Ιψενική κατάδυση στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 18:51

A- A A+

Ο «Μικρός Έγιολφ» του Ερρίκου Ίψεν ενέπνευσε τον νεαρό σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά και την ομάδα Grasshoper, που παρουσιάζουν το έργο του για τρεις ακόμα παραστάσεις, στο θέατρο Πόρτα, από 18 έως και 20 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Το έργο

Το παραμελημένο αυτό έργο του Ίψεν ανήκει στην τελευταία δημιουργική του περίοδο και επικεντρώνεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, βάζοντας σε δευτερεύουσα θέση την κοινωνική καταγγελία, μέσα από την ιστορία μιας τυπικής ιψενικής οικογένειας, αποξενωμένης, δυσλειτουργικής, με ένοχα μυστικά και ανομολόγητους πόθους. Τα πρόσωπά της είναι εγκλωβισμένα στις εμμονές τους και αναγκάζονται να δεχτούν την πραγματικότητα, μέσα από επώδυνες δοκιμασίες.

Η παράσταση

Η σκηνική προσέγγιση του Δημήτρη Καρατζά εστιάζει στις σχέσεις των προσώπων μέσα στον χώρο, με τα σκηνικά να απουσιάζουν εντελώς και τη θέση τους να παίρνουν μερικά αντικείμενα, απαραίτητα για να οδηγήσουν στη συνέχεια της ιστορίας. Οι ηθοποιοί κινούνται όλοι μαζί αλληλεπιδρώντας, καθώς η κίνηση του ενός προκαλεί την κίνηση του άλλου.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «επέλεξα το έργο αυτό, αντί για άλλα γνωστότερα του Ίψεν, γιατί παρουσιάζει - με τρόπο πιο σαφή- τον εγκλωβισμό στις κοινωνικές συμβάσεις, καθώς και την περίπλοκη ψυχολογία των προσώπων, η οποία κρύβεται πίσω από τις συμβάσεις αυτές. Οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να επινοούν ιστορίες, προκειμένου να βρουν διέξοδο και να ξεπεράσουν τους εγκλωβισμούς τους».

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Μαρία Αδάμ, σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, συνεργασία στη δραματουργία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, βοηθοί σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη - Κέλλυ Παπαδοπούλου, σχεδιασμός εικόνας: Μυρτώ Δεληβοριά. Ερμηνεύουν: Θύμιος Κούκιος, Μιχάλης Οικονόμου, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου, Βασιλική Σουρρή, Γιάννης Στρατούλιας.

Πληροφορίες

Θέατρο Πόρτα - Μικρή Σκηνή, Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι - Γκύζη, τηλ.: 210 7780518. Τιμές εισιτηρίου: 20, 10 (μειωμένο) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς