Citi: Μονόδρομος για την ΕΕ η «διάσωση» της Ελλάδας

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 13:57
UPD:14:02
A- A A+

Βέβαιη θεωρεί τη «διάσωση» της χώρας μας η Citigroup σε σημερινή της έκθεση για την πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών για δύο λόγους: Πρώτον γιατί η ελληνική οικονομία είναι σχετικά μικρή και, δεύτερον, γιατί η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε τίτλους ελληνικού δημοσίου είναι μεγάλη.

Από τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσουν τη διάσωση της Ελλάδας», υπογραμμίζει η αμερικανική τράπεζα, η οποία απαντά σε τέσσερα «καυτά» ερωτήματα που αφορούν στη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας.

Τι δυνατότητες έχει η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει μια δημοσιονομική κρίση πέραν των ελληνικών συνόρων;

Οι δυνατότητες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τη διεύρυνση των προβλημάτων χρέους εξαρτώνται από τη συνολική δημοσιονομική εικόνα της. Σήμερα, η δημοσιονομική θέση της ευρωζώνης είναι πιο ισχυρή τόσο από την Ιαπωνία όσο και από τις ΗΠΑ, οπότε η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να «διασώσει» την Ελλάδα, την Ισπανία την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Τι πακέτο βοήθειας θα παρασχεθεί στην Ελλάδα;

Κατά πάσα πιθανότητα το πακέτο θα είναι γενικό και δεν θα φορά ειδικά την Ελλάδα. Ενδέχεται, επίσης, να καταρτιστεί με ορίζοντα άνω των τριών ετών που είναι η προθεσμία της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εμπορικότητα των ελληνικών ομολόγων έχει κάνει τον κύκλο της;

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα πιστεύουμε ότι το ράλι των ελληνικών ομολόγων είναι υπερβολικό και αναμένουμε αύξηση των αποδόσεων στα υψηλά επίπεδα του 6,75%. Και στο παρόν επίπεδο, ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά για τους επενδυτές που σκοπεύουν να διακρατήσουν τους τίτλους για μεγάλο διάστημα.

Πώς θα επηρεάσει τις απαιτήσεις εξασφαλίσεων της ΕΚΤ μια υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων;

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της MoodyΆs, το ελληνικό χρέος θα υποβαθμιστεί σημαντικά σε περίπτωση μη υλοποίησης του πακέτου σταθερότητας –γεγονός, βέβαια, που δεν συνεπάγεται τροποποίηση των απαιτήσεων της ΕΚΤ όσον αφορά στις εξασφαλίσεις. Σε περίπτωση περαιτέρω υποβάθμισης, όμως, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προβεί σε τροποποίηση των κανονισμών της.

Προτεινόμενα για εσάς