Η εξασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές και η αποφυγή ολιγοπωλιακών καταστάσεων και στρεβλώσεων στην εσωτερική αγορά, αποτέλεσε αντικείμενο παρέμβασης εκ μέρους του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή κ. Παπαστάμκου.
Ο ευρωβουλευτής εστίασε στις υπηρεσίες τακτικών γραμμών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, η οποία φιλοδοξεί να καταστεί το σημαντικότερο διακομιστικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι συμφωνίες των μελών μιας ή περισσοτέρων ναυτιλιακών διασκέψεων τακτικών γραμμών με αντικείμενο τον καθορισμό των ναύλων και τη διαχείριση της προσφοράς των πλοίων (liner conferences), εξαιρούνται από τη σχετική απαγόρευση που προβλέπεται για συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ ανταγωνιστριών επιχειρήσεων σε όλους τους οικονομικούς τομείς.
Στο πλαίσιο της πρότασης αναθεώρησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/10/1118446.htm , ο κ. Παπαστάμκος επισήμανε τις ελλείψεις και τα κενά στην ανάλυση, που κατέθεσε ανεξάρτητος συμβουλευτικός οίκος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με το είδος και την ένταση των επικείμενων νομοθετικών εξελίξεων.
Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τσάρλς Μακρίβι παραδέχθηκε ότι η σχετική μελέτη δεν οδηγεί σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο των νομοθετικών προτάσεων στον ανταγωνισμό και στη ναυτιλιακή βιομηχανία και δεσμεύθηκε η Επιτροπή «να ερευνήσει το θέμα περαιτέρω» και να προβεί «σε αναλυτικότερη αξιολόγηση του κινδύνου».
Ο κ. Παπαστάμκος επέμεινε στην ενδελεχή αξιολόγηση των συνεπειών της κανονιστικής τροποποίησης όχι μόνο στη ναυτιλία, αλλά και σε συνδεδεμένους κλάδους της οικονομίας, και υπογράμμισε την «ανάγκη ανάλυσης των πιθανών επιπτώσεων περαιτέρω απορρύθμισης, ιδίως σε σχέση με τη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων, δεδομένης της τάσης για συγκέντρωση μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών που χαρακτηρίζει τη σχετική αγορά».
Τέλος, κάλεσε την Επιτροπή να εξετάσει τον αντίκτυπο πιθανής τροποποίησης του κανονιστικού πλαισίου στην απασχόληση, τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες και την παροχή τακτικών και αξιόπιστων υπηρεσιών εντός της εσωτερικής αγοράς.