Απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ αποφάσισε ο εμπορικός κόσμος

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 19:56

Σε μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και της παραγωγικότητας κατά 5%, που σημαίνει ότι θα λείψουν από την αγορά το 2010 περίπου 8,3 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει η συρρίκνωση του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης, εκτιμά ο εμπορικός κόσμος.

Σημειώνει δε ότι υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της συμπίεσης των δαπανών και των εισοδημάτων αλλά και της επιβολής επιπλέον φόρων κατά 4,8 δισ. ευρώ, να αυξηθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή (12,5 δισ) και η εισφοροδιαφυγή (8,5 δισ).

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο έκτακτο συμβούλιο μεταξύ του προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και των ομοσπονδιών μελών της με αντικείμενο τη δυνατότητα απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ.

Στο έκτακτο συμβούλιο αποφασίστηκε να απορροφηθεί η αύξηση του Φ.Π.Α., «όπου και όσο είναι δυνατόν, απαλλάσσοντας έτσι τους καταναλωτές από μια επιβάρυνση, η οποία, σύμφωνα με το ύψος της ετήσιας ιδιωτικής κατανάλωσης, ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Παράλληλα, με αφορμή το σχέδιο της Κομισιόν και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρεν για μειώσεις αμοιβών και εργασιακές ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα, διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για παρέμβαση σε δώρα και επιδόματα των εργαζομένων αλλά και για οποιαδήποτε μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης αποφασίστηκε η ΕΣΕΕ σε καμία περίπτωση να μην δεχθεί την παραμικρή αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων.

Αναδείχθηκε ακόμη το αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας προς την κυβέρνηση με το οποίο την καλεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην περιστολή δημοσίων δαπανών - όχι μέσω της περιστολής των αμοιβών των μισθωτών και των συνταξιούχων - αλλά μέσω του ελέγχου της σπατάλης που γίνεται σε άσκοπες προμήθειες και σε φορείς που δεν προσφέρουν τίποτα παρά διογκώνουν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Ο εμπορικός κόσμος απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις που πραγματικά θα εκσυγχρονίσουν το κράτος, θα δημιουργήσουν συνθήκες διαφάνειας, υγιούς ανταγωνισμού και επανόδου στην ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα