Τον Απρίλιο αναμένεται η λειτουργία της νέας Ολυμπιακής

Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 11:34

Τον Απρίλιο του 2006 θα ξεκινήσει πιθανότατα η λειτουργία της νέας Ολυμπιακής, ενώ, εκτός απροόπτου, σήμερα κατατίθεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής η νομοθετική ρύθμιση με τη μορφή διάταξης για την ίδρυση τη νέας εταιρείας.

Στην παρούσα φάση η εταιρεία θα έχει κρατικούς πόρους, αλλά στη συνέχεια θα παρέχονται η ευχέρεια και η δυνατότητα να εκχωρηθούν μετοχές σε ιδιώτες. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνονται το όνομα της νέας εταιρείας, το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και το πτητικό έργο, τα οποία θα προκύψουν μετά τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση της απόφασης σύστασης νέας αεροπορικής εταιρείας ανατέθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Διυπουργικής στον υφυπουργό Οικονομικών, Π. Δούκα, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Την επόμενη εβδομάδα ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης Lazard θα αρχίσει σειρά επαφών με ιδιώτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών της νέας εταιρείας και οι οποίοι θα έχουν την πλειοψηφία, την προεδρία και το μάνατζμεντ, στο πλαίσιο του μεικτού σχήματος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Εξάλλου χθες ο κ. Λιάπης είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά και πολιτικών κομμάτων, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή και την ίδρυση της νέας εταιρείας.

Εργαζόμενοι - ΠΑΣΟΚ

Το πρωί ο υπουργός Μεταφορών δέχθηκε το προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και στη συνέχεια είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΟΣΠΑ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή και τις θέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της εταιρείας, ο κ. Λιάπης έκανε λόγο για μια «δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί» και για το λόγο αυτό χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως είπε, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος.

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νέα εταιρεία θα είναι βιώσιμη και κερδοφόρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι συνδικαλιστές, από την πλευρά τους, χαρακτήρισαν τη συνάντηση διερευνητική, δήλωσαν ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει από μηδενική βάση, έκαναν λόγο για ένα «πείραμα με άγνωστα αποτελέσματα», απέδωσαν ασάφεια στο σχέδιο σωτηρίας της Ολυμπιακής που προωθείται, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά κάλεσαν το επιβατικό κοινό να κλείνει κανονικά εισιτήρια.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι έπειτα από αρκετό καιρό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και από την εκκαθάριση εν λειτουργία ή το κλείσιμο της Ολυμπιακής να προχωρήσει στην ίδρυση μιας νέας εταιρείας.

Γ. Γιακουμάτος

Τέλος, τη δέσμευσή του για κατάρτιση, το προσεχές διάστημα, νόμου που θα διασφαλίζει την προϋπηρεσία και τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων απασχοληθούν στη νέα εταιρεία της Ολυμπιακής εξέφρασε ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος. Οπως σημείωσε, ο διάλογος για την τακτοποίηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της άνοιξης.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα