Νέα «βουτιά» σημείωσε η Wall Street

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 23:15
UPD:23:21
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Φωτογραφία αρχείου.

Νέο sell off προκάλεσαν στη Wall Street οι κλάδοι της βιοτεχνολογίας και της ενέργειας, οδηγώντας σήμερα τους αμερικανικούς δείκτες στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μήνα, ενώ οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθούν να πυροδοτούν risk off επενδυτικές εντολές. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,92% στις 16.001,89 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 3,04% στις 4.543,97 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 2,57% στις 1.881,77 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Freeport-McMoRan σημείωσε απώλειες 25%, μετά την πτώση του χαλκού στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, εξαιτίας των στοιχείων που δείχνουν περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας.

Νέα ημέρα απωλειων για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για την επίσημη έναρξη της bear market του κλάδου. Οι Mylan NV, Regeneron Pharmaceuticals και Aetna έχασαν πάνω από 5,8%, οι απώλειες της Merck ήταν πάνω από 2,8%, ενώ η Valeant Pharmaceuticals International βρέθηκε στο -15%. 

Απώλειες 2,8% σημείωσε και η Pfizer, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε τη διανομή τριμηνιαίου μερίσματος ύψους 0,28 δολαρίων ανά μετοχή. Η εταιρεία παρασύρθηκε από τις ανησυχίες για τις προοπτικές του κλάδου της βιοτεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει σύσταση buy από τους περισσότερους αναλυτές. 

Στο -2,4% βρέθηκε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, την ώρα που η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικανικού ομολόγου οδεύει προς τα χαμηλότερα επίπεδα ενός μήνα. Απώλειες άνω του 2,9% σημείωσαν οι Bank of America και Citigroup, ενώ άνω του 3,5% ήταν οι απώλειες σε Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Στον αντίποδα, κέρδη 5,7% κατέγραψε η Alcoa, καθώς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε διαχωρισμό των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της από τις δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας και αυτοκίνησης. Η εταιρεία θα διασπαστεί σε δύο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,4% καταγράφηκε στην καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν αύξηση 0,3% στην καταναλωτική δαπάνη και 0,4% στο εισόδημα.

Επίσης, κατά 1,4% υποχώρησαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 109,4 μονάδες έναντι 110,9 μονάδων τον Ιούλιο.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα