Ψήφος εμπιστοσύνης

Κίνητρο η ζήτηση αμερικανικού χρέους
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:18

ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ blue chips αγνόησαν τους δύο μεγάλους χαμένους της αγοράς την General Motors και την Exxon Mobil και σημείωσαν ράλι στη Wall Street καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την ισχυρή ζήτηση από ξένους στη δημοπρασία αμερικανικών ομολόγων που αντικατόπτρισε τη διεθνή εμπιστοσύνη στην οικονομία ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχασαν πάνω από ένα δολάριο. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνοικά 93,89 μονάδες, ποσοστό 0,89%, φθάνοντας στις 10.640,10 μονάδες. Με άνοδο 20,87 μονάδων, ποσοστό 0,96%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.196,68 μονάδες.

Η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά φάνηκε ότι βρέθηκε στη διελκυστίνδα μεταξύ των θετικών και αρνητικών νέων της ημέρας πριν ακολουθήσει έντονη ανοδική τροχιά. Μεταξύ των κυριότερων νέων ήταν η εξασθένηση της GM και της Cisco έναντι της Intel, της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και του βελτιωμένου καταναλωτικού κλίματος.

Οι μετοχές εταιρειών του τομέα βιομηχανίας και λιανικής, κλάδοι περισσότερο ευάλωτοι στο υψηλό κόστος ενέργειας ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων στον δείκτη Dow Jones.

Μικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές και οι ασφαλιστικές μετοχές, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες από τους δύο κλάδους.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.015,55 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,08%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.423,50 μονάδες με απώλειες 0,30% και στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.479,50 μονάδες χαμηλότερα κατά 0,02%.

Τα 10 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με πτώση.

Οι δείκτες επηρεάστηκαν αρνητικά από την πτώση των ενεργειακών μετοχών μετά τη νέα πτώση της τιμής του αργού.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 3,3% σημείωσε η ING, μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας του γ' τριμήνου, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Υψηλότερα κατά 1,7% έκλεισε η μετοχή της Aegon, της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας, καθώς η καθαρή της κερδοφορία αυξήθηκε κατά 25% στο εξάμηνο, περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη 2% σημείωσε από τον ίδιο κλάδο και η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας Axa, ενώ ανοδικά κατά 1,7% κινήθηκε ο τίτλος της Aviva. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο στις 14.080,88 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα