Ρεν: Δραματικές οι επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 12:33
UPD:12:38

Μια πιθανή χρεοκοπία ή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα, την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Μια πιθανή χρεοκοπία ή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα, την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Επιτρέψτε μου να πω κάτι σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Διαφωνώ κάθετα. Ούτε η Ελλάδα ούτε η ευρωζώνη θα ωφεληθούν από αυτό», τόνισε ο κ. Ρεν μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όπως και να το δει κανείς, είναι απολύτως βέβαιο ότι μια χρεοκοπία και/ή μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε δραματικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και για τους διεθνείς εταίρους μας», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Αναφερόμενος στα ευρωομόλογα, ο Όλι Ρεν υποστήριξε ότι θα πρέπει να εκδοθούν μόνο αν συνοδεύονται από πολύ ισχυρότερη δημοσιονομική εποπτεία σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ολι Ρεν στο Ε.Κ.

Ο Ολι Ρεν στο Ε.Κ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Κάρλος Κόστα, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητη μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη βάση της υφιστάμενης Συνθήκης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας, η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την έκδοση ευρωομολόγων - μια ιδέα την οποία απορρίπτει όμως η Γερμανία - ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση χρέους. Ο κ. Κόστα ζήτησε επίσης μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της διεύθυνσης οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, χαρακτήρισε «αυταπάτη» μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Μπούτι προειδοποίησε εξάλλου ότι ο κίνδυνος διάδοσης της προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι «τεράστιος».

«Υπάρχουν δύο αυταπάτες για την Ελλάδα. Η πρώτη είναι ότι [η χώρα] μπορεί να προχωρήσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία», δήλωσε ο αξιωματούχος της Κομισιόν αναφερόμενος στο σχέδιο για εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά είναι η σωστή κατεύθυνση.»

Η δεύτερη αυταπάτη, σύμφωνα με τον κ. Μπούτι, είναι ότι τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας μπορούν να απομονωθούν εντός των συνόρων της. «Ο κίνδυνος της μετάδοσης είναι τεράστιος», τόνισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα