Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
Στο Πρωτοδικείο είχαν προσφύγει τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις.
Αργότερα σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει η ΟΜΥΛΕ.
Κυβέρνηση: Η απόφαση να γίνει σεβαστή
«Κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και οι εργαζόμενοι έχουν την υπευθυνότητα να σεβαστούν αυτή την απόφαση», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, συμπληρώνοντας: «Αυτό που είναι κάνουμε εμείς ως κράτος, το έχουμε κάνει».
Ερωτηθείς αν η σημερινή δικαστική απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ότι σκοπός της είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με τους εργαζόμενους.
Επανέλαβε δε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επιστράτευση των εργαζομένων, αλλά τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται, σαφώς και τα συνυπολογίζουμε».
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, με τον Κινέζο πρέσβη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε: «Σεβόμαστε τη σύμβαση, εκφράσαμε, τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές, τις επιφυλάξεις μας. Από εκεί και πέρα, ορίσαμε και ποια περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν στη σύμβαση αυτή».
«Δεν υποκρύπτεται τίποτα πίσω από αυτές τις συναντήσεις», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη απουσία της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, από τη χθεσινή συνάντηση.
Ανέφερε τέλος ότι «η κυβέρνηση έχει μια ενιαία θέση για το θέμα του λιμανιού» και άλλωστε, «είχε προηγηθεί συνάντηση του Κινέζου πρέσβη με την κ. Κατσέλη, προ ημερών».
ΕΒΕΑ: Η κυβέρνηση να επιβάλει τη νομιμότητα
«Η δικαιοσύνη έκρινε. Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αφήνει, πλέον, κανένα περιθώριο στους εργαζομένους στο λιμάνι του Πειραιά να συνεχίσουν τις απεργιακές τους, με οποιαδήποτε μορφή, κινητοποιήσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά.
Επιπρόσθετα, ο κ. Μίχαλος κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει με κάθε τρόπο τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
«Μετά την προσφυγή του ΕΒΕΑ και των Επιμελητηρίων της χώρας, η δικαιοσύνη έκρινε. Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αφήνει, πλέον, κανένα περιθώριο στους εργαζομένους στο λιμάνι του Πειραιά να συνεχίσουν τις απεργιακές τους, με οποιαδήποτε μορφή, κινητοποιήσεις. Πρέπει να σεβαστούν τη νομιμότητα και, επιτέλους, να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και εν κατακλείδι ολόκληρης της κοινωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.
ΚΚΕ: «Aδικη απόφαση»
«¶δικη» και «αυταρχική» χαρακτηρίζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά να κηρύξει παράνομη την απεργία στον Πειραιά το ΚΚΕ, τονίζοντας πως υιοθετήθηκαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των εργοδοτικών φορέων.
«Η απόφαση αυτή υπηρετεί το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, των μεγαλοεργοδοτών να υλοποιηθεί με κάθε τρόπο και μέσο η ιδιωτικοποίηση και παράδοση του λιμανιού στους πολυεθνικούς ομίλους. Στρέφεται και κατά του δικαιώματος όλων των εργαζομένων στην απεργία», αναφέρει το ΚΚΕ.
ΛΑΟΣ: Ανεπίτρεπτη η ναρκοθέτηση της πορείας της χώρας
«Η ναρκοθέτηση της πορείας της χώρας είναι ανεπίτρεπτη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
«Ούτε συντεχνίες, για τους ιδιοτελείς λόγους των ηγεσιών τους, ούτε -πολύ περισσότερο- κόμματα προς εξασφάλιση ακροατηρίου, δεν μπορούν να παίζουν σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή ''ρώσικη ρουλέτα'' στην πλάτη της Ελλάδας», πρόσθεσε.
ΣΥΝ: Αυταρχισμός
Η δικαστική απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συνασπισμού. Σε δήλωσή του εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του κόμματος, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης κάνει λόγο για απόφαση που δυναμιτίζει τις εξελίξεις, επισημαίνοντας πως «η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων υποδηλώνει αυταρχισμό και δεν αποτελεί λύση».
Αντίθετα, επισημαίνει πως «η μόνη ορατή διέξοδος είναι το δίμηνο πάγωμα εφαρμογής της σύμβασης και η παράλληλη έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου».
Επικρίνοντας δριμύτατα την κυβέρνηση, την καλεί «επιτέλους να αποφασίσει πότε έλεγε ψέματα και πότε την αλήθεια: Προεκλογικά που μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση ή τώρα που την αρνείται;».
«Kαμπανάκι» από ΣΒΒΕ
Επιστολή στη Λούκα Κατσέλη με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας λόγω του αδιεξόδου στο λιμάνι του Πειραιά απέστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Ν. Πέντζος.
«Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις μόνο στη λειτουργία των επιχειρήσεων με έδρα την Αττική, αλλά και στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας», αναφέρεται στην επιστολή.
Ο κ. Πέντζος σημείωσε ότι ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος είναι μεγάλος, καθώς «χάνουν διαρκώς πωλήσεις, πελάτες και ολόκληρες αγορές, ενώ η αξιοπιστία τους μειώνεται διαρκώς έναντι των συνεργατών και των πελατών τους στις αγορές του εξωτερικού».
«Από την άλλη μεριά υπάρχει σημαντική πιθανότητα να παρατηρηθούν ελλείψεις σε αγροτικά και καταναλωτικά προϊόντα, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε πολλά βασικά προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το σημαντικότερο όμως διακύβευμα», υπογράμμισε ο κ. Πέντζος, «από τη συνέχιση της απεργίας, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα λόγω έλλειψης πρώτων υλών, γεγονός το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στην περιοχή».
Τέλος, στην επιστολή τονίζεται, ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας με τον παραχωρησιούχο, ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς, «λαμβάνοντας κάθε μέτρο που θα αίρει τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα αποζημιώνει όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί βλάβη από την απεργία».
ΑΔΕΔΥ: «Όχι» στην ποινικοποίηση του αγώνα των λιμενεργατών
Την αντίθεσή της στηn απόφαση εξέφρασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταδικάζοντας την ποινικοποίηση -όπως αναφέρει- του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη με την προσφυγή σε δικαστικά ή αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αγώνων.
Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους στα λιμάνια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που, όπως σημειώνει, συνδέονται με την ανάπτυξη του Λιμανιού και το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον.
ΓΣΕΕ: Απαράδεκτη απόφαση
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δικαστική απόφαση. Στη σχετική της ανακοίνωση καταδίκασε απερίφραστα «τις προσπάθειες ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και την εμπλοκή των δικαστηρίων στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1739569 .