Ασφαλιστικό: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 13:56
UPD:13:56
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Για την επόμενη Δευτέρα ανανέωσαν το ραντεβού τους τα μέλη της Επιτροπής για το ασφαλιστικό.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί το τελικό κείμενο των προτάσεων της Επιτροπής, το οποίο και θα ενσωματωθεί στον ελληνικό «φάκελο» εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση -στην οποία παρέστη και ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος και συγκρότησε την επιτροπή ως υπουργός Εργασίας- δεν κατατέθηκαν νέες προτάσεις για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η συζήτηση περιστράφηκε -μεταξύ άλλων- γύρω από την απλοποίηση του συστήματος.

Πάντως, συμφωνήθηκε από την επόμενη κιόλας συνάντηση να αρχίσει η προετοιμασία του τελικού κειμένου, στο οποίο και θα συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα για την τροποποίηση του ασφαλιστικού.

Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις, τη μία εκ των οποίων φέρεται να έχει καταθέσει ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος;

  • Η πρώτη πρόταση προβλέπει την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες θα πρέπει να υπολογίζονται με συντελεστή όχι υψηλότερο του 15% για εργαζόμενο και εργοδότη, προκειμένου να δοθεί κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης. Προβλέπεται, επίσης, μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης στο 50% για κύρια και επικουρική σύνταξη.
  • Η δεύτερη πρόταση προβλέπει την καθιέρωση μιας ελάχιστης εθνικής σύνταξης στα επίπεδα των 400 ευρώ. Υψηλότερα ποσά θα δίδονται μόνο βάσει των εισφορών που θα καταβάλλονται στο σύνολο του εργασιακού βίου.
  • Η τρίτη πρόταση προβλέπει πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μέσω της φορολογίας.
  • Η τέταρτη πρόταση αφορά την τροποποίηση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου (3863/2010), με στόχο την ταχύτερη μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης σε σχέση με τον ρυθμό που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία που κανονικά θα έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2015.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα