Πρόοδο στις συζητήσεις που διεξάγονται αναφορικά με το ζήτημα των εγγυήσεων για την παροχή νέων δανείων στην Ελλάδα διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα μετά τη συνάντηση που είχε στη βελγική πρωτεύουσα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τάσκ, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τελευταίες λεπτομέρειες που εκκρεμούν για την εξεύρεση λύσης «θα αποτελέσουν το αντικείμενο συναίνεσης πολύ σύντομα».
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις σχετικές συζητήσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλήξουν οι διαβουλεύσεις το συντομότερο δυνατό.
Τόνισε ακόμη ότι η Επιτροπή εργάζεται με τα κράτη μέλη ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Λύση στο ζήτημα των εγγυήσεων το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου επιδιώκει εξάλλου και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.
Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης επεξεργάζεται πρόταση, η οποία θα ικανοποιήσει όλες τις χώρες - μέλη». «Δεν θα πρέπει όμως να νομίσει κανείς ότι το εμπόδιο των εγγυήσεων θα μας σταματήσει από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Reuters, η Φινλανδία φέρεται να εξετάζει νέο μοντέλο παροχής εγγυήσεων σε αντάλλαγμα της χορήγησης δανείων προς την Ελλάδα, προτείνοντας τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο, τα οποία θα αποτελούν μια μορφή εξασφάλισης για τη συμμετοχή της χώρας στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Στο σχετικό έγγραφο -που περιήλθε στην κατοχή του Reuters- οι Φινλανδοί περιγράφουν με ποιον τρόπο το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να εγκρίνει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε μία εταιρεία συμμετοχών με έδρα στο Λουξεμβούργο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος εγγύησης για τα κρατικά δάνεια προς την Ελλάδα.
Διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών
Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πάντως σήμερα το θέμα. Δημοσιεύματα που αναπαράγουν χθεσινό τηλεγράφημα διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων ως προς το ζήτημα των φιλανδικών εγγυήσεων, δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των συζητήσεων στα αρμόδια όργανα της ευρωζώνης, ξεκαθάρισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Όπως έχει τονίσει κατ' επανάληψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η γραμμή που ακολούθησε και ακολουθεί η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και του Eurogroup και ό,τι έχει κάνει το κάνει σε εκτέλεση των αποφάσεων αυτών, με επιδίωξη την άμεση και πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτό αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου.