«Προς το συμφέρον όλων η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»

Δηλώσεις Μάριο Μόντι
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 15:41
UPD:17:25

«Δεν προβλέπεται καμία διαδικασία για να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σύμφωνα με τον οποίον «η Αθήνα, φυσικά, πρέπει να συνεχίσει τη βαθιά διαδικασία φορολογικής πειθαρχίας και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ξεκινήσει».

«Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ενιαίου νομίσματος», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

«Δεν προβλέπεται καμία διαδικασία για να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίον «η Αθήνα, φυσικά, πρέπει να συνεχίσει τη βαθιά διαδικασία φορολογικής πειθαρχίας και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ξεκινήσει».

Ο Μόντι αναγνώρισε ότι «συνήθως χρειάζεται μια γενιά για να ολοκληρωθεί η πολιτική και κοινωνική αλλαγή, που, από την Ελλάδα, ζητάμε να κάνει πράξη μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφθούμε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως όλες τις δεσμεύσεις, αλλά είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσει σε ένα επίπεδο αρκετά υψηλό, επώδυνο, αλλά αναγκαίο».

Σε ερώτηση της Washington Post σχετικά με το ποια χώρα θα ακολουθούσε, μετά μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, ο Ιταλός πρωθυπουργός, απάντησε ότι «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι προς το συμφέρον όλων, να παραμένει, η Ελλάδα, εντός του Ευρώ».

Θετικές δηλώσεις του Αυστριακού υφυπουργού Οικονομικών

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Αυστριακού υφυπουργού Οικονομικών Αντρέας Σίντερ, ο οποίος επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν μειώσει κατά ένα τρίτο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο σημαίνει ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μαζικές μεταρρυθμίσεις.

Στις επίμονες ερωτήσεις του συντονιστή της εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης, αν τα χρήματα της βοήθειας προς την Ελλάδα -και το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ εκ μέρους της Αυστρίας- θα χαθούν, ο κ. Σίντερ διευκρίνισε πως στην Ελλάδα δεν έχει χαριστεί τίποτε, πως πρόκειται για δάνεια, τα οποία έχουν δοθεί όχι με τη σκέψη του κέρδους, αλλά με κύριο στόχο να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην καταρρεύσει.

«Οι εικόνες που έχουμε δει (σ.σ. από την Ελλάδα), όπου οι άνθρωποι πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία με δικό τους γύψο, είναι αρκετές, για να πούμε ότι στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε σε δύσκολες εποχές, ώστε να αποκατασταθεί και πάλι η ηρεμία, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για το ίδιο το συμφέρον μας» επισήμανε, χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε τις αγορές για τις εξαγωγές μας, χρειαζόμαστε τις οικονομικές σχέσεις με τις χώρες αυτές, είμαστε χώρα εξαγωγών, από τις οποίες εξαρτώνται οι θέσεις εργασίας στη δική μας χώρα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υφυπουργό Οικονομικών, στην Ελλάδα έχουν τεθεί σκληροί όροι για τα δάνεια- πολλοί μάλιστα θεωρούν πως οι όροι είναι πολύ σκληροί- και ως προς τα χρήματα που έχουν δοθεί, θα φανεί πόσα θα επιστραφούν με άμεσο τρόπο και πόσα με έμμεσο, δηλαδή μέσα από βελτιωμένες οικονομικές σχέσεις.

Χαιρετίζοντας τη χθεσινή απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) και του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ο κ. Σίντερ επισήμανε πως ανοίγει τώρα ο δρόμος για την εφαρμογή του ΕΜΣ και η ευρωζώνη στέλνει μήνυμα στις αγορές και θωρακίζεται απέναντι στους κερδοσκόπους, όχι μόνον με τον Μηχανισμό αλλά, τόσο με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά κρατικών ομολόγων, όσο και με την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

To θέμα της Ελλάδας θα τεθεί, μεταξύ άλλων, στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, χωρίς όμως να αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Στη συνεδρίαση ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τα -βασικά τουλάχιστον- σημεία του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, το οποίο πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη καθώς οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζονται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα