Ε.Ε.: Βοήθεια υπό όρους στην Ελλάδα

Εκκληση για άμεση και αποφασιστική δράση
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 13:58
UPD:16:18

Σε συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα κατέληξαν ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Υπάρχει συμφωνία για το ζήτημα της Ελλάδας. Θα κοινοποιήσουμε τώρα τη συμφωνία και στους υπόλοιπους ηγέτες», δήλωσε ο Ρόμπεϊ σε δημοσιογράφους.

Η συμφωνία επήλθε μετά από συνομιλίες που είχαν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο Βαν Ρόμπεϊ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι θα ληφθεί συντονισμένη δράση για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, καλώντας την να δράσει άμεσα και αποφασιστικά. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 4% το 2010, τόνισε.

Στέλνοντας μήνυμα στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, συμπλήρωσε πως οι χώρες - μέλη της ΕΕ πρέπει να ασκούν τις πολιτικές τους με βάση τους συμφωνημένους κανόνες για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα, επισημαίνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο «υποστηρίζοουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την δέσμευσή της να κάνει ότι είναι απαραίτητο -συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων - ώστε να διασφαλίσει ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν».

«Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα λάβουν δραστικά και συντονισμένα μέτρα, εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει καμμία οικονομική βοήθεια», ξεκαθάρισε ο κ. Ρόμπεϊ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
O Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για την Ελλάδα

Η δήλωση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ

«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη», δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Μέρκελ, ωστόσο -τόνισε- υπάρχουν κοινοί κανόνες (για τον έλεγχο των ελλειμμάτων) που πρέπει να γίνουν σεβαστοί.

Nωρίτερα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε την ευρωζώνη στο σύνολό της να είναι σε ετοιμότητα για να διαφυλάξει τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα που απειλείται από την ελληνική κρίση.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο του Eurogrοup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, ο Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της παροχής πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα μεταφρασθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Tα δύο στοιχεία της λύσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο στοιχεία, διευκρίνισε η πηγή και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης συμπληρωματικών μέτρων, για να εγγυηθεί ότι οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος για τον χρόνο αυτό θα επιτευχθούν». Και υπό τις συνθήκες αυτές, «οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμες να διαφυλάξουν τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της».

Την ίδια ώρα ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι Γαλλία και η Γερμανία είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα για να εμποδίσουν κάθε κίνδυνο χρεοκοπίας και για να σταθεροποιήσουν τη ζώνη του ευρώ, αλλά υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος. Σε αντάλλαγμα της υποστήριξής τους, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν «πολύ σοβαρότερες απαιτήσεις από αυτές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ως προς την Ελλάδα, σημείωσε η διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζεται.

Συρρικνώνεται το spread, ενισχύεται το ευρώ

Μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για τη βοήθεια στην Ελλάδα, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς Bunds συρρικνώθηκε στις 266 μονάδες βάσης από 283 μονάδες βάσης που ήταν αργά χθες.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1,3763 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα