Χ.Α.: Ρευστοποιήσεις και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 13:55
UPD:13:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επαναλαμβάνει το χθεσινό μοτίβο της μεγάλης πτώσης των τραπεζικών μετοχών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του κλάδου, καθώς και το πως αυτές θα καλυφθούν.

Ειδικότερα, στις 13:54, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,40% στις 667,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 13 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 1,55% στις 195,35 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 8,39% στις 221,12 μονάδες.

Η αγορά δείχνει να ξεπέρασε τον πολιτικό κίνδυνο, μετά και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν μεγαλύτερο σκόπελο, αυτόν της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου. Σε αυτό το πρίσμα έχουν αρχίσει να κυριαρχούν τα διάφορα σενάρια για την κάλυψη των αναγκών, χωρίς ωστόσο να έχουν προσδιοριστεί οι ανάγκες, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Τη σημασία άλλωστε της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών υπογράμμισε σήμερα και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος την κατέστησε ανάμεσα στους παράγοντες που θα ανασχέσουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Στο ταμπλό τώρα, απώλειες που ξεπερνούν το 8% καταγράφουν οι Alpha Bank και Eurobank, ενώ άνω του 7% είναι η πτώση σε Πειραιώς και Εθνική. Η ΕΧΑΕ είναι στο -3,78%, ο ΟΠΑΠ στο -2,36% και η Τέρνα Ενεργειακή στο -2,09%. Επίσης, άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΟΛΠ, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα