Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν είναι αρνητικό να δοθεί το «πράσινο φως» στη Εκκλησία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη. Ταυτόχρονα όμως, επισήμανε ο υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να λυθούν κεφαλαιώδη ζητήματα όπως π.χ. αυτό του ιδιοκτησιακού των εκτάσεων στην Πεντέλη.
«Δεν είμαστε αρνητικοί στην επιδίωξη επένδυσης της Εκκλησίας σε φωτοβολταϊκά. Πρέπει όμως να λυθούν προηγουμένως μια σειρά από ζητήματα που επιχειρούμε να τα λύσουμε σε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο αυτό το διάστημα» ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για το Ελληνικό και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.
O υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ.Παπακωνσταντίνου.
«Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη πρόταση»
Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη πρόταση από την πλευρά της Εκκλησίας. Υπάρχει, όμως, μια προτεινόμενη επένδυση που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μία μεγάλη έκταση γύρω από τη μονή της Πεντέλης και ταυτόχρονα μία πρόταση αναδάσωσης σε μεγάλης έκτασης καμένη περιοχή.
«Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος επενδυτής δηλώνει ότι αναλαμβάνει την αναδάσωση μεγάλου όγκου με ταυτόχρονη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Και συνεπώς εμείς δεν είμαστε αρνητικοί, στο βαθμό όμως που θα υπάρχει ένα μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την Αττική και που θα έχουμε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης, που θα βασίζεται στο αποτύπωμα αυτό», ξεκαθάρισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, αφού πρώτα όμως, επιλυθούν ζητήματα όπως αυτό του ιδιοκτησιακού, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο θεωρεί ότι η Εκκλησία διακατέχει εκτάσεις στην Πεντέλη χωρίς να είναι ο ιδιοκτήτης.
Ο ΥΠΕΚΑ για φωτοβολταϊκά στις καμένες εκτάσεις
Όσο για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε καμένες εκτάσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο είναι να το δει κανείς από την οπτική της αναδάσωσης που θα περιλαμβάνει μέσα και ένα επενδυτικό πρόγραμμα.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι στο ΥΠΕΚΑ αναζητούνται λύσεις για την πρόταση της Εκκλησίας σε συνεργασία με νομικούς και άλλους επιστήμονες σε σειρά συσκέψεων.
Για τους συντελεστές δόμησης στο Ελληνικό
Αναφερόμενος εξάλλου στο σκέλος του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ο Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις ως προς τους προβλεπόμενους συντελεστές δόμησης για συγκεκριμένες χρήσεις. Όπως επίσης έκανε γνωστό, στις χρήσεις που θα επιτρέπονται εντός του χώρου, προβλέπεται και αυτή ερευνητικού κέντρου.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο δεν συμφωνεί να προσδιοριστεί ρητά στο νόμο το ποσοστό ιδιοκτησίας που θα διατηρήσει το Δημόσιο, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στην προσέλκυση επενδυτικών προτάσεων. Θα συμφωνήσει όμως να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη μέσω της αξιοποίησης του Ελληνικού στους δήμους των Μεσογείων για την επιβάρυνση που υπέστησαν από τη λειτουργία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
Πρόταση νόμου για ΑΠΕ
Εν τω μεταξύ πρόταση νόμου για την ενίσχυση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατέθεσε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Σπύρος Κουβέλης.
Στόχος της πρότασης νόμου την οποία συνυπογράφουν 23 βουλευτές, είναι να επιταχύνει τη δημιουργία ενός σύγχρονου αδειοδοτικού πλαισίου το οποίο θα ενισχύσει τον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα και να διασφαλίσει τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων, προκειμένου ο νευραλγικός τομέας της ενέργειας να αποτελέσει ολοκληρωμένο όχημα προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα.
Ήδη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έως και τον Δεκέμβριο 2011, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, ανέρχεται σε 2.052 MW. Κατά υφιστάμενο δεσμευτικό για τη χώρα σχεδιασμό έως και το 2020 το σύνολο παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας θα πρέπει να ξεπερνά τα 12.000 MW, ενώ για την επίτευξη του στόχου το σύνολο των νέων επενδύσεων θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται, με την κατατεθείσα πρόταση νόμου διασφαλίζεται:
α) η δημιουργία των αναγκαίων πρόσθετων πόρων για την ομαλή και αδιάλειπτη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας με μόνιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα θα επιταχύνουν την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί βάσει και της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής μέχρι και το 2020,
β) ένα σταθερό αδειοδοτικό πλαίσιο με παράλληλη μείωση του συνολικού χρόνου και των ενδιαμέσων σταδίων αδειοδότησης, γεγονός που θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου επενδυτικού προφίλ της χώρας, κρίσιμου για την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και για την τόνωση της ανάπτυξης.