Sueddeutsche Zeitung: «Κούρεμα» του κυπριακού χρέους ζητεί το ΔΝΤ

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 11:00

«Κούρεμα» μέρους του κυπριακού χρέους ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής «Sueddeutsche Zeitung».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Κύπρος δεν θα καταφέρει να αντέξει το βάρος των τόκων, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

«Είναι δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαβεβαίωνε ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μεμονωμένη», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και αναφέρεται ακόμη ότι μπορεί κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνούν, κάποιες άλλες όμως εκτιμούν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ευρωζώνη θα χάσει την αξιοπιστία της.

«Η κατάσταση στην Κύπρο είναι σημαντικά πιο δραματική από ό,τι στην Ελλάδα», δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στην SZ, η οποία κάνει λόγο για δανειακή ανάγκη 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο ΑΕΠ της χώρας. Περίπου 10 δισεκατομμύρια από το συνολικό ποσό θα πρέπει να διατεθούν στον τραπεζικό τομέα, σημειώνεται.

Στο δημοσίευμα πάντως υπάρχει η εκτίμηση ότι λύση ως προς το συνολικό πρόγραμμα διάσωσης δεν αναμένεται πριν από το τέλος Ιανουαρίου και την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο έμμεσης συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα, με τη διάθεση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο κατόπιν θα δώσει το ποσό στην Κύπρο.

Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιζόταν η συμμετοχή του Ταμείου - χωρίς την οποία η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν πακέτα στήριξης , αλλά όχι με δικά του κεφάλαια.

Στο δημοσίευμα πάντως υπάρχει η εκτίμηση ότι λύση ως προς το συνολικό πρόγραμμα διάσωσης δεν αναμένεται πριν από το τέλος Ιανουαρίου και την επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στην Λευκωσία.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβει μέρος σε διεθνές συνέδριο, στο περιθώριο του οποίου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Στις 15 Ιανουαρίου θα δοθεί, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας και μία εβδομάδα αργότερα θα συνέλθει το Eurogroup, προκειμένου να δώσει την κατ' αρχήν έγκρισή του για το πακέτο στήριξης.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα