«Καμία αρμοδιότητα ελέγχου» η Ομάδα Δράσης

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 12:49
UPD:15:33
EUROKINISSI

Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα δεν έχει καμία αρμοδιότητα ελέγχου ή υποκατάστασης των ελληνικών αρχών, αλλά θα παρέχει τεχνική υποστήριξη για την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ο Γερμανός επικεφαλής της Ομάδας, Χόρστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό, το Ελληνογαλλικό, και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο με θέμα «Ανάκαμψη τώρα- ένας Ηράκλειος Άθλος για την Ελλάδα». Η πρώτη έκθεση της Ομάδας για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Ομάδα, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και πρώην γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελείται από περίπου 30 άτομα και στόχος της είναι η επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να επιτευχθεί επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλιών από τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ θα προσφέρει τεχνική βοήθεια για να προωθηθεί η απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων. «Αυτό που δεν θα κάνει», διευκρίνισε, «είναι να έχει αρμοδιότητα ελέγχου ή υποκατάστασης των ελληνικών αρχών». Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θέτει τις προτεραιότητες και ορίζει τις ανάγκες και εμείς θα της προσφέρουμε την τεχνική μας υποστήριξη», ξεκαθάρισε ο κ. Ράιχενμπαχ και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα των αρμόδιων υπουργών που συνάντησε χθες Τρίτη, πρώτη μέρα παραμονής του στη χώρα μας.

Χ. Ράιχενμπαχ: Η Ομάδα Δράσης δεν υποκαθιστά την ελληνική κυβέρνηση

Χ. Ράιχενμπαχ: Η Ομάδα Δράσης δεν υποκαθιστά την ελληνική κυβέρνηση

Όπως επεσήμανε για τις πρώτες διαπιστώσεις του, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση, υπάρχουν ακόμη προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ απαιτείται ενίσχυση επιμέρους τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός η ενέργεια και ο γεωργικός τομέας.

Τέλη Οκτωβρίου, συμπλήρωσε, η Ομάδα θα παρουσιάσει «την πρώτη έκθεσή της για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την έξοδο από την ύφεση, παράλληλα με όσα ήδη έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία όμως δεν έχουν αναγνωριστεί όσο πρέπει από την Ευρώπη».

Όσο για τα περί χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Ράιχενμπαχ ήταν ξεκάθαρος: «Εγώ δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις για το αν υπάρχει πλάνο Β είμαι εδώ για να υλοποιήσω το πλάνο Α».

Η Ομάδα Εργασίας έχει έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ ομάδα υποστήριξης έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ομάδα Εργασίας θα συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη με στόχο το συντονισμό του συνολικού προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα για την εφαρμογή του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Ομάδα θα επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση και όπως προαναφέρθηκε, θα εκπονεί τριμηνιαίες εκθέσεις προς την Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές, με την πρώτη στα τέλη Οκτωβρίου. Το γενικό συντονισμό της Ομάδας εργασίας, με αναφορά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, έχει ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδης υποστήριξε ότι προχωράει με ταχείς ρυθμούς η αναμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα μας και σύντομα θα επεκταθεί η μέθοδος του Fast Track και για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί το Π.Δ. για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, θα πάρξει νέα προκήρυξη στο πλαίσιο του Επενδυτικού νόμου για τα σχέδια περιφερειακής Συνοχής, θα διατεθούν 500 εκατ ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ θα ανακοινωθεί και το σχέδιο για την κατάργηση 72 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν χρειαζόμαστε απλά αλληλεγγύη, αλλά προστασία του νομίσματος

Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν χρειαζόμαστε απλά αλληλεγγύη, αλλά προστασία του νομίσματος

«Έστω και αν είμαστε εντελώς μόνοι έστω κι αν δεν συναινεί η Νέα Δημοκρατία και αντιμετωπίζουμε προβλήματα, Δεν υπαναχωρούμε. Μπορεί να υπάρχουν ατολμίες μερικές φορές αλλά η απόφασή μας παραμένει σταθερή για έξοδο από την κρίση και να αλλάξουμε την Ελλάδα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Γ. Χατζημαρκάκης σημείωσε ότι παρά την 15μηνη καθυστέρηση της χώρας μας να γίνει ελκυστικός τόπος επενδύσεων, τώρα έχει γίνει η εκκίνηση και δεν πρέπει αυτό να χαλάει από δηλώσεις όπως του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέστλερ, οι οποίες όπως είπε, «έγιναν για εσωτερική κατανάλωση στη Γερμανία ενόψει των περιφερειακών εκλογών».

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο ίδιος αντικαγκελάριος -για αν αλλάξει το κλίμα- θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 6 και 7 Οκτωβρίου συνοδευόμενος από 80 Γερμανούς επιχειρηματίες.

Ο κ. Χατζημαρκάκης ανέφερε ενδεικτικά ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης», σε συνεργασία με πέντε μεγάλα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας υποστήριξε ότι στον τομέα της ενέργειας η ΔΕΗ στέκει εμπόδιο στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και διεμήνυσε ότι το εμπόδιο αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί, καθώς υπάρχει έντονο γερμανικό ενδιαφέρον.

Στην τοποθέτησή του, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα, Γ. Γλυνός, αφού σημείωσε η ανάπτυξη δεν πρέπει να συγχέεται με τη μεγέθυνση, τόνισε ότι πρέπει να εστιάσουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης για τα οποία -όπως είπε- μεγάλη σημασία έχει το ίδιο το κράτος δια των ελεγκτικών του μηχανισμών και των δυνατοτήτων που προσφέρει στην επιχειρηματικότητα.

«Στην πρόθεση κι αναπτυσσόμενη δυναμική του γερμανικού υπουργείου Ανάπτυξης στο να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία κυρίως με επενδύσεις και εξεύρεση τρόπου αποκατάστασης ρευστότητας στις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις και την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαΐλης και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέρα από την απελευθέρωση των πόρων από κοινοτικά προγράμματα, προχώρησε στην αποστολή της Ομάδας Δράσης στη χώρα μας.

«Δεν έχουμε πλέον χρόνο όλοι μαζί με την τεχνική βοήθεια της Ομάδας Δράσης και τους όποιους ικανούς μέσα από την όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική κοινοτική γραφειοκρατία, πρέπει να επιταχύνουμε τη λύση στο πρόβλημα πριν πάψει και αυτή η λύση», παρατήρησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χ. Οικονομόπουλος, ο οποίος ζήτησε αποτελεσματική διακυβέρνηση με λογοδοσία όλων των πολιτικών προσώπων και μεταρρυθμίσεις που θα αποφασιστούν άμεσα από τη Βουλή και θα επικυρωθούν με δημοψήφισμα.

«Η κοινωνική οργή», εκτίμησε, «είναι μία μεγάλη κατσαρόλα που βράζει. Μπορούμε να προλάβουμε να αξιοποιήσουμε τον ατμό και να του δώσουμε διέξοδο, να τον μετατρέψουμε σε κίνηση και να απογειώσουμε την Ελλάδα».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ι. Τσαμίχας τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η σεναριολογία περί καταστροφής και ελληνικής χρεοκοπίας, η οποία «δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύει και να θησαυρίζει τους κερδοσκόπους και να ενεργοποιεί μηχανισμούς στήριξης».

Συνάντηση με Θ.Πάγκαλο

Σήμερα επίσης, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, κ. Ράιχενμπαχ, συνοδεία του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της κ. Ζορζέττας Λάλη, διευθύντριας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Γλυνός, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την υλοποίηση της τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα παράσχει η Ομάδα.

Αύριο Πέμπτη ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει συνάντηση με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα