Σε σαφώς ηπιότερο κλίμα σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις, πραγματοποιήθηκε η σημερινή ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθάριζει πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε οριζόντιες περικοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε πως θα γίνουν μόνο συγκεκριμένες παρεμβάσεις και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, δεν θα προκαλούν φόβο και πανικό, αλλά θα δίνουν μια νέα δυναμική στη χώρα. Εξάλλου όπως εκτίμησε, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012.
Μεταξύ των στόχων του τριετούς προγράμματος (2012-2015) είναι η μείωση των δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου και θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.
Ενδεκτική του κλίματος που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ, ήταν η αποστροφή -σύμφωνα με πληροφορίες- της βουλευτού Τρικάλων, Σούλας Μερεντίτη, ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να δημιουργήσει θέμα, για να λάβει την απάντηση του γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχου, ότι δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις κανενός βουλευτή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής Αχαΐας, Κώστας Σπηλιόπουλος, παρατήρησε ότι με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφουμε στο 2003, με τη διαφορά ότι τότε είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σήμερα η οικονομία είναι σε ύφεση. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (Αιτωλοακαρνανίας) επισήμανε ότι το πρόγραμμα (μεσοπρόθεσμο) πρέπει να ακουμπά στις ανάγκες της κοινωνίας και ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, καθώς μέχρι τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ανικανότητα του μηχανισμού. Επίσης, όπως είπε, την Πέμπτη που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, θα ζητήσει στοιχεία για το πόσα χρήματα θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Διευκρινίσεις και αποτίμηση για την μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων ζήτησε, τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης.
«Ακριβώς όπως το είχαμε υπολογίσει το έλλειμμα»
Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΤΕ, σημείωσε ότι το έλλειμμα του 2011 είναι ακριβώς όπως το είχε υπολογίσει η κυβέρνηση στο τρίμηνο, τονίζοντας πως η υστέρηση εσόδων (1,3 δισ.) έχει να κάνει με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 που ήταν υψηλή η ύφεση(6,6%). Σήμερα, πρόσθεσε, η χώρα στην αγορά ομολόγων πήρε τρεις φορές παραπάνω από ό,τι ζητήσαμε με επιτόκιο 4,8%, (την προηγούμενη φορά το επιτόκιο ήταν 4,7%), ενώ η Πορτογαλία πριν από λίγες μέρες δανείστηκε με επιτόκιο 5,1%.
Σε άλλη ερώτηση για το θέμα του μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί η κατάρτιση και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στην κεντρική διοίκηση και μετά θα εξεταστεί τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟ.
Στη Βουλή μετά το Πάσχα το ν/σ για τα τυχερά παιχνίδια
Eρωτήσεις δέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου και για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, το οποίο όπως ξεκαθάρισε, δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, αφού θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, αποκλείονται κατ' αρχήν οι μικτοί χώροι εγκατάστασης των παιγνίων, με τα μηχανήματα να λειτουργούν κατ' αρχήν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί αν θα δοθούν άλλες άδειες και που. Στα καφενεία θα είναι επιτρέπεται η λειτουργία μηχανημάτων με "τεχνικά" παίγνια, δηλαδή θα αποκλείεται το παίγνιο με χρήματα (τζόγος).
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ο οποίος σε δηλώσεις του στο ρ/σ ΒΗΜΑ FM, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν άδειες για ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια υπό την ομπρέλα του ΟΠΑΠ. «Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις γι’ αυτά τα θέματα και ήδη έχουμε κάνει μια επεξεργασία με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αν αυτό είναι το καλύτερο για την Πολιτεία, αυτό θα κάνουμε», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος
Στη Σύνοδο του ΔΝΤ ο ΥΠΟΙΚ
Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Ντομινίκ Στρος Καν και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθυ Γκάιτνερ.