Στο Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός

Στο επίκεντρο τα κερδοσκοπικά παιχνίδια
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 20:57
UPD:21:41

Κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έχει στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός. Ήδη ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έφθασε στο Λευκό Οίκο. Επί τάπητος θα τεθεί το πλαίσιο ρύθμισης της παγκόσμιας οικονομίας για την αποφυγή των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Θερμή δήλωση στήριξης από Πελόζι

Nωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι. Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση, δήλωσε.

Αφού αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, καθώς και στο σημαντικό ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ρ. Γκιμπς: Η Ελλάδα δεν ζητά αμερικανική βοήθεια

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι «η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας δεν επισκέπτεται την Ουάσιγκτον προκειμένου να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης».

«Αυτό είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», απάντησε ο κ. Γκιμπς ερωτηθείς αν η αμερικανική κυβέρνηση θα υποστήριζε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

«Πιστεύουμε ότι έχουν την ικανότητα να λύσουν αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

«Τολμηρά τα βήματα της Ελλάδας»

Το απόγευμα Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται και τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσε πως η βασική δουλειά της Ελλάδας είναι να προχωρήσει στα σχέδιά της για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και την τόνωση της ανάπτυξης. Παράλληλα, συνεχάρη την Ελλάδα για τα «τολμηρά βήματα» που έχει ήδη κάνει και εξέφρασε την πεποίθησή πως η χώρα μας έχει τη στήριξη της Ευρώπης.

Γ. Παπανδρέου: Προσπάθειες για τη ρύθμιση της παγκόσμιας αγοράς

Εν τω μεταξύ, στην προσπάθεια της Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για τη ρύθμιση της παγκόσμιας αγοράς, ώστε η κερδοσκοπία να μην πλήξει τις υγιείς κατά τα άλλα οικονομίες, αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εκπομπή του National Public Radio «All Things Considered».

Τόνισε δε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη βρίσκεται η «ανάγκη για ισχυρότερη δημοσιονομική διακυβέρνηση», για «οικονομική διακυβέρνηση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Νομίζω δε, ότι η περίπτωση της Ελλάδας καθιστά ακόμα πιο επίκαιρη αυτή τη συζήτηση. Ελπίζω ότι θα επωφεληθούμε από αυτή τη συζήτηση, από αυτό το πρόβλημα, για να ενισχύσουμε το συντονισμό μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Σημείωσε ακόμη ότι από αυτό το θέμα, προέκυψαν κι άλλες ιδέες, όπως η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. «Γιατί να μην υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ή ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας, ή ένα Ευρωομόλογο, όπως ισχύει με τα ομοσπονδιακά ομόλογα ή άλλα, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά θα δανειζόταν για λογαριασμό των κρατών- μελών της;», διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, επεσήμανε: «ένα από τα προβλήματα με τις αγορές είναι ότι δεν έχουν πρόσωπο. Υπάρχουν προφανώς κερδοσκόποι, αυτό δεν είναι κάτι που σας αποκαλύπτω εγώ σήμερα, παρόλο που κλονιστήκαμε όταν αντιληφθήκαμε ότι η Ελλάδα είχε γίνει αντικείμενο μεγάλης κερδοσκοπίας».

Εξήγησε μάλιστα ότι «υπάρχουν τα 'περίφημα' CDS, τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου, σύμφωνα με τα οποία μπορείτε να ασφαλίσετε το σπίτι του γείτονά σας και, εάν πάρει φωτιά, αποζημιώνεστε».

Σε ερώτηση αν οι κερδοσκόποι ποντάρουν σε αδυναμία πληρωμής της Ελλάδας και περιμένουν έτσι να βγάλουν χρήματα, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Ακριβώς. Συνεπώς, αυτό που έγραφε ο Τύπος, σε πολλά μέρη του κόσμου, ήταν ότι η Ελλάδα ζητούσε οικονομική διάσωση, ενώ δεν το ζήτησε, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, πράγμα επίσης αναληθές. Αυτά όμως τα δημοσιεύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση τελικά αυτής της εικασίας».

Υπογράμμισε τέλος ότι για το λόγο αυτό η κυβέρνηση πήρε «αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα και έδωσε ένα θετικό μήνυμα στην υγιή πλευρά της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ συγχρόνως, είχε την υποστήριξη των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά και της κ. Χίλαρι Κλίντον.

«Παγκοσμίου εμβέλειας κάποια από τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού συστήματος»

Την ανάγκη ρύθμισης της παγκόσμιας αγοράς υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και σε συνέντευξή του στο BBC World America.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο ρύθμισης αυτής της νέας και ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, και να φροντίσουμε ώστε να εξυπηρετεί εμάς, τις ανάγκες μας, και όχι απλώς τις ανάγκες κάποιων κερδοσκόπων ή καιροσκόπων», τόνισε.

Όπως εξήγησε, «ζούμε σε μια πολύ σύνθετη, παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπου δεν τρέφουμε τη βεβαιότητα ότι διαθέτουμε τους αναγκαίους κανόνες και μηχανισμούς προστασίας, ώστε να εγγυηθούμε ότι μια κρίση, που εκδηλώνεται σε ένα σημείο του πλανήτη, δεν πρόκειται να πλήξει κανένα άλλο».

Ερωτηθείς δε σχετικά με τη χρήση χρηματοοικονομικών μέσων τύπου ασφαλίστρων κινδύνου CDS, τα οποία, όπως επισημαίνεται, σχεδόν επέφεραν την κατάρρευση εταιρειών όπως η AIG, επεσήμανε ότι «όλα αυτά συνέβαιναν πριν από χρόνια, όταν αντιμετωπίζονταν σαν βέλτιστες πρακτικές, και όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά και από πολλές άλλες χώρες, που κατέφευγαν σε αυτές για να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα του χρέους τους».

«Αυτό δείχνει», πρόσθεσε, «πως, κάποια από τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού μας συστήματος είναι παγκοσμίου εμβέλειας, αρχής γενομένης με τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κρίση του 2008».

Επαφές Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον

Μετά από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, τους επικεφαλής της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας της Γερουσίας, αλλά και τον Μπιλ Κλίντον.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου:

Τρίτη 9 Μαρτίου

• Στις 11:00 μ.μ., Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νancy Pelosi. (232 Capitol Building)

• Στις 2:00 μ.μ., Συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama. (Λευκός Οίκος)

• Στις 3:15 μ.μ, Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Timothy F. Geithner, (Ξενοδοχείο Ritz Carlton)

• Στις 4:15 μ.μ., Συνάντηση με τον Επικεφαλής της Πλειοψηφίας της Γερουσίας, Γερουσιαστή, Harry Reid (D-Nevada) και τον Επικεφαλής της Μειοψηφίας, Γερουσιαστή, Mitch McConnell (R-Kentucky), καθώς και άλλους Γερουσιαστές. (Γερουσία)

• Στις 4:30 μ.μ., Χαιρετισμός στον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο.

• Στις 6:45 μ.μ., Συνάντηση με τον Βill Clinton. (Ξενοδοχείο Ritz Carlton)

• Στις 7:30 μ.μ., Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελληνοαμερικανών οικονομικών παραγόντων. (Ξενοδοχείο Ritz Carlton)

Τετάρτη 10 Μαρτίου

• Στις 11:00 π.μ., Δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης. (Πρεσβεία Ελλάδας)

• Στις 2:00 μ.μ., Συνάντηση με τον Πρόεδρο John Kerry (D-Massachusetts) και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. (Γερουσία)



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα