Οικονομικό όφελος από τα διαδικτυακά δεδομένα που περνούν τα σύνορά της θέλει να αποκομίσει η Κίνα, η οποία ζητά διεθνή συμφωνία προκειμένου να βάλει σε εφαρμογή τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της.
Η εν λόγω συμφωνία, η οποία εξετάζεται από τον αρμόδιο φορέα των Ηνωμένων Εθνών για τα διεθνή πρότυπα, θα δώσει στις χώρες που δεν χρεώνουν τη χρήση των γραμμών τους τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν πρόσθετα έσοδα.
Ο Αντρέα Σερβίδα, ειδικός διαδικτυακής ασφάλειας της Κομισιόν, προειδοποιεί ότι η επιβολή τέτοιων μέτρων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ολόκληρου του διαδικτύου. Όπως επισήμανε στην επιτροπή της Βουλής των Λόρδων, πίσω από την πρόθεση της Κίνας να ελέγξει τη μεταφορά δεδομένων μέσω διαδικτύου ενδεχομένως να κρύβονται άλλες σκοπιμότητες.
Σύμφωνα με τον κ. Σερβίδα, τα σχέδια της Κίνας να επιβάλει χρεώσεις στα δεδομένα που εισρέουν στη χώρα ενδεχομένως υπονομεύσουν τη βασική αρχή της ανοιχτής πρόσβασης στο διαδίκτυο και να δημιουργήσουν προβλήματα σε επίπεδο ασφάλειας και σταθερότητας παγκοσμίως.
Ωστόσο, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Σερβίδα, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι σαφές» πώς μπορεί η επιβολή χρεώσεων να βλάψει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του διαδικτύου. Προσέθεσε, επίσης, ότι η πρόταση της Κίνας δεν προβλέπει τροποποίηση του πρωτοκόλλου BGP, το οποίο προσδιορίζει τους κανόνες διακίνησης των δεδομένων στο διαδίκτυο.
Πηγή: BCC