Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Μάλλον δεν έχει κατανοηθεί η σημασία του χρόνου και των περιθωρίων, που αυτός καθορίζει, και είναι ασφυκτικά. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης των πεπραγμένων σε σχέση με την πρώτη φάση εφαρμογής του μνημονίου, παίρνει επίσης την αντίστοιχη αναβολή. Τα νεύρα των θεσμικών ωστόσο αυτές τις μέρες είναι κυριολεκτικά σπασμένα και δεν σκέφτονται με την δόση της ψυχραιμίας που απαιτεί το μικρό βάθος συναλλαγών του ΧΑ. Έτσι χθες, με κλιμακούμενες πιέσεις και συνολικό τζίρο στα 8 εκατ. ευρώ μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης, ο κλάδος, βούλιαζε πάνω από -13%. Με το αντίστοιχο για την περίπτωση φαινόμενο σε πλήρη ανάπτυξη. Αναφερόμαστε στις μεταβολές των υπόλοιπων κλάδων τις μέρες που οι τράπεζες ξεπούλιουνται… ασύστολα. Όλοι σε πτώση ή σχεδόν όλοι, αλλά με μεταβολές από -3% και κάτω.
Η δυναμική από την αρχή ήταν καθαρά πτωτική, με εναλλαγή στην κλίση με την οποία έπαιρναν τιμές οι βασικοί δείκτες. Από μικρή γινόταν μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου ώσπου ο 25άρης έπιασε τις 192 μονάδες και ο ΓΔ τις 659 στη μέση των συναλλαγών. Τότε οι θεσμικοί έδειξαν τη διάθεση να το σκεφτούν λιγάκι, για την ακρίβεια μια ώρα από τις 13:45 ως τις 14:45 και κατόπιν αποφάσισαν να συνεχιστεί η αναζήτηση νεότερων χαμηλών ημέρας ενώ στις 15:00 ο τζίρος είχε περάσει μόλις και μετά βίας τα 9 εκατ. ευρώ. Η θέση μας από το πρωί χθες, μόλις διαπιστώσαμε τον τρόπο που εξέλαβαν οι διαχειριστές κεφαλαίων την στάση της Fed σε παγκόσμια κλίμακα ήταν ότι η περίοδος των χαμηλών τζίρων θα συνεχιστεί.
Εντάξει, τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και το ύψος του country risk ήταν γνωστά και κατά συνέπεια δεδομένα. Η συμπεριφορά των επενδυτών ωστόσο μετά τις εκλογές είναι μονίμως αρνητική έναντι της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ και για αυτό δεν είναι δυνατό να παίζουν ρόλο μόνο τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας. Είναι επίσης γνωστό στους αναγνώστες μας ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είναι στο πόδι μετά την ανησυχία που προκάλεσε η αναβολή της απόφασης της Fed να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο την άνοδο των επιτοκίων της.
Σπανίως η Fed στο σκεπτικό που ξεδίπλωνε μετά από κάθε απόφαση της FOMC, της επιτροπής που χαράζει την νομισματική πολιτική, αναφερόταν στις οικονομίες του εξωτερικού. Αυτή τη φορά όμως όχι μόνο τις επισήμανε αλλά χρησιμοποιήθηκαν σαν βάση για την μη έναρξη της επίσημης σύσφιξης στην νομισματική της πολιτική με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα. Δικαίως οι επενδυτές πρόσεξαν με μεγαλύτερη ευαισθησία τα στοιχεία από τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη. Αλλά από εκεί συνεχίστηκε η ροή δεδομένων που αυξάνουν την απογοήτευση τους.
Είναι συνεπώς βαρύ το κλίμα παγκόσμια και η στροφή προς την ποιότητα έχει δημιουργήσει τάση φυγής των κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές. Αυτά τα «διόδια» πληρώνουν και οι μετοχές του ΧΑ και ας είναι τίτλοι της ευρωζώνης και οι πιέσεις στις τράπεζες έχουν προκαλέσει την ανάγκη για αντίδραση από τις διοικήσεις τους.
Εναλλακτικές προτάσεις για την έγκαιρη κάλυψη τυχόν αναγκών ανακεφαλαιοποίησης εξετάζει η Εθνική Τράπεζα, εν όψει ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων του AQR και των stress tests που διεξάγει η ΕΚΤ. Ανέφεραν κύκλοι της ΕΤΕ, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν στη θυγατρική της τράπεζας στην Τουρκία, την Finansbank. Κατά την παρούσα διερευνητική φάση και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών ασκήσεων από την ΕΚΤ, θεωρείται πρώιμη οποιαδήποτε πρόβλεψη περί υιοθέτησης συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογής επί των αναφερομένων στα δημοσιεύματα.
Στην τελευταία πρόταση βρίσκεται σε κάποιο ποσοστό η εξήγηση των πιέσεων αλλά το αποτέλεσμά τους είναι αρκετά τρομακτικό. Αξίζει να σημειωθεί η χθεσινή καθίζηση των warrants των τραπεζών, με εκείνο της Πειραιώς να κλείνει στο -36,36% στη τιμή των 0,0070 ευρώ, της Εθνικής στο -22,45% και στα 0,0380 και της Alpha Bank στο -21,74% και στα 0,0180 ευρώ. Οι αποτιμήσεις τους έχουν υποχωρήσει στα 36 εκατ. ευρώ περίπου, όταν πέρυσι ξεπερνούσαν τα 4 δισ. ευρώ.
Δύσκολα θα αλλάξει το κλίμα λοιπόν χωρίς την ολοκλήρωση του AQR και των stress tests που διεξάγει η ΕΚΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η στήλη από την εμφάνισή τους παρατήρησε τις δυσκολίες που εισήγαγαν τα warrants των τραπεζών, όταν κάποιοι αποφάσιζαν να τα παρακολουθήσουν «βοηθώντας» τους ιδιώτες επενδυτές που επέμειναν στις τραπεζικές μετοχές γιατί… στον 20ο αιώνα ήταν οι πλέον αξιόπιστες και λιγότερο «παιχνιδιάρικες» μετοχές.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Νέο sell off προκάλεσαν στη Wall Street οι κλάδοι της βιοτεχνολογίας και της ενέργειας, οδηγώντας τη Δευτέρα τους αμερικανικούς δείκτες στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μήνα, ενώ οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθούν να πυροδοτούν risk off επενδυτικές εντολές. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,92% στις 16.001,89 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 3,04% στις 4.543,97 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 2,57% στις 1.881,77 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Freeport-McMoRan σημείωσε απώλειες 25%, μετά την πτώση του χαλκού στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, εξαιτίας των στοιχείων που δείχνουν περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας.
Νέα ημέρα απωλειών για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για την επίσημη έναρξη της bear market του κλάδου. Οι Mylan NV, Regeneron Pharmaceuticals και Aetna έχασαν πάνω από 5,8%, οι απώλειες της Merck ήταν πάνω από 2,8%, ενώ η Valeant Pharmaceuticals International βρέθηκε στο -15%.
Απώλειες 2,8% σημείωσε και η Pfizer, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε τη διανομή τριμηνιαίου μερίσματος ύψους 0,28 δολαρίων ανά μετοχή. Η εταιρεία παρασύρθηκε από τις ανησυχίες για τις προοπτικές του κλάδου της βιοτεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει σύσταση buy από τους περισσότερους αναλυτές.
Στο -2,4% βρέθηκε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, την ώρα που η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου οδεύει προς τα χαμηλότερα επίπεδα ενός μήνα. Απώλειες άνω του 2,9% σημείωσαν οι Bank of America και Citigroup, ενώ άνω του 3,5% ήταν οι απώλειες σε Goldman Sachs και Morgan Stanley.
Στον αντίποδα, κέρδη 5,7% κατέγραψε η Alcoa, καθώς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε διαχωρισμό των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της από τις δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας και αυτοκίνησης. Η εταιρεία θα διασπαστεί σε δύο.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,4% καταγράφηκε στην καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν αύξηση 0,3% στην καταναλωτική δαπάνη και 0,4% στο εισόδημα.
Επίσης, κατά 1,4% υποχώρησαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 109,4 μονάδες έναντι 110,9 μονάδων τον Ιούλιο.
ΕΥΡΩΠΗ
Υπό το βάρος δεικτοβαρών μετοχών, όπως η Volkswagen και η Glencore, βρέθηκαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, ενώ οι επενδυτές βρήκαν ευκαιρία να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών που σημείωσαν την Παρασκευή. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,46% στις 5.959 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,11% στις 9.484 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 2,76% στις 4.357 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 2,21% στις 341,57 μονάδες, ενώ την Παρασκευή είχε καταγράψει κέρδη 2,8%.
Στο ταμπλό τώρα, η Volkswagen πάλι έκλεισε με απώλειες 7,6%, με την αγορά να διατηρεί τις επιφυλάξεις της μετά την τοποθέτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλιου, Ματίας Μίλερ, ο οποίος ανέφερε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε η εταιρεία να ξεπεράσει την κρίση.
Επίσης, απώλειες 29% κατέγραψε η Glencore, μετά την ανακοίνωση της πώλησης της μονάδας νικελίου στη Βραζιλία στην AIM Horizonte Minerals με τιμή μειωμένη στα 8 εκατ. δολάρια.
Απώλειες 4,7% σημείωσε και η Vodafone Group, με την αγορά να μην υποδέχεται με θετικό τρόπο την ανακοίνωση ότι οι συνομιλίες με την Liberty Global δεν ευοδώθηκαν.
Στον αντίποδα, η SBM Offshore σημείωσε άλμα 14%, καθώς προσκλήθηκε να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς της Petroleo Brasileiro για τις Libra και Sépia FPSO, ενώ η SABMiller έκλεισε με κέρδη 1,8%, εν μέσω φημολογίας ότι η Anheuser-Busch InBev είναι πολύ κοντά στο να διατυπώσει πρόταση εξαγοράς.
ΧΑ
Επιστροφή στις πτωτικές συνεδριάσεις την πρώτη μέρα της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει κάτω από τη στήριξη των 655 μονάδων, καθώς δεν κατάφερε να αντισταθεί στο νέο «σφυροκόπημα» που δέχτηκε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,03% στις 654,70 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 674,70 μονάδες και η χαμηλότερη στις 654,70. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,05% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 16,55 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,31 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 3,22% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,94%.
Για ακόμη μία φορά ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο σοβαρών ρευστοποιήσεων, καθώς οι εκτιμήσεις για τον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών, οι οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη, και διαχείρισης των προβληματικών δανείων «θολώνουν» το τοπίο σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου. H αξία των συναλλαγών των τεσσάρων συστημικών ανήλθε σε 7,5 εκατ. ευρώ και στο 40% περίπου του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η μετοχή της Eurobank βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά, στα 0,0250 ευρώ με απώλειες 19,35%. Απώλειες 16,30% κατέγραψε και η Alpha Bank, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 15,96%, ενώ η Εθνική βρέθηκε στο -12,88%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι τρεις τραπεζικές μετοχές είχαν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά στις 24 Αυγούστου. Ειδικότερα, τα ιστορικά χαμηλά της Πειραιώς είναι στα 0,0690 ευρώ, της Alpha Bank στα 0,650 και της Εθνικής στα 0,3550 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί και η ολοκληρωτική καθίζηση των warrants των τραπεζών, με εκείνο της Πειραιώς να κλείνει στο -36,36% στη τιμή των 0,0070 ευρώ, της Εθνικής στο -22,45% και στα 0,0380 και της Alpha Bank στο -21,74% και στα 0,0180 ευρώ. Οι αποτιμήσεις τους έχουν υποχωρήσει στα 36 εκατ. ευρώ περίπου, όταν πέρυσι ξεπερνούσαν τα 4 δισ. ευρώ.
Μετά τις εκλογές η αγορά κινείται σταθερά πτωτικά, πλην της συνεδρίασης της Παρασκευής, η οποία όμως οι αναλυτές δεν την χαρακτήρισαν αυθεντική αντίδραση, λόγω εμφάνισης αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά απαραίτητο rebound για στατιστικούς λόγους. Οι πιέσεις ήταν εστιασμένες στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος συμπερέσυρε στην πτώση και τους υπόλοιπους δείκτες, ενώ οι επενδυτές έδειξαν να επηρεάζονται και από τις αναταράξεις των ξένων Χρηματιστηρίων, κατοχυρώνοντας μέρος από τα ικανοποιητικά κέρδη που είχαν συσσωρεύσει μετά από τρεις ανοδικές εβδομάδες.
Στο υπόλοιπο ταμπλό τώρα, άνοδο στον δείκτη FTSE 25 κατέγραψε μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,76%), ενώ εκτός των τραπεζικών μετοχών πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Viohalco (-6,05%), της ΔΕΗ (-5,59%), της Μυτιληναίος (-4,28%), της Jumbo (-4,21%), της Ελλάκτωρ (-3,92%), της Lamda (-3,71%) και της ΕΧΑΕ (-3,65%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-15,14%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+4,93%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 22 κινήθηκαν ανοδικά, 73 καθοδικά, ενώ η τιμή 10 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Δεν υπάρχει κάποια θετική αλλαγή μετά τα χθεσινά. Οι δείκτες σταμάτησαν στο κάτω όριο της ζώνης στήριξης της τρέχουσας κατρακύλας που πήρε τους δείκτες από τις 700 μονάδες περίπου για τον ΓΔ και από τις 204 τον 25άρη και τους έφθασε χθες στις 654 και 192 αντίστοιχα. Ωστόσο, από την δυναμική της Δευτέρας πιθανότερη φαίνεται η πορεία προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά 3-1 / 2 ετών και το δολάριο εμφάνισε σχετική αδυναμία σήμερα Τρίτη 29/9, γιατί το φρόνημα των επενδυτών επηρεάστηκε αρνητικά από μια απότομη βουτιά στη Wall Street μετά τα αδύναμα στοιχεία για την κινεζική οικονομία που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την εύθραυστη οικονομία της.
Στα Εμπορεύματα πάλεψαν μετά από τους φόβους από την σταθερότητα της ασθενέστερης ζήτησης που ώθησαν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών εν μία νυκτί. Προσθέτοντας στην κατήφεια, η Glencore εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ με δραστηριότητα στην διαπραγμάτευση των βασικών υλών έχασε -29% σήμερα, μετά την υποχώρηση των εισηγμένων μετοχών της στο Λονδίνο μια μέρα νωρίτερα.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 2,2%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2012 διευρύνοντας την πτώση που εμφάνιζε πιο νωρίς μετά την πληροφορία ότι οι κινεζικές μετοχές άνοιξαν χαμηλότερα.
Ο δείκτης των Blue-chip Κίνας CSI300 και ο Shanghai Composite Index .SSEC ήταν και οι δύο κάτω κατά -1,8%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ιαπωνίας Nikkei υποχώρησε 2,8% σε χαμηλά 8 μηνών.
Η απογοήτευση από τα δεδομένα επί των βιομηχανικών κερδών στην Κίνα συνεχίζει να ενισχύσει τις ανησυχίες για την ανάπτυξη και πολλοί επενδυτές παίρνουν τα κέρδη τους από το Nikkei και κάθονται στα μετρητά ή επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις. Επίσης καταγράφεται επαναπατρισμός κεφαλαίων προς τις δυτικές αγορές σε μια αντιληπτή στροφή προς την ποιότητα. Τα κέρδη στις Κινεζικές βιομηχανικές επιχειρήσεις μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε τέσσερα χρόνια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα, πυροδοτώντας φόβους σχετικά με την ισχύ της οικονομίας της χώρας πριν την τελική ανάγνωση από την Caixin του ΡΜΙ (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) την Πέμπτη.
Στη Wall Street τη Δευτέρα, όλοι οι μεγάλοι δείκτες έκλεισαν απότομα προς τα κάτω. Ο δείκτης S&P 500 χτύπησε ένα χαμηλό ενός μηνός μετά από τα bullish δεδομένα των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς εγείρει ανησυχίες ότι η Federal Reserve ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια σε μια εποχή με προβλήματα εξαιτίας της χαλαρής παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος της New York Fed, William Dudley δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε καλό δρόμο για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων αυτό το έτος και θα μπορούσε να κινηθεί το συντομότερο τον επόμενο μήνα.
Ο John Williams, επικεφαλής του Σαν Φρανσίσκο Fed, σηματοδότησε επίσης την τάση για μια αύξηση των επιτοκίων φέτος, αν και ο επικεφαλής της Σικάγο Fed Charles Evans εμφανίστηκε με πιο χαλαρό τόνο.
Το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,2% έναντι του γιεν αγοράζοντας 119,70 γιεν πολύ κάτω από το υψηλό της Παρασκευής των 121,24. Το ευρώ γλίστρησε περίπου 0,1% αγοράζοντας 134,68 γιεν. Αλλά σημείωσε άνοδο περίπου 0,1% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1252 δολάρια, τραβώντας μακριά από το χαμηλό των 1,1116 που άγγιξε την Παρασκευή. Την Τετάρτη, η προκαταρκτική εκτίμηση του ετήσιου πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται να εμφανίσει ένδειξη στο μηδέν το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Η τιμή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου σταθεροποιήθηκε μετά από βύθιση σχεδόν 3% στη διάρκεια της νύχτας, όταν τα απαισιόδοξα στοιχεία για το κινεζικό τροφοδότησαν φόβους για την παγκόσμια ζήτηση.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η Αγορά κρατάει στάση πτωτικής αναμονής, περιμένοντας τόσο την κίνηση των ξένων Αγορών, αλλά πολύ περισσότερο τις κεφαλαιακές ανάγκες του Τραπεζικού κλάδου.
Η ερώτηση κλειδί, βέβαια, δεν είναι μόνο το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και το μέγεθος που θα συμμετάσχουν οι Ιδιώτες στις ΑΜΚ. Το επόμενο διάστημα θα είναι αυτό που θα κρίνει τις ανάγκες, αλλά πρωτίστως θα κρίνει και το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας, μιας και οι ΑΜΚ είναι κόμβος για την συνέχεια.
Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού στην Αμερική φαίνεται να είναι σημαντικές, μιας και όλα δείχνουν πως έχει ανοίξει ο δρόμος για λύση που έχει να κάνει και με το θέμα χρέος και που θα είναι πακέτο μαζί με τα μέτρα.
Η Ευρώπη στην παρούσα ταλανίζεται τόσο από το σκάνδαλο των αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά πολύ περισσότερο φαίνεται να έχει θέμα με τον Τραπεζικό κλάδο, που ουσιαστικά δεν έχει κάνει την εμφάνιση του σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ.
Η ΕΚΤ έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα και είναι λογικό να θέλει να λύσει πρώτα το μόνιμο "βραχνά" της που λέγεται Ελλάδα. Φυσικά αυτό προϋποθέτει σημαντικές κινήσεις εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, μιας και μπροστά της έχει να υλοποιήσει δεσμεύσεις από προβλήματα που μας ταλανίζουν χρόνια, ενώ σε περίπτωση που τα καταφέρει θα κερδίσει και την εμπιστοσύνη των Εταίρων. Μέχρι τότε η Ελληνική Αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε ρυθμούς πτωτικής αναμονής με χαμηλούς τζίρους.
Τα capital controls είναι δεδομένο ότι προβληματίζουν σημαντικά την Οικονομία, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ουσιαστικές αλλαγές, μιας και όλα θα αρχίσουν να γίνονται μετά την νέα ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού κλάδου.
Η Αγορά ομολόγων συνεχίζει να έχει πολύ καλύτερη εικόνα, μιας και προεξοφλεί όχι μόνο λύση, αλλά και πιθανή συμμετοχή της Χώρας στο QE στο κοντινό μέλλον. Ειδικά τα εταιρικά ομόλογα αρχίζουν και κερδίζουν αισθητά έδαφος, ρίχνοντας μέρα με την μέρα τις μεγάλες αποδόσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα μέχρι τέλος του έτους είναι από τα πιο σημαντικά διαστήματα για την Οικονομία και θα είναι αυτό που θα κρίνει ουσιαστικά την προσπάθεια των αρκετών τελευταίων ετών. Επιμένουμε πως το πρόβλημα μας είναι ο χρόνος και όχι οι τιμές, κάτι που αποδεικνύει το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων, το τελευταίο μεγάλο διάστημα, με εξαίρεση τον κλάδο των Τραπεζών που είναι 'μία κατηγορία μόνος του.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι μετοχές δοκιμάζουν ξανά τα χαμηλά του Αυγούστου
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν απότομα και νομίσματα των αναδυόμενων χωρών στην Ασία παρέμειναν υπό πίεση. Παγκόσμια οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών κλείνουν στα χειρότερα επίπεδά τους από το 2011, μετά από μια σειρά από παράγοντες που τροφοδότησαν τους φόβους σε μια ήδη νευρική αγορά. Πρώτον και κύριον, τα κέρδη της βιομηχανίας της Κίνας τον Αύγουστο υποχώρησαν 8,8% y / y, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Οι εκθέσεις που έδειξαν ότι η Σαουδική Αραβία είχε αποσύρει 70 δις δολάρια από διαχειριστές κεφαλαίων παγκόσμια ήταν άλλη τροχοπέδη. Μετοχές της Glencore υποχώρησαν 29%, οι μετοχές στα βασικά υλικά εκποιούνται, και της βιοτεχνολογίας είναι κάτω κατά 16% σε μία εβδομάδα. Ο S&P 500 έκλεισε λίγο πάνω από τα χαμηλά του Αυγούστου ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 2%.
Παρά τα υποτονικά στοιχεία της Κίνας, το νόμισμα ήταν σχετικά σταθερό. Αυτή την εβδομάδα, οι αγορές θα επικεντρωθούν στην Κίνα για τον βιομηχανικό PMI, στην έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ, και στον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την ανάγκη για αποτελεσματικότερη είσπραξη εσόδων και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τον ΦΠΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων για το ελληνικό φορολογικό σύστημα η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη - μέλη της Ε.Ε..
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι το έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ (VAT compliance gap),υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα.
Ζήτημα αρχής χαρακτήρισε την αποτροπή του Grexit ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο think tank (δεξαμενή σκέψης) Bruegel. Η διένεξη στο ζήτημα της Ελλάδας, τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατέστησε εφικτή τη συνειδητοποίηση των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη.
Αύξηση των οργανικών κερδών προ προβλέψεων (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών και λοιπών εσόδων) κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2015 έναντι του πρώτου τριμήνου, στα 204 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Eurobank. Οι λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας μειώθηκαν κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν σημαντικά σε 119 εκατ. ευρώ από 391 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2015.
Στα 104,84 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Jumbo, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2014 – 2015.
Πιο αναλυτικά, κατά την διάρκεια της οικονομικής χρήσης Ιούλιος 2014 - Ιούνιος 2015, ο Όμιλος λειτούργησε επτά νέα υπέρ – καταστήματα. Από αυτά, τα δύο λειτούργησαν στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και τέσσερα στη Ρουμανία. Την ίδια περίοδο τερματίστηκε η λειτουργία του μισθωμένου καταστήματος στον Ασπρόπυργο.
Εναλλακτικές προτάσεις για την έγκαιρη κάλυψη τυχόν αναγκών ανακεφαλαιοποίησης εξετάζει η Εθνική Τράπεζα, εν όψει ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων του AQR και των stress tests που διεξάγει η ΕΚΤ. Αυτό ανέφεραν κύκλοι της ΕΤΕ, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν στη θυγατρική της τράπεζας στην Τουρκία, την Finansbank. Όπως σημείωναν, κατά την παρούσα διερευνητική φάση και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών ασκήσεων από την ΕΚΤ, θεωρείται πρώιμη οποιαδήποτε πρόβλεψη περί υιοθέτησης συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογής επί των αναφερομένων στα δημοσιεύματα.
Τη συνεργασία της με την Εθνική Τράπεζα επεκτείνει η Software Improvement Group (SIG), διεθνής εταιρεία συμβούλων εξειδικευμένων σε θέματα ποιότητας συστημάτων λογισμικού, συνεχίζοντας τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά.
Συγκεκριμένα, η SIG ανανέωσε τη σύμβαση παροχής της υπηρεσίας Software Monitor για το σύστημα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (iBank) του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.
Στον διεθνή δείκτη αξιολόγησης εταιρικής αειφορίας, DowJones Sustainability Index Emerging Markets, εντάχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς. «Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που εντάχθηκε στον εν λόγω δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει το 10% των καλύτερων εταιρειών, με βάση τις επιδόσεις εταιρικής αειφορίας, από τις 800 μεγαλύτερες εταιρείες στις χώρες των αναπτυσσόμενων οικονομιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Έρευνα κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen, Μάρτιν Βίντερκορν ξεκίνησαν Γερμανοί εισαγγελείς, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελίας του Μπράουνσβαϊκ. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις «κατηγορίες για απάτη στην πώληση οχημάτων με παραποιημένα στοιχεία για τις εκπομπές» ρύπων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Κατά 1,4% υποχώρησαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο, καταγράφοντας, σύμφωνα με το MarketWatch, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Ο δείκτης εκκρεμών πωλήσεων κατέγραψε πτώση στις 109,4 μονάδες έναντι 110,9 μονάδων τον Ιούλιο.
Στο ποσό των 337,879 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 337,879 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 25η Σεπτεμβρίου. Ας σημειωθεί πως πρόκειται για την 29η εβδομάδα εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία αποσκοπεί στην τόνωση του πληθωρισμού. Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 120,255 δισ. ευρώ και στην αγορά ABS, ύψους 12,765 δισ. ευρώ.
Τα σχέδιά του να εισαγάγει νομοθεσία που να συνδέει τις τιμές ενοικίων με τον πληθωρισμό παρουσίασε το Δουβλίνο, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους στα ενοίκια, όπως ανέφεραν οι «Sunday Times». Παρότι η ιρλανδική οικονομία προβλέπεται να παρουσιάσει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη για δεύτερο διαδοχικό έτος το 2015, η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα πετρέλαιο και χρυσός, στον απόηχο της ανόδου του δολαρίου που προκαλεί η αύξηση των εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου της πριν από το τέλος του έτους. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 1,2%, στα 1.131,70 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 2,8%, κλείνοντας στα 44,43 δολάρια το βαρέλι.