Περιήγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 10:45

Το μοναδικό στο είδος του, σε όλη την Ελλάδα, Μουσείο Τυπογραφίας Χανιώτικων Νέων, με αφορμή τη φετινή δημιουργία της νέας του πτέρυγας, φιλοξενεί δύο εκθέσεις του γραφίστα - τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου, με θέμα την εξέλιξη της τυπογραφίας και την ιστορία της γραφής.

Οι εκθέσεις

Η έκθεση, που απεικονίζει την ιστορία της γραφής με το εικαστικό άγγιγμα του Αντώνη Παπαντωνόπουλου, στεγάζεται στον ημιώροφο της νέας πτέρυγας του Μουσείου, ενώ εκείνη που αποτυπώνει την εξέλιξη της τυπογραφίας παρουσιάζεται στο ισόγειο της νέας πτέρυγας, η οποία στεγάζει, επίσης, σύγχρονα μηχανήματα και εκθέματα που αναλύουν την εξέλιξη των γραφικών τεχνών και εργαστήρια παραδοσιακής βιβλιοδεσίας, μεταξοτυπίας, σφραγιδοποιίας και άλλα.

Το Μουσείο

Το Μουσείο Τυπογραφίας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», Γιάννη Γαρεδάκη, ο οποίος πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής, συγκεντρώνοντας σπάνια μηχανήματα, εκδόσεις και εργαλεία τυπογραφίας σε έναν καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο.

Από την έναρξη της λειτουργίας του, τον Μάιο του 2005, το Μουσείο εμπλουτίζει συνέχεια τη συλλογή του, με εκθέματα που προσφέρουν μια πλήρη εικόνα της τυπογραφίας και της εξέλιξής της μέσα στον χρόνο, από τη γέννησή της, το 1450, στο εργαστήριο του Γουτεμβέργιου, μέχρι τις σύγχρονες γραφικές τέχνες.

Όλα τα εκθέματα του Μουσείου συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα, που αναφέρουν τη χρήση, την προέλευση και την χρονολογία κατασκευής ή την περίοδο λειτουργίας τους. Επίσης, προβάλλονται επεξηγηματικά video και γίνονται πρακτικές εφαρμογές και επιδείξεις σε μηχανήματα που σηματοδοτούν την εξέλιξη της τυπογραφίας, τα οποία χρονολογούνται από το 1835 και μετά.

Σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, παρουσιάζονται αναλυτικά τεχνικές, όπως η λιθογραφία, η offset λιθογραφία, η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η τσιγκογραφία, η μεταξοτυπία και η μέθοδος γραφής Μπράιγ, μια δωρεά του Φάρου Τυφλών Ελλάδας.

Δύο μεγάλα επίπεδα τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αιώνα δεσπόζουν στον χώρο της νέας πτέρυγας και του αμφιθεάτρου, καθώς και άλλων ειδών πιεστήρια, πάγκοι και μηχανήματα μηχανικής στοιχειοθεσίας, ενώ σπάνιες ελληνικές και ξένες εκδόσεις από το 1570, αρχεία εφημερίδων από το 1860 και βιβλία, που αφορούν στην τυπογραφία και την ιστορία της, φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του Μουσείου. Εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα λαμβάνουν χώρα στις αίθουσες του Μουσείου και στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο, χωρητικότητας 80 ατόμων, με δυνατότητα προβολών, παρουσιάσεων, ομιλιών και άλλων δραστηριοτήτων.

Πληροφορίες

Μουσείο Τυπογραφίας, Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, Σούδα – Κρήτη, τηλ.: 28210 51003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα