Περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης καταγράφηκε στην εγχώρια αγορά ιατρικού εξοπλισμού το 2011, καθώς στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης οι αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα σχετικά με τις προμήθειες διαγνωστικών προϊόντων και αναλώσιμων ειδών, αλλά και μειώσεις τιμών σε πολλά είδη ιατρικού εξοπλισμού.
Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. για την εγχώρια αγορά των εταιρειών ιατρικού εξοπλισμού.
Ενδεικτικά, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι δαπάνες για υγειονομικό υλικό μειώθηκαν κατά 82%, για φάρμακα κατά 27,5%, ενώ η κάμψη στα χημικά αντιδραστήρια άγγιξε το 46%, παρά την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας λόγω της ύφεσης.
Όπως σημειώνεται στη μελέτη, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων. Ενδεικτικά, τα συνολικά χρέη προς τις εταιρείες (από το 2008 έως σήμερα) ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές για το 2012 φτάνουν τα 302 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η διαρκής μεταβολή του θεσμικού πλαισίου προκαλεί δυσχέρειες στη λειτουργία των προμηθευτών. Ενδεικτικά αναφέρεται το νέο σύστημα προμηθειών (Ν. 3918/2011), το οποίο χαρακτηρίζεται ως γραφειοκρατικό. Τέλος, παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις παράλληλων εισαγωγών ιατρικού εξοπλισμού επιβαρύνοντας τις εταιρείες του κλάδου.
Από την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων 243 επιχειρήσεων προκύπτει ότι ο αθροιστικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε το 2011 σε 1,08 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 22,4% από το 2010, ενώ το 79% των εταιρειών μείωσαν τα έσοδά τους.
Τα ΚΠΤΦΑ υποχώρησαν κατά 39% σε 118 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημίες επεκτάθηκαν σε περίπου 180 εκατ. ευρώ.