10.586,23 μονάδες. Με άνοδο 8,81 μονάδων, ποσοστό 0,41%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.178,24 μονάδες.

Η πτώση των τιμών ενέργειας βοήθησαν στη βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών καθώς ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις των αυξανόμενων τιμών καυσίμων στην κατανάλωση.

Ωστόσο οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες απέτυχαν να σημειώσουν ράλι το τρέχον έτος με την τιμή του αργού να αγγίζει υψηλό ρεκόρ τον Αύγουστο και τη Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξάνει το κόστος δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια για δωδέκατη συνεχή φορά στο 4% και συνέστησε περαιτέρω αυξήσεις στο μέλλον.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ένα νέο κύμα φημολογίας για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τομέα κοινής ωφελείας όπως για την εταιρεία Scotish Power και τα κέρδη εταιρειών στον κλάδο εξαγωγών έδωσαν ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές μετά την άνοδο του δολαρίου στα υψηλότερα 18 μηνών έναντι του ευρώ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.024,20 μονάδες με κέρδη 0,58%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.503,65 μονάδες με άνοδο 0,11% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.460,80 μονάδες με απόδοση 0,69%.

Το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 15% έναντι του ευρώ από την αρχή του χρόνου, λόγω της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό ευνοεί τις εταιρείες με εξαγωγική δραστηριότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Από αυτές, άνοδο σημείωσε η LVMH, η οποία πραγματοποιεί το 26% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ και η Sanofi, το 30% των εσόδων της οποίας προέρχεται από την Αμερική.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ευνόησε τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Κέρδη που έφτασαν το 1,8% κατέγραψε ο τίτλος της Daimler Chrysler, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας που έκανε λόγο για άνοδο των πωλήσεών της κατά 1,3% παγκοσμίως τον Οκτώβριο. Ανοδο σημείωσε και η αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot Citroen, μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα