Σε επίπεδα άνω του 15% του ΑΕΠ θα αναθεωρηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
«Μετά την τελική αναθεώρηση από τη Eurostat… η οποία θα επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία για το 2009 μια για πάντα, (το έλλειμμα) θα είναι πάνω από 15%», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ σε οικονομικό φόρουμ στη Λεμεσό.
Διαβεβαίωσε πάντως πως «ακόμα και μετά από αυτήν την αναθεώρηση, η Ελλάδα θα καταφέρει το 2010 τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει γίνει από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης».
Τα αναθεωρημένα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Νοεμβρίου. Τα υφιστάμενα στοιχεία για το 2009 δείχνουν έλλειμμα 13,8%.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε επίσης ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά έως 3%. «Η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και τον επόμενο χρόνο μεταξύ 2,5% και 3%», ανέφερε.
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011, το οποίο δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά κατά 2,6% έναντι 4% το 2010.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη πως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν από το 2012.
Η Tράπεζα της Ελλάδος, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1887825 , εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 12%.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών και θα πρέπει να εστιάσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής για να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ «συνιστά ένα μεσοπρόθεσμο, συνεπές και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σχέδιο προσαρμογής της οικονομίας και συμπυκνώνει μέσα σε τριετή ορίζοντα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες και το κόστος των αλλαγών θα ήταν μικρότερο».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τελικά η χώρα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν για το 2010. Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι δεν είναι αυτός ο στόχος της κυβέρνησης. «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε.
Μιλώντας σε συνέδριο της KPMG, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Περαιτέρω διεύρυνση του spread
Διευρύνθηκε περαιτέρω το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, συμβαδίζοντας με τη γενικότερη πτώση που σημείωσαν τα κρατικά ομολόγα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με το γερμανικό, ανήλθε στις 800 μονάδες βάσης, 77 μονάδες βάσης πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Οκτωβρίου.
ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική επιλογή η εκτόξευση του ελλείμματος και του χρέους
«Οι δηλώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκαλούν την εξής εύλογη απορία: Από πού και ως που ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει το μέγεθος της αύξησης του ελλείμματος που, κατά τα άλλα, θα διαπιστώσει η Eurostat, όλως τυχαίως, μετά τις εκλογές;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «η τοποθέτηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 15% του ΑΕΠ, προδίδει ότι έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά πολιτική αναθεώρηση, που υπαγορεύεται και υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «αυθαίρετη, επιλεκτική, βεβιασμένη και σκόπιμη» αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, υποστηρίζοντας ότι «εξυπηρετεί από κοινού δύο ανομολόγητους και απαράδεκτους στόχους: Το άρον -άρον ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και τη "δικαιολόγηση" νέων αντικοινωνικών μέτρων μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».
Αναφέρει επίσης ότι «η αναγνώριση, τέλος, από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τη στιγμή που τα spread ξανατραβάνε την ανηφόρα, ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει και το 3% το 2011, όταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που ο ίδιος κατέθεσε πριν λίγες βδομάδες, η αντίστοιχη πρόβλεψη ήταν 2,6%, καταδεικνύει ότι σιγά - σιγά το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προσγειώνει ανώμαλα τον ελληνικό λαό στο επερχόμενο οικονομικό-κοινωνικό ναυάγιο».
Καταλήγοντας ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει ότι «η αναφορά σε εθνικές εκλογές από τους Γ. Παπανδρέου, Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου δεν εκφράζει μόνο φόβο απέναντι στη ψήφο της μεθεπόμενης Κυριακής αλλά κυρίως την αγωνία απέναντι στην παταγώδη αποτυχία των μνημονιακών επιλογών, που ωθούν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική άβυσσο!».