Τι θα συζητηθεί σήμερα στο ECOFIN

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 10:40

Σημαντικά θέματα θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Οπως έγραψε χθες η «Ν», μεταξύ αυτών είναι η μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων και η επανεξέταση της πρότασης για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, τα θέματα που θα εξεταστούν στο ECOFIN είναι τα ακόλουθα:

1. Προϋπολογισμός Ε.Κ.: Χάρτης πορείας προς ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου. Στις 15/6/05, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, σχετικά με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου εσωτερικού ελέγχου.

2. Βελτίωση του πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων: Μεθοδολογία όσον αφορά το διοικητικό βάρος.

3. Στατιστική διακυβέρνηση στην Ε.Ε.: Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου 2005. Το Συμβούλιο ECOFIN της 7ης Ιουνίου 2005 υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό το συμβιβαστικό κείμενο της Προεδρίας και ζήτησε στα συμπεράσματά του μια σειρά τροποποιήσεων της.

4. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης - Εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ουγγαρία.

5. Φορολογία: Μειωμένοι Συντελεστές ΦΠΑ. Η συζήτηση θα βασισθεί στη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η βρετανική Προεδρία.

6. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: εμπόδια των διασυνοριακών ενοποιήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ε.Ε. Η συζήτηση πρόκειται να επικεντρωθεί στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις του τραπεζικού κλάδου.

7. Δημοσιονομικές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης του καθεστώτος της ζάχαρης. Θα συζητηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινοτικού καθεστώτος ζάχαρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα