ΙΕΑ: Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τις ενεργειακές του συνήθειες

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 21:33

Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τις ενεργειακές του συνήθειες και να αντιμετωπίσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου, όπως και την αυξανόμενη εξάρτηση από τις χώρες της Μέσης Ανατολής για καύσιμα, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα ανέλθουν σε περισσότερο από 50% ως το 2030 αν οι καταναλωτές συνεχίσουν να καίνε πετρέλαιο ανεξέλεγκτα, επισημαίνει η ΙΕΑ στην «Κατάσταση της Ενέργειας στον Κόσμο για το 2005» (World Energy Outlook 2005).

Αυτό θα ανοίξει μια «τρύπα» στο Πρωτόκολλο του Κιότο που αποσκοπεί στη μείωση ως το 2012 των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τα ανεπτυγμένα κράτη κατά 5% από τα επίπεδα του 1990.

Επίσης για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση τα ερχόμενα 25 χρόνια, η Σαουδική Αραβία και οι γείτονές της θα πρέπει να δαπανούν ετησίως 56 διεκατομμύρια δολάρια σε γεωτρύπανα και διυλιστήρια, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές του πετρελαίου, σημειώνει η ΙΕΑ.

Βάσει του σεναρίου της ΙΕΑ, ένα πιθανό, αλλά ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, θα ήταν η Μέση Ανατολή και οι χώρες της βορείου Αφρικής που παράγουν πετρέλαιο να πρέπει να διπλασιάσουν τις ετήσιες επενδύσεις τους στις πετρελαιοπηγές για να μπορούν να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη δίψα των καταναλωτών για καύσιμα.

Ωστόσο η αντίθετη περίπτωση, δηλαδή η αποτυχία τους να δαπανήσουν αρκετά τα ερχόμενα 25 χρόνια, θα μπορούσε να επιβαρύνει με επιπλέον 13 δολάρια το βαρέλι την προβλεπόμενη τιμή του πετρελαίου.

Η ΙΕΑ περιγράφει επίσης ένα εναλλακτικό σενάριο, όπου οι χώρες που κάνουν εισαγωγή πετρελαίου λαμβάνουν μέτρα για την μείωση της ζήτησης και αλλάζουν το μοντέλο της χρήσης πετρελαίου.

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα